Tunne kehosi - laulu kehoon tutustumisesta lapsille
Vinkkejä laulun tueksi…
Kosketuksen kautta lapsi saa hyvää oloa, hänen kehon rajansa tulevat hänelle tutuiksi ja itsetunto paranee. Lapsi myös tutustuu koko kehoonsa tutkimalla, koskemalla ja katsomalla. Se vahvistaa omaa kehonkuvaa ja oman kehon hyväksymistä sellaisena kuin se on. Lapsi ihmettelee kaikkia yksityiskohtia ja on utelias.
Runsas turvallinen kosketus on tärkeää. Vanhemman taputus ja pesuhetki viestittävät huolenpitoa, turvaa ja arvostusta. Hoidossa ja sukulaisten luona lämmin kosketus tai halaus kertovat lapsen olevan hyväksytty ja turvassa. Halauksia tehdään jos lapsi niitä haluaa.
Kaverin tai aikuisen kanssa peuhaaminen, rymy ja läjät ovat kehojen keskustelua parhaimmillaan, täynnä yllätyksellisyyttä ja läheisyyden viestejä. Lapsen oma ja usein tärkein tapa tyynnyttää itseään on oman kehon koskettaminen.
Turvallinen ja hyvä kosketus luo hyvinvointia. 3-10 sekunnin sopivalla paineella toteutettu silitys
aktivoi aivojen tunteiden säätelyn osia kuten insulaa. Koskettaminen vapauttaa oksitosiinia, joka on mielihyvä- ja rentoutumishormoni. Oksitosiinia vapautuu sekä kosketettavassa että koskettajassa. Molemmat saavat hyvän olon ja mielen!
Videon lopussa (kohta 3:12) on vinkkejä leikkiin ja kehonkuvan vahvistamiseen.
Tunne kehosi -laulun on tehnyt Väestöliiton Kehotunnekasvattaja -koulutuksen lopputyönä varhaisiän musiikkikasvatuksen ja erityismusiikkikasvatuksen musiikkipedagogi AMK Jessika Lampi.