Siirry sisältöön
Tässä jaksossa tarkastellaan tyypillisimpiä näkyviä kehon muutoksia synnytyksen jälkeen. Jaksoon valitut muutokset ovat osin valikoituneet kyselyymme vastanneiden synnyttäneiden kokemuksista. Jaksossa kuvattujen muutosten lisäksi sinulla voi olla myös muita muutoksia kehossasi. Jos pohdit, onko jokin muutos kehossasi normaalia, on hyvä ottaa asia terveydenhuollon ammattilaisen kanssa puheeksi. Joskus jaettu huoli voi jo rauhoittaa oloasi ja tukea suhdettasi muuttuneeseen kehoon. 

Genitaali-alueet

Genitaalien palautuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen on yksilöllistä. Voi viedä n. 8-12 viikkoa ennen kuin emättimen ja klitoriksen verekkyyden lisääntyminen, laajentuminen ja orgasmiherkkyys palautuvat. Jos synnytyksessä on ollut paljon komplikaatioita, on palautuminen yleensä hitaampaa. Toiset kokevat palautumisen tapahtuvan nopeasti, toiset hitaammin. Juuri sinun kokemuksesi on oikea, oli se mitä hyvänsä.

Monille genitaalialueen muutokset vaikuttavat seksuaalisuuteen ja seksiin. Jos synnytyksessä on tehty välilihanleikkaus tai emättimen ja peräaukon alueelle on tullut repeämiä, voi niistä muodostuneisiin arpiin liittyä kiristystä, aristusta tai tuntopuutoksia. Emättimen tuntoherkkyys voi tuntua erilaiselta alatiesynnytyksen jälkeisenä aikana. Emättimen alueen hermotusta voi kuitenkin palauttaa lantionpohjanlihaksia kuntouttamalla. Vulva usein näyttää alatiesynnytyksen jälkeen erilaiselta, kuin ennen raskautta. Muuttuneeseen vulvan ulkonäköön voi tutustua esimerkiksi peilin avulla. Jos peiliharjoitus tuntuu vaikealta, voit tutustua vulvaan myös kosketuksen avulla.

Jos seksi on ollut sinulle aikaisemmin tärkeää, voi omaan tahtiin pysähtyä tutkimaan ja tunnustelemaan omaa kehoaan, nautintoa tuottavia kohtia ja kosketuksen tapoja uudelleen. Keho voi toimia täysin uudella tavalla tai lähes kuten ennen.

Toiset kuvaavat seksin nautinnollisuuden ja halujen lisääntyneen synnytyksen jälkeen, toisilla puolestaan voi olla kipuja, kiristyksiä tai haluttomuutta.

Ensimmäiset kosketukset on hyvä tehdä rauhassa omaa kehoa kuunnellen. Itsetyydytys tai itsensä hyväily on yksi tapa tutustua uudelleen omaan kehoon ja sen nautinnon mahdollisuuksiin. Miltä ajatus omiin genitaaleihin koskemisesta tuntuu? Jos tunnistat häpeän tunnetta, pohdi, mistä se voisi johtua ja voisitko kuitenkin sallia itse itsellesi tuotetun nautinnon.

Jos sinulla on kumppani, voit toimia hänelle kartanlukijana kehoasi kuulostellen pitkin vauvavuotta, jona kehosi hiljalleen palautuu. Mikä nyt tuntuu hyvältä ja mikä ei? On tärkeää, että myös mahdollinen kumppani tietää, mistä muuttuva kehosi nauttii juuri nyt.

Limakalvot

Synnytyksen jälkeen naishormonitasot laskevat synnyttäjän kehossa lähes vaihdevuosia vastaavalle tasolle. Tästä johtuen limakalvot ovat usein kuivat ja hauraat.

Limakalvojen kuivuus ja hauraus voi aiheuttaa seksin aikana kipuja ja voi vähentää seksuaalista halukkuutta.

Limakalvojen hyvällä hoidolla voidaan tukea seksuaalista nautintoa. Liukuvoiteen tai limakalvoja hoitavan öljyn käyttö olisi hyvä ottaa osaksi seksiä, jossa ollaan kosketuksissa genitaaleihin. Jos liukuvoiteen tai öljyn käytöstä huolimatta limakalvoilla on kuivuutta tai kirvelyä, voi estrogeeniemätinvoiteesta tai puikoista olla apua limakalvojen vahvistamiseen. (Jos ehkäisynä käytetään kondomia, voi öljy haurastuttaa sen rakennetta.)

Hormonit

Vauva säätelee vanhempien hormonitasoja jo ennen syntymäänsä.

Vauva vaikuttaa niin synnyttäjän kuin mahdollisen kumppaninkin hormonitasoihin.

Synnytyksen jälkeen synnyttäjän matalat naishormonitasot voivat vaikuttaa halukkuutta vähentävästi. Synnyttäneen kehossa myös prolaktiinilla (”maito” hormonilla) on vaikutuksensa seksuaalisen halukkuuden laskemiseen.

On tutkittu, että biologisesti miessukupuolisten kumppaneiden testosteronitasot laskevat joitain viikkoja ennen lapsen syntymää ja ne alkavat hiljalleen palautua n. 6 viikkoa lapsen syntymän jälkeen. Testosteronitasot saattavat jäädä matalalle koko vauvavuoden ajaksi. Matalat testosteronitasot lisäävät kiinnittymistä vauvaan ja perheeseen. Toisaalta testosteronin laskun kääntöpuolena voi olla seksuaalisen halun väheneminen.

Arvet

Erilaiset arvet voivat jäädä pysyvästi koristamaan synnyttäjän kehoa raskauden jälkeen. Erilaisiin arpiin sopeutuminen ja niiden hyväksyminen voi viedä aikaa. Jos esimerkiksi keisarinleikkaus, repeämä- tai välilihan leikkausarvet aiheuttavat häpeää omasta kehosta tai pelkoa siitä, ettei ole riittävä omana itsenään, voi se vaikuttaa voimakkaastikin seksuaaliseen haluun.

Raskaus- eli venymisarpia tulee tavallisesti reisiin, pakaroihin, rintoihin sekä vatsan alueelle. Ne vaalenevat hiljalleen vauvavuoden ja tulevien vuosien aikana, mutta näkyvät tavallisesti vaaleina tai violetinsävyisinä viivoina ihossa.
Keisarinleikkauksen jälkeen seksin voi aloittaa, kun liikkuminen sujuu kivuitta. Omaan arpeen voi tutustua peilin ja hieronnan tai kosketuksen avulla. Arpea voidaan hoitaa sen umpeuduttua. Arven ja arven ympärillä olevan ihon hieronta sekä kevyt nyppiminen ehkäisee kiinnikkeiden syntymistä. Se tekee arvesta joustavamman, palauttaa ihon tuntoa sekä vilkastaa alueen veren sekä nesteenkiertoa.

Oma ja mahdollisen kumppanin suhtautuminen arpiin ja muuttuneeseen kehoon vaikuttaa itsetuntoon ja tätä kautta seksuaalisuuteen.

Voisiko arpiin suhtautua kunnioituksella, kuten erilaisiin kunnia- ja arvomerkkeihin? Ne kertovat kehosi fyysisestä ponnistuksesta, josta selvisit.

Lantionpohja

Raskausaika venyttää lantionpohjan lihaksia. Lantionpohjan harjoittelu auttaa palautumisessa sekä koko kehon kannattelussa. Virtsan, pierujen tai ulosteen karkailu ovat tavallisia vaivoja synnytyksen jälkeen. Emätinpierut saattavat myös lisääntyä synnytyksen jälkeen.

Vaivoja voidaan helpottaa lantionpohjan lihaskunto- ja voimaharjoittelulla. Rentouttamisen sekä jännittämisen taidoilla on vaikutusta myös seksuaaliseen nautintoon.

Melko tavallisena uskomuksena on, että tiukka lantionpohja on seksuaalisen nautinnon lähde. Liian kireä lantionpohja kuitenkin altistaa lantionpohjan toimintahäiriöille ja voi jopa vähentää seksuaalista nautintoa.

On hyvä pyytää objektiivista arviota lantionpohjan lihaksiston palautumisesta esimerkiksi jälkitarkastuksen yhteydessä. Useimmille seksuaalinen nautinto edellyttää rentoutta ja kykyä keskittyä omaan nautintoon.

Jos lantionpohjasi kunto mietityttää, voit lukea lisää lantionpohjan kuntoutuksesta sekä fysioterapiasta lisää Lantionpohjan fysioterapeutit ry:n sivuilta. Lantionpohjan kuntoutukseen on olemassa myös erilaisia apuvälineitä kuten Tens laitteita, sekä vaginakuulia ja -munia. Näitä voit löytää apteekeista tai verkkokaupoista, joissa myydään terveystuotteita.

Painonnousu

Painonnousu on tavallista raskausaikana. Monet kuitenkin kokevat itsesyytöksiä sekä häpeää omasta muuttuneesta ulkomuodosta. Ikään kuin olisi tavoiteltavaa näyttää aina samalta. Kuitenkin ikä, mahdolliset sairaudet, raskaus ja synnytys vaikuttavat oleellisesti painonnousuun ja kehon muotoihin. Häpeää voi lisätä se, jos painonnousua on kommentoitu.

Ensimmäisenä vuotena synnyttämisen jälkeen olisi hyvä keskittyä oman hyvinvoinnin vaalimiseen kokonaisvaltaisesti, ei vain painonpudotuksen näkökulmasta. Tukea ja tietoa painonhallintaan ja hyvinvointiin löydät esimerkiksi Sydänliiton Neuvokas perhe -sivustolta.

Rinnat

Rintoihin on liitetty erotisoivia merkityksiä kautta aikojen. Ne ovat voineet olla synnyttäjälle sekä mahdolliselle kumppanillekin seksuaalisen nautinnon ja intohimon lähde.

Lastaan imettävillä rinnat saavat uuden merkityksen. Imettävillä rintojen tuntoaisti voi olla herkistynyt, jolloin kosketus ja hyväily voi tehdä kipeää tai tuntua epämiellyttävältä. Jos vauva on viettänyt ison osan päivästä rinnalla, voi halutakin antaa rintojen levätä, kun on oma tai parisuhdehetki.

Kaikki eivät halua tai pysty imettämään. Jos imetys ei ole sujunut synnyttäjän toivomalla tavalla, voi se tuoda pettymystä omaa itseä ja rintoja kohtaan. Pettymyksen käsittely on tärkeässä asemassa, miten suhde omiin rintoihin muodostuu uudelleen. On hyvä muistaa, ettei imetys ole ainoa tapa ruokkia lasta tai mittaa hyvää vanhemmuutta.

Synnyttänyt voi saada osakseen myös kielteisiä kommentteja imetyksestä tai imettämättä jättämisestä. On hyvä muistaa, että kehorauha kuuluu kaikille, eikä toisten negatiivisia tai arvostelevia kommentteja tarvitse sietää. Imetys on henkilökohtainen asia, joka koskettaa henkilön kehoa ja sitä tulisi kunnioittaa. Usein negatiiviset ja arvostelevat kommentit kertovat enemmän arvostelijasta itsestään, kuin synnyttäjästä tai hänen kehostaan.

Monella rinnat muuttuvat raskauteen liittyvän painonnousun ja imettävillä myös maidonnousun myötä.

Maitorauhasten täyttyminen saa rinnat tavallista suuremmiksi ja rinnan ihon venymään. Imetyksen päätyttyä rintojen rasvakudos voi vähentyä, laajentuneet maitorauhaset jäävät rintoihin tyhjilleen ja rintojen iho ei välttämättä palaudu, jolloin rinnat voivat olla aiempaa pienemmät ja veltommat.

Muita mahdollisia muutoksia kehossa

  • Nenän suurentuminen raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Hormonaalisista muutoksista johtuen limakalvot turpoavat.
  • Jalkaterän kasvaminen sekä leviäminen. Lisääntynyt turvotus sekä painonnousu voivat olla taustasyynä tähän muutokseen.
  • Hiustenlähtö on tavallista imetysaikana, kun taas raskausaikana ne ovat voineet kasvaa nopeammin ja olla tuuheammat kuin ennen raskautta.
  • Hampaiden kunnon heikkeneminen.

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että keho kokee läpi valtavan määrän muutoksia raskauden ja synnytyksen jälkeisenä aikana. Jaksossa Kehosuhde käsitellään, mitkä asiat voivat auttaa hyväksymään oman muuttunutta kehoa.

Lähteet:

Naistalo

Kehoni raskauden ja synnytyksen jälkeen/ Terveystalo

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....