Siirry sisältöön

Aggression portaat

04.10.2018 klo 16:01 - Tuottanut Väestöliitto
Sisu, tahto ja uhma ovat tunteita, joiden avulla avulla lapsi ja nuori itsenäistyy, rakentaa identiteettiään, sisäistää normeja ja oppii suojaamaan itseään. Aggressiokasvu on siksi tärkeä osa lapsen ja nuoren kehitystä.

Aggressioon liittyvien tunteiden avulla lapsi ja nuori itsenäistyy, rakentaa identiteettiään, sisäistää normeja ja oppii suojaamaan itseään. Aggressiokasvu on siksi tärkeä osa lapsen ja nuoren kehitystä.

Vahvojen tunteiden kanssa pärjääminen on haastavaa ja vaatii harjoittelua. Väestöliiton asiantuntijoiden kehittämä Aggression portaat -malli tarjoaa sekä nuorille että vanhemmille keinoja tunnistaa omaa tai nuoren tunnekehityksen vaiheita. Aggressiokasvatuksen tavoitteena on oppia aggression ja haastavien tunteiden hallintaa ja rakentavaa purkamista.

Kaikki tunteet ovat tarpeellisia ja loogisia. Niiden kieltäminen ja nieleminen voi olla haitallista. Tunteiden hallinta on tunteiden ymmärtämistä, oman toiminnan vastuuta, tunteisen sanallistamisen opettelua ja hidasta hallinnan harjoittelua.

Aggression portaat

  • on työkalu kasvuhaasteiden kohtaamiseen sekä lapsen ja nuoren ymmärtämiseen hänen vaihtelevissa ja koko ajan muuttuvissa kehitysvaiheissaan
  • antaa mallin puhua haastavista tunteista lapsille ja nuorille
  • tukee vanhempia lapsen ja nuoren kehitysvaiheiden tunnistamisessa
  • on väline, jolla tuetaan kasvattajaa pysymään aikuisena ja olemaan vastaamatta vihalla (tai väkivallalla) lapsen ja nuoren normaaliin kehitykseen

Jokainen portaiden askelma ja kehitysvaihe sisältää omat haasteensa ja on tärkeä.

Aggressio ei ole väkivaltaa

Aggressio on tunne, joka kanavoituu esimerkiksi oman tahdon osoituksena, sisuuntumisena ja vihana. Se on etenemään vaativa muutosvoima. Aggressio ei ole väkivaltaa tai muutakaan toimintaa vaan voimakasta tarmoa ja tahtoa.

Aggressio on siis yleisnimitys monille kipeille, haastaville ja usein negatiivisiksi mielletyille tunteille. Näitä ovat esimerkiksi pettymys, pelko, kateus, kauna, vallanhalu, raivo, kostonhimo ja mustasukkaisuus.

Myös suru, katumus ja syyllisyydentunto kuuluvat samaan vaikeasti kohdattavien tunteiden luokkaan. Viha on usein se muoto, jonka kautta edellä mainitut tunteet ilmaistaan ja näkyvät. Se voi toimia johtotähtenä silloin, kun koko elämä tuntuu räjähtäneen säpäleiksi. Silloin viha pitää koossa ja saa puremaan hampaat yhteen: Minähän selviän!

Vanhemmille suunnatut oppaat Kiukkukirja ja Kapinakirja (VL-kustannus) ovat helppolukuisia kirjoja vanhemmille. Kiukkukirja on ilmaiseksi luettavissa Hyvä Kysymys -sivulla. Kapinakirjan voi tilata Väestöliiton nettikaupasta. Aggression portaat -materiaali ammattilaisten käsikirjana on julkaistu vuonna 2008. Voit tilata kirjan Opetushallituksen verkkokaupasta.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

pdf

Lue aggression portaiden 1-18 kuvaukset

pdf

Kiukkukirja

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...