Siirry sisältöön

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

02.02.2024 klo 10:33 - Tuottanut Filha ry
Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea terveydenhuollon ammattilaisilta.  Toisinaan tukea voi kaivata myös joltain, joka on ollut samanlaisessa tilanteessa ja pohtinut ehkä samoja kysymyksiä kuin sinä juuri nyt mietit.  Suomessa on olemassa kaksi potilasjärjestöä, jotka tarjoavat vertaistukea muun muassa astmaa sairastaville. Tutustu tästä Hengitysliiton ja Allergia-, iho- ja astmaliiton vertaistukipalveluihin.

Hengitysliiton vertaistuki

Hengitysliitto ry on hengitysterveyden puolestapuhuja, jonka tehtävänä on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää, jotta meidän kaikkien olisi helpompi hengittää. Vertaistuki on yksi Hengitysliiton keskeisistä tehtävistä.  Vertaistoiminnassa voit puhua avoimesti ja luottamuksellisesti omasta sairaudesta, muista vaikeista asioista sekä saada voimaa arkeen. Hengitysliiton kouluttama vertainen on vierellä kulkija, joka auttaa sinua löytämään uusia näkökulmia ja polkuja eteenpäin. 

Hengitysliitto tarjoaa vertaistukea puhelimitse, verkossa ja kasvokkain. Lisää vertaistoiminnasta voit lukea Tarvitsetko vertaistukea? – Hengitysliitto 

Hengitysliitto tarjoaa vertaistukeen muun muassa seuraavia palveluita:

Astmaa sairastavien vertaispuhelin 

044 4077012 

Maanantaisin klo 18.00–20.00  

Maksuton, vain puhelinverkkomaksu. 

Päivystäjät Hengitysliiton kouluttamia vapaaehtoisia. 

Verkkotapahtumat – vertaistukea, vinkkejä ja asiantuntijatietoa 

Näiden lisäksi Hengitysliitto järjestää paljon verkkotapahtumia teamsin kautta. Hengitysliiton tapahtumat löydät täältä.

Allergia-, iho- ja astmaliiton vertaistuki

Allergia-, iho- ja astmaliitto toimii turvallisen elinympäristön, luontoyhteyden ja terveellisten elintapojen puolestapuhujana. Liitto valvoo jäseniensä ja sairastuneiden yhteiskunnallisia oikeuksia, jakaa ajankohtaista tietoa sairauksien ehkäisemiseksi sekä hoidon ja hyvinvoinnin kehittämiseksi.

Tapahtumia vertaisten kanssa

Löydä sinulle mieluisin tapa vertaistukeen. Allergia- ja astmayhdistykset järjestävät vertaistapaamisia, luentoja, liikuntaryhmiä, retkiä ja whatsapp-ryhmiä, niiden kaikkien ytimenä on mahdollisuus tavata toisia saman kokeneita. Katso tapahtumia ja liity jäseneksi, niin kuulet varmimmin mitä kaikkea onkaan tulossa.

Katso lisätiedot allergia- ja astmayhdistyksistämme.

Vertaistukea verkossa

Facebookista löytyy kolme Allergia-, iho- ja astmaliiton ylläpitämää vertaistukiryhmää astmaan liittyen: Astmaa sairastavien (https://www.facebook.com/groups/45895472741), Vaikeaa astmaa sairastavat (https://www.facebook.com/groups/282860615447083) sekä Allergia- ja astmalapset (https://www.facebook.com/groups/428945723924239). Facebook-ryhmissä voit vaihtaa ajatuksia toisten kanssa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Vertaistreffit

Tule tunniksi vaihtamaan kokemuksia sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat ymmärtää sinua puolesta lauseesta! Vertaistreffit ovat matalan kynnyksen pop-up tapaamisia, joissa keskustellaan astmasta mukavalla porukalla – verkossa tai saman pöydän ääressä. Lue lisää ja tule mukaan vertaistreffeille!

Vertaistukea kursseilta

Hae mukaan astmakursseille, joissa jaetaan tietoa, vaihdetaan kokemuksia, saadaan vertaistukea ja virkistytään. Kursseilla on tietopainotteista ohjelmaa sekä keskustelu-, rentoutus- ja liikuntaryhmiä. Kursseilla tapaa muita allergiaa, astmaa tai ihon sairautta sairastavia. Kursseja on aikuisille sekä perheille, sekä kasvotusten kurssikeskuksissa että verkossa. Kurssit ovat osallistujalle maksuttomia. Lue lisää kursseista löydät täältä.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Astman omahoidon ABC - Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät Astman omahoidon ABC -hankkeen usein kysytyt kysymykset -osion vastauksineen. Kysymyksiin ovat vastanneet hankkeen...

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...