Esimerkki elävästä elämästä: Määräaikaiset poissaolot, perhe ja työura
IT-asiantuntija palasi pitkältä perhevapaalta takaisin työhön. Hänen poissaolonsa aikana moni asia yrityksessä oli muuttunut. Organisaatiouudistuksen vuoksi hänen entistä työtään ja toimenkuvaansa ei ollut enää sellaisenaan enää olemassa.
IT-asiantuntija siirtyi tehtävään, joka ei häntä erityisesti kiinnostanut. Siirto oli kuitenkin hänelle siinä tilanteessa paras ratkaisu. Uuteen tehtävään hän sai lyhyen lisäkoulutuksen. Puolen vuoden kuluttua asiantuntija päätti neuvotella esihenkilönsä kanssa mahdollisuudesta työskennellä osa-aikaisena, mikä onneksi onnistui.
Yrityksessä työskenteli samaan aikaan paljon nuoria tai perheellistymisiässä olevia asiantuntijoita. He toivoivat erilaisia määräaikaisia vapaita ja osa-aikatöitä, jotta voisivat viettää entistä enemmän aikaa lastensa kanssa.
Yrityksen ylin johto päätti tarkentaa erilaisia etuuksia ja työaikajoustoja koskevia pelisääntöjä.
Monet kysymykset vaativat työpaikalla selkeyttä ohjeituksissa:
- Mihin tehtävään on oikeus palata pitkän perhevapaan jälkeen?
- Vaikuttaako pitkä perhevapaa työuran pituuden laskemiseen?
- Kenellä on oikeus lyhennettyyn työaikaan tai osa-aikatyöhön, ja millä kriteereillä?
- Miten pitkät poissaolot ja/tai osa-aikatyö vaikuttavat eläkekertymään?
Henkilöstöasioista vastaava sai tehtäväkseen selventää ohjeistuksissa olleet puutteet ja tiedottaa voimassa olevasta lainsäädännöstä ja uusista ohjeista henkilöstölle. Lisäksi johto ja henkilöstö sopivat, että määräaikaiset poissaolot pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan työntekijöiden toiveiden mukaisesti ja kehittää perhemyönteiseiä käytäntöjä ja asenteita jakuvasti.s