Siirry sisältöön

Etäsuhde - jutelkaa näistä ennen yhteen muuttoa!

26.02.2020 klo 08:11 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Väestöliiton etäsuhdekyselyssä 88% vastaajista haaveili yhteen muutosta. Tutkimus kertoo, että yhteen muutto on sekä etäsuhteen paras että vaikein hetki. Etäisyyteen ja itsenäisyyteen tottuneet ovat yhteen muutettuaan yhdessä enemmän kuin koskaan ennen. Yhdessä eläminen kasvattaa ihmisenä ja rinnalla kulkijana. Samalla omat tavat, tottumukset, itsenäisyys ja vapaus joutuvat tulilijalle. Syntyy yhteentörmäyksiä. Mitä ne yleisimmät yhteentörmäykset sitten ovat? Yhteinen aika, kotityöt, raha, seksi, lastenhankinta, pelaaminen, juominen ja tulevaisuuden suunnitteleminen – nämä ovat ne yleisimmät riidanaiheet! Jutelkaa näistä etukäteen, sillä paljon turhasta riitelystä voidaan ehkäistä ennalta. Jokainen tietenkin lupaa olla parhaimmillaan kun yhteen muutetaan, mutta jospa ette odottaisi toisiltanne lupauksia, vaan aitoa keskustelua elämäntavoista ja sopimista siitä, miten toimitaan.

Mikä on sopivasti yhteistä aikaa, entä kaveriaikaa?

Erilaiset persoonat tarvitsevat eri määrän hiljaisuutta ja yksinoloa, tai seurallisuutta ja yhdessä oloa. Ennen kuin tasapaino saavutetaan, näistä on keskusteltava. Missä tunnelmissa yksi lähtee kotoa tehdäkseen omia juttujaan? Missä tunnelmissa kumppani jää kotiin tai lähtee omiin harrastuksiinsa? Onko toinen silloin yksinäinen, tunteeko itsensä hylätyksi, luuleeko että kumppani ei enää välitä, kokeeko mustasukkaisuutta tai epäluottamusta?

Se, että kumpikin voi viettää omaa aikaa, kertoo luottamuksesta ja siitä, että suhteessa on tilaa hengittää. Jos yksi tai molemmat kokevat suhteestaan epävarmuutta, on tietenkin rauhoittavampaa pitää kumppani rinnalla niin paljon kuin mahdollista.  Avatkaa tunteitanne tästä asiasta. Voitte myös miettiä yhteisiä harrastuksia ja yhteistä tekemistä. Ystäväpiirin ylläpitäminen on aina hyväksi. Yhteydenpito toisten kanssa vähentää painetta parisuhteelta. Kun sitten parin yhteinen aika koittaa, on tärkeää että molemmat panostavat mukavaan yhdessäoloon.

Vinkki 1. yhteisen ajan viettoon: viettäkää perjantai-ilta lautapelin, herkkujen ja kivan elokuvan parissa. Joka perjantai? Jos se tuntuu molemmille hyvältä niin kyllä, joka perjantai!

Vinkki 2. yhteisen ajan viettoon: kutsukaa kaveripariskunta kylään: pizzaa ja juttelua ilman stressiä.

Alkoholinkäyttö, tupakointi, riippuvuudet

Katselkaa rehellisesti omia ja kumppanin elintapoja. Päihderiippuvuuksista ja muistakin riippuvuuksista tulee paljon riitaa. Riippuvuus vaatii aina ammattimaista hoitoa, eikä tyytymätön puoliso voi riippuvuutta poistaa. Yleiset riippuvuudet – pelaaminen, päihdyttävät aineet, rahapelit jne. ovat kuitenkin selkeästi nähtävissä. Te voitte siis molemmat miettiä jo etukäteen, mitä haasteita on edessä, ja mitä niistä sovittaisiin yhdessä.

Vinkki 1. kun kumppanilla on esim. alkoholi – tai peliriippuvuus: Ymmärrä, että et voi poistaa kumppanin ongelmaa etkä painostamalla saa häntä hakeutumaan hoitoon.

Vinkki 2. kun kumppani tupakoi, ja sinä et: Sopikaa, missä ja miten savuttelu ei haittaa savutonta kumppania. Pitäkää säännöstä kiinni.

Miten meillä riidellään?

Riitelyn tavat ovat itse kullakin erilaiset. Monet perivät riitelyn tapoja lapsuudenperheestään, tai ne noudattavat synnynnäistä temperamenttia. Toiset ovat nopeasti syttyviä ja rauhoittuvia, tai sitten hitaasti raivostuvia ja pitkävihaisia! Riitelyn tapoja on monia: vetäytyminen, hiljaisuus, räjähdys, mykkäkoulut tai loputon kiihtyminen. Taito laskea omia ja kumppanin kierroksia rauhoittavalla puheella on korvaamatonta. Rauhoittavia taikasanoja ovat esimerkiksi: ”ei riidellä enää” tai ”tehdään sovinto”. Mitkä ovat teidän taikasananne?

Vinkki 1 viisaaseen riitelyyn: Sopikaa rajat, joita ei saa ylittää: Jos kumppani ei kestä huutoa, älä huuda. Jos kumppani ei kestä vetäytymistä tai mykkäkoulua, puhu mieluummin.

Vinkki 2 viisaaseen riitelyyn: Ei koskaan lyömistä, läpsimistä, tönimistä, estämistä, fyysistä pakottamista. Ei myöskään koskaan henkistä väkivaltaa tai kiusaamista.

Miten sovittaisiin yhteen erilaiset tavat pitää yllä siisteyttä yhteisessä kodissa?

Onko viikkosiivous listalla? Vai ”siivotaan yhdessä kun innostutaan”? Vai vuorotellen, sun vuoro ja mun vuoro? Vai sovitteko kodin hommista pala palalta: jos sinä peset kylppärin, minä imuroin ja pyyhin pölyt muualta…Sopiminen on hyvä, lupaus huono. Kompromissi on hyvä, toisen toiveiden arvosteleminen huono.

Vinkki 1. kotitöiden jakamiseen: jos yksi ostaa ja tekee ruoan, toinen tiskaa ja siivoaa keittiön.

Vinkki 2. kotitöiden jakamiseen: tyhjän tiskialtaan sääntö – kumpikaan ei jätä mitään tiskiä seisomaan tiskialtaaseen.

Mitä tavoitetta kohti me mennään?

Tulevaisuuteen voi olla vaikeaa luottaa, erityisesti jos on pettynyt aikaisemmissa suhteissaan. Sitoutumisen pelko voi kertoa siitä, että aikaisemmat suhteiden jättämät haavat ovat vielä parantumatta. Tämä voi johtaa välttelyyn.

Jos tulevaisuudesta ei voi puhua, parisuhde jää hyvin epävarmalle pohjalle. Kielteiset tunteet jäävät kuplimaan pinnan alle. Voi olla mahdollista jatkaa niinkuin ennenkin, muitta jossakin vaiheessa jokainen parisuhde kohtaa isoja haasteita. Silloin on tiedettävä, ollaanko me vakavasti yhdessä vai ei. Ilman rehellistä puhetta tunteista, peloista ja huolista kummankin on vaikeaa tehdä päätöksiä omasta tulevaisuudestaan, saati yhteisestä!

Vinkki 1. tulevaisuuskeskusteluun: puhukaa, halutaanko me muuttaa yhteen/vakavoittaa suhdetta/tulla vanhemmiksi yhdessä jonakin päivänä?

Vinkki 2. tulevaisuuskeskusteluun:  sopikaa, että kerrotte toisillenne, jos joskus tuntuu, että mieli on muuttunut!

Päivitetty 12.07.2022

Kertoisitko alla sinun kokemuksiasi, vinkkejäsi ja onnistumistarinasi etäsuhteesta?

Kerro vinkkisi täällä!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua ja työkaluja nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Keskusteluapua ja työkaluja nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Keskusteluapua ja työkaluja nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Keskusteluapua ja työkaluja nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Keskusteluapua ja työkaluja nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Keskusteluapua ja työkaluja nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun