Siirry sisältöön

Hallitse hermosi nuoren kanssa – riehumatta paras!

16.10.2018 klo 13:34 - Tuottanut Väestöliitto
Nuoren tunteet voivat kuohua. Aikuisillakin on usein pinna kireällä ja murrosikäinen saattaa kiristää sitä entisestään. Paras tuki nuorelle on vanhempi, joka voi antaa aikuisen mallin ja hallitsee tunnekuohunsa nuorta paremmin.

Nuorelle ei kannata huutaa takaisin. Aina kun itse on hyvällä tuulella, leppoisa ja lempeä, nuorikin on paremmalla tuulella. Nuoren ärtyisyys kertoo keinottomuudesta. Jos aikuinen menee tähän mukaan, se kertoo aikuisen omasta keinottomuudesta. Aivosi toimivat paremmin, kun olet rauhallisella mielellä.

Ärtymys on myös tärkeä viesti. Kun nuori on ärtynyt, jokin hänelle tärkeä ja arvokas asia on huonosti. Silloin kannattaa ottaa selvää, mistä on kyse.

Lapsen ja nuoren tehtävä on harjoitella tunnetaitoja. Kun hän ilmaisee voimakkaita tunteita sinulle, se on merkki siitä, että hän turvautuu sinuun ja sinulla vanhempana on tilaisuus olla oppaana.

Miten itseään voi rauhoittaa?

Kun vanhempana joudut haastaviin tilanteisiin nuoresi kanssa, on suureksi avuksi, jos itse pystyt olemaan rauhallinen. Itseään voi rauhoittaa monin eri tavoin.

Yksi keino on käyttää liikennevalomallia. Kun omat tunteet kiihtyvät, se on punainen. Ota aikalisä. Sitten keltainen, odota: ajattele miksi sinulle tuli tämä tunne ja mitä voisit tehdä asiallisesti? Vasta kun olet rauhoittunut, valo on vihreä: kokeile parasta vaihtoehtoa.

Toinen keino on kolme syvää hengitystä. Kun sinun tekisi mielesi tehdä jotain, joka ei tunnu järkevältä, esimerkiksi huutaa, hengitä ensin kolme kertaa syvään palleahengitystä ja keskity erityisesti uloshengitykseen. Kolmannen hengityksen jälkeen kysy itseltäsi, mitä haluat tehdä ja huomaat, että ajattelusi on muuttunut.

Kolmas keino on rentouttava mielikuva, turvapaikka, joka voi olla mikä tahansa lempipaikka, joka tuntuu rauhoittavalta ja rentouttavalta.

Muistilappu omassa mielessä voi toimia sekin, esimerkiksi: ”pysy aikuisena” tai ”kunnioitus”. takerru pitämään muistilappua mielessäsi, kun lapsi tai nuori haastaa.

Yksi keino, jolla voi valmistautua haastavaan tilanteeseen, on miettiä tilannetta, jossa on onnistunut. Mieti, mitä silloin, kun onnistuit pysymään tyynenä, kuulit, näit tai tunsit ja voit saada mieleesi rauhoittumaan.

Kun aikuinen hallitsee omat hermonsa, nuori kunnioittaa häntä, voi katsoa ylöspäin ja ottaa mallia. Rakkautta on rajoittaa raivoamatta.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaistukea lastensuojelun vanhemmille ti 10.12. klo 20-21

Tule juttelemaan tilanteestasi yhdessä muiden vanhempien ja Kasper ry:n lastensuojelun asiantuntijan kanssa. Chat on suunnattu vanhemmille ja muille...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...