Siirry sisältöön

Hankalat kolmiosuhteet vauvaperheessä

26.09.2024 klo 10:06 - Kirjoittanut Paula Maria Mäkelä , perheneuvoja, vaativan erityistason perhepsykoterapeutti, seksuaali- ja pariterapeutti, työnohjaaja , Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Vauvan syntymä muuttaa myös vanhempien välistä suhdetta. Parisuhteen ja perheen kannalta tärkeää, että kaikki kahdenväliset suhteet ovat sallittuja. Lapsi tarvitsee molempia vanhempiaan ja hyötyy heidän erilaisuudestaan.

Puolisoiden välinen suhde muuttuu, kun perheeseen tulee pysyvästi kolmas jäsen.

Psykoterapiateorioissa puhutaan kolmiosuhteista yhtenä ihmissuhteiden perusilmiönä. Selkeimmillään se ilmenee äidin, isän ja vauvan muodostamana kolmiona. Aikana ennen vauvaa ihmissuhdekuvio on selkeä. Vauvan synnyttyä kahdenvälisiä suhteita tulee kaksi lisää: äiti-vauva ja isä-vauva, useamman vanhemman perheissä  vielä enemmän.

Äidin ja vauvan välinen suhde on yleensä tiivis, symbioottinen, jo imetyksenkin takia. Isän osa on olla siitä ulkopuolinen. Isän muodostaessa ja vahvistaessa omaa suhdettaan vauvaan samaan ulkopuolisen osaan joutuu äiti, joka on aiemmin ollut itsestään selvästi molempien kahden muun ykkönen. Isä joutuu aktiivisesti ottamaan oman paikkansa ja luomaan oman roolinsa perheen toisena vanhempana. Äidin tehtävänä on sallia isälle mahdollisuus siihen, astua itse välillä sivuun ja tehdä tilaa isän ja lapsen suhteelle.

Sivussa olevan kolmannen osaksi tulee helposti sivullisuuden ja mustasukkaisuuden tunteet. Tilanne voi aktivoida omassa lapsuudessa koetuttuja ulkopuolisuuden ja torjutuksi tulemisen tunteita. Miten hyvin näiden hankalien tunteiden kanssa pärjää, riippuu paljon sisäisestä turvallisuuden kokemuksesta. Vauvan voi ajoittain kokea kilpailijaksi, josta joskus salaa haluaisi päästä eroon. Tätä tunnetta ilmaisee suorasanaisesti tuore isosisko tai -veli, joka uutta vauvaa vieraille esitellessään tarjoaa: ”Ota sinä tämä mukaasi”.

Mustasukkaisten tunteiden kohteena voi olla sekä puoliso että vauva. Varsinkin äidille vauvasta ja sen huomiosta luopuminen voi olla hankalaa. Vauvan ehdottoman kiintymyksen kohteena oleminen on palkitsevaa ja sen jakaminen voi olla vaikeaa.

Aikuista näissä tilanteissa auttaa sen ymmärtäminen ja muistaminen, että on parisuhteen ja perheen kannalta tärkeää, että kaikki kahdenväliset suhteet ovat sallittuja. Lapsi tarvitsee molempia vanhempiaan ja hyötyy heidän erilaisuudestaan.

Parhaimmillaan molemmat vanhemmat voivat vuorollaan sekä nauttia yhdessäolosta ja suhteen vahvistamisesta vauvan kanssa, että lempeästi ja iloiten katsoa sivusta toisen tekevän niin. Se antaa tukevan perustan uudelle perheelle.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä