Siirry sisältöön

Heikki Koponen: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

24.04.2019 klo 12:37 - Tuottanut Väestöliitto
Videosarjassa ”Vuoden kasvot” vuodelta 2016, Eva Biaudet, Mikko Kuustonen ja Heikki Koponen antavat vinkkejä ja neuvoja nuorten vanhemmille.

Vanhempien ja murkkujen välit

Oman kokemuksen perusteella suhde on aika hankala monella tavalla. Suoraa keskusteluyhteyttä voi olla vaikeaa luoda. Oma maailma tuntuu usein olevan niin kaukana vanhempien maailmasta. Vanhempien voi olla vaikea nähdä, millaisessa maailmassa nuori elää. Nuori saattaa ottaa tietyn roolin ollessaan vanhempien kanssa tekemisissä. Vanhempien kannattaa tiedostaa se, että se, mitä he nuoresta näkevät, ei välttämättä ole kaikki.

Katso video: Heikki Koponen: Vanhempien ja murkkujen välit

Mitä nuori tarvitsee?

Nuori tarvitsee tukea kaikkissa ratkaisuissa ja erityisesti niissä tilanteissa kun on tehnyt virheen. On tärkeää rakentaa sellainen suhde nuoren kanssa, että nuori voi aina tulla keskustelemaan vanhemman kanssa, vaikka olisi tehnyt jonkun virheen. On inhimillistä tehdä virheitä. On hankala juttu, jos muodostuu sellainen kulttuuri, että virheistä ei voi keskustella.

Katso video: Heikki Koponen: Mitä nuori tarvitsee?

Hyödyllinen vinkki

Rakentakaa rohkeasti keskusteluyhteyksiä ja unohtakaa oma ego kun lähestytte omaa nuorta. Ottakaa kontaktia mahdollisimman avoimesti ja olkaa kiinnostuneita siitä, millaista tukea ja sparrausta nuori kaipaa.

Katso video: Heikki Koponen: Hyödyllinen vinkki

Miten parantaa välejä?

Kaikki lähtee liikkeelle luottamuksesta. On tärkeää luoda keskusteluyhteys. Vastuu aloitteen teosta on vanhemmilla. Luottamuksen rakentaminen voi olla vaikeaa, mutta keinoja varmasti löytyy.

Katso video: Heikki Koponen: Miten parantaa välejä?

Nuorten median käyttö muuttuu vauhdilla

Silmiinpistävä muutos nykyajassa on tapa, miten sosiaalista mediaa käytetään. Viestintätavat muuttuvat ja on opittava hahmottamaan, että se muutos on normaalia eikä se ole riippuvainen omasta nuoresta.

Katso video: Heikki Koponen: Nuorten median käyttö muuttuu vauhdilla

Puhu nuoren kanssa hankalistakin asioista

Omassa murrosiässä hankalaaa oli keskusteluyhteyden rakentaminen ja erityisesti hankalista asioista puhuminen oli vaikeaa. Oli korkean kynnyksen takana avata omia henkilökohtaisia asioita. Silloin olisin ehkä kaivannut vanhemmilta vahvempaa väliintuloa ja jopa sitä, että he olisivat vaatineet kertomaan, miten menee. Todella henkilökohtaisissa asioissa kommunikaatio voi olla tosi vaikeaa.

Katso video: Heikki Koponen: Puhu nuoren kanssa hankalistakin asioista

Mitä nuorilta voi oppia?

Nuoret elävät vahvasti hetkessä. Kun keskustelee aktiivisesti nuoren kanssa ja on kiinnostunut siitä, mitä nuoren mielessä liikkuu, oppii paremmin ymmärtämään nuorta ja myös sitä maailmaa, jossa nuori kasvaa.

Katso video: Heikki Koponen: Mitä nuorilta voi oppia?

Opiskelupaikan valinta

Nuoren on valittava opintoalansa, vaikka hänellä ei välttämättä ole paljon tietoa saatavana siitä, mihin valinta johtaa. On tärkeää, että vanhemmat antavat nuoren tehdä itsenäisesti päätöksensä ja valita oman alansa ja tukevat siinä päätöksessä. Joskus päätös ei osu oikeaan ja myöhemmin täytyy hakea uutta polkua. On kuitenkin tärkeää, että nuori saa hakea itse polkunsa.

Katso video: Heikki Koponen: Opiskelupaikan valinta

Millaista on tulevaisuuden koulutus?

Tulevaisuuden koulutus on monipuolista, pirstaloitunutta ja elinikäistä. Nykyään ajatellaan, että koulutus loppuu, kun saa tutkinnon suoritettua. Yhä enemmän mennään sitä kohti, että aivan kuten on erilaisia työuria, on myös erilaisia koulutusuria. Menetelmät muuttuvat, esimerkiksi digitalisaatio antaa uusia mahdollisuuksia. Koulutuksen tavat ja rakenteet muuttuvat ja yhteistyö eri koulutusalojen välillä tiivistyy ja liikkuvuus lisääntyy eri koulutusalojen välillä. On vaikeaa ennakoida sitä, millaista koulutusta tulevaisuudessa tarvitaan. Sen takia on hyvä lähteä liikkeelle muuraamalla peruskivi, jonka päälle voi rakentaa erilaista osaamista.

Katso video: Heikki Koponen: Millaista on tulevaisuuden koulutus?

Yliopistojen lukukausimaksu?

Yliopistojen lukuvuosimaksut on otettu käyttöön joissakin maissa. Kokemus osoittaa, että kun aluksi on otettu käyttöön pieni lukuvuosimaksu, sitä vähitellen kasvatetaan. Näin on käynyt esimerkiksi Englannissa.

Katso video: Heikki Koponen: Yliopistojen lukukausimaksu?

Mistä olet huolissasi?

Viime aikoina on aloitettu keskustelu opiskelijoiden lukukausimaksuista. Vaikka keskustelu on vasta alustavaa, eikä mitään päätöksiä ole tehty, on nähtävissä, että on tahoja, jotka ovat ajamassa lukukausimaksuja myös suomalaisille opiskelijoille. Tähän keskusteluun nuorten vanhempien olisi hyvä osallistua.

Katso video: Heikki Koponen: Mistä olet huolissasi?

Katso myös sarjan muut videot

Eva Biaudet: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Mikko Kuustonen: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Bonusvanhemmuus Chat 27.11.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 30.10.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 25.9.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.