Siirry sisältöön

Itsetunto on itsensä tuntemista

15.10.2018 klo 13:21 - Tuottanut Väestöliitto
Itsetunnolla tarkoitetaan jokaisen omaa arvioita ja käsitystä itsestä. Se ei ole peritty ominaisuus kuten vaikkapa silmien väri tai kehonmuoto, vaan se kehittyy erilaisten kokemusten kautta. Itsetuntoa voi myös tietoisesti vahvistaa.

Itsetunto rakentuu lapsuudesta saakka ja se kehittyy koko elämän ajan. On tavallista, että itsetunnossa tapahtuu muutoksia ja välillä se saa kolauksiakin. Etenkin murrosiässä itsetunto voi heitellä paljonkin, koska kehossa ja mielessä tapahtuu isoja asioita, joihin suhtautuminen ja tottuminen vie aikansa.

Jokainen kokee joskus vaikeita tilanteita tai pettymyksiä. Tällaisten tilanteiden ratkaiseminen ja vastoinkäymisistä toipuminen tapahtuu nopeammin, jos ihmiselle on rakentunut hyvä itsetunto.

Hyvän itsetunnon omaavan ihmisen ei tarvitse mollata muita saadakseen itselleen hyvän olon.

Hyvä itsetunto tarkoittaa sitä, että on tietoinen myös omista puutteistaan, mutta niiden havaitseminen ei vähennä luottamusta itseen tai määrittelee kokonaan käsitystä itsestä. Hyvä itsetunto ei tarkoita sitä, että pitäisi itseään parempana kuin muut, vaan sitä, että näkee itsensä positiivisessa valossa omana itsenään.

Hyvän itsetunnon omaava ihminen tietää itsestään vaikkapa sen, että hän on hyvä tekemään ruokaa, piirtämään ja että hän on avulias, mutta hän tietää myös olevansa kehno jalkapallon pelaamisessa, matematiikassa ja joskus hän voi sanoa hiukan ajattelemattomasti. Itsetunto on siis itsensä tuntemista.

Heikko itsetunto puolestaan voi tarkoittaa sitä, että ajattelee ettei ole missään asioissa hyvä, eikä löydä itsestään hyviä asioita tai luonteenpiirteitä. Jos on heikko itsetunto, silloin myös ajattelee paljon sitä, mitä muut ihmiset mahtavat itsestä ajatella. Silloin ei ehkä uskalla tehdä asioita, joista itse nauttii tai pitää.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 9.6.2023

Aihealueet:  Ihmissuhteet

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Aikuisen lapsen ja vanhemman suhde – uskalluksesta luottamukseen

Kahden aikuisen – vanhemman ja lapsenkin – välisessä suhteessa on lupa säädellä sitä, miten pidetään yhteyttä, tavataan ja vietetään...

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...