Siirry sisältöön

Joulun vietossa on vaarat mielen pahoittamiseen – annetaan kaikille joulurauha!

05.12.2023 klo 07:50 - Kirjoittanut Nina Kauppinen , perheneuvoja, pari- ja perhepsykoterapeutti ja työnohjaaja , Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Jouluun liittyy paljon mukavaa ja odotettavaa, mutta joidenkin mieli pahoittuu joulunajan ihmisten välisissä kohtaamisissa. Lue tämä artikkeli, jos haluat saada kaikille hyvän mielen.

Jouluihmiset ovat odottaneet joulua innolla jo pitkään. Joululahjat on hankittu hyvissä ajoin. Koristelu on aloitettu jo marraskuun alussa ja leipomiset sekä muu ruokien suunnittelu ovat hyvässä vauhdissa. Toisille joulu on vaikeaa aikaa. Jouluun voi liittyä ikäviä muistoja läheisen kuolemasta, avioerosta ja tapahtumista lapsuudesta.

Joillekin joulu on yksinäistä aikaa ja siksi raskasta. Toisille jouluun liittyvät sosiaaliset tilanteet ovat liikaa monenlaisine kohtaamisineen. Usein tulemme haluamattamme sanomaan tai tekemään asioita, joista joku pahoittaa mielensä.

Tänä vuonna voisimme huomioida kaikkia välttämällä riskialttiita tilanteita.

  • Satsaa mukavan kiireettömään jouluajan tunnelmaan jo paljon ennen joulurauhan julistusta! Vapautua itsesi ylähyllyjen pyyhkimisestä ja varaston siivoamisesta, kukaan ei niihin katso.
  • Tee omannäköisesti, mahdollisimman nautinnollinen joulu. Ei ole yhtä ainoaa tapaa viettää joulua.
  • Jouluna on tärkeää istua alas vieraittesi pariin, olla heille läsnä! He ovat tulleet viettämään aikaa kanssasi, eivät katsomaan hermostunutta tai täydellisyyttä tavoittelevaa touhuamistasi.
  • Ole sensitiivinen ihmisten kanssa, joita näet harvoin. Älä kysy sinkulta kumppanista, parilta perheenlisäyksestä, laihduttajalta projektin etenemisestä, opiskelijalta opintojen viivästymisestä tai työttömältä töiden hakemisesta, jos et ole varma iloisista uutisista! Ihminen itse kertoo halutessaan itsestään enemmän hetkessä, joka on siihen sopiva.
  • Jouluvieraana vältä emäntien ja isäntien stressiä olemalla avarakatseinen tarjotun ruoan suhteen! Et kärsi kohtuuttomasti, vaikka söisit vähähiilarisena ruokailijana vähän riisipuuroa tai lihansyöntiä vähentävänä hieman kalkkunaa.
  • Älä pakota perheenjäsentä, joka ei pidä imelletystä perunalaatikosta tai lipeäkalasta, syömään niitä! Jos et pidä jouluruoista, miksi niitä pitäisi syödä? Syökää sitä mistä pidätte!
  • Tarjoa ruuhkavuosivanhemmille ihana pieni yhteinen hetki hoitamalla heidän lapsiaan, se on arvokkaampi lahja kuin mikään paketissa oleva!
  • Älä puutu läheisesi lastenkasvatukseen kertomalla pyytämättä neuvojasi tai tyrkyttämällä herkkuja, jos lapsen vanhemmat eivät siitä pidä!
  • Tehkää asioita yhdessä! Laittamalla puhelimet ja padit hetkeksi sivuun annat läheisillesi tunteen, että olet kiinnostunut vuorovaikutuksesta heidän kanssaan. Pelatkaa lautapelejä tai korttipelejä, ulkoilkaa, liikkukaa sekä levätkää sopivasti.
  • Anna lapsille ja muille alkoholinkäytöstä kärsiville läheisillesi mahdollisimman selvä joulu! Tarjoa myös itsellesi krapulaton ja virkeä aamu!
  • Muista naapurin yksinäistä mummoa tai pappaa vaikka joulukukalla tai suklaarasialla! Sinulla on niitä todennäköisesti liikaa.
  • Jos joku haluaa viettää joulua yksin, matkalla, vain oman perheen tai ystävien kanssa, kunnioita myös sitä päätöstä äläkä loukkaantuneena pilaa sen vuoksi omaa jouluasi!
  • Hemmotelkaa itseänne! Se on erittäin sallittua jouluaikana!

Jos jonkun mieli on näistä ohjeista huolimatta pahoittunut, aina voi pyytää anteeksi. Omannäköistä ja rentouttavaa joulua kaikille!

Hyvän mielen terveisin,

Nina Kauppinen

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...

Luontohengähdys

Luontohengähdys-hanke tarjoaa luontotoimintaa yli 50-vuotiaille hengityssairautta sairastaville Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueilla.