Siirry sisältöön

Kriisejä työntekijän perhe-elämässä

17.11.2020 klo 08:14 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Perhe-elämän kriisi voi käynnistyä äkillisesti tai kehittyä pitkän ajan kuluessa. Useimmat kriisit vaikuttavat ihmiseen niin, että tilanteella on vaikutusta työkykyyn lyhyen tai pitkän aikaa. Pitkittyessään kriisin aiheuttamat muutokset, henkisen hyvinvoinnin horjuminen tai elämänhallinnan tunteen heikentyminen voivat vaikeuttaa myös toimimista työssä. Kriisin aikana saatu tuki ja kriisitilanteen ratkaiseminen ovat tärkeitä ihmisen toimintakyvyn säilymisen ja hyvinvoinnin kannalta.

Toisinaan sairasloma saattaa olla tarpeen akuutissa tilanteessa, mutta pitkäkestoisesti on tärkeää löytää muita erilaisia ratkaisuja työn ja perhe-elämän tueksi.

Kriisejä on erilaisia. Lapsi, puoliso tai muu lähiomainen voi sairastua vakavasti tai kuolla. Lapsettomuus ja siihen liittyvät hoidot koettelevat jaksamista. Leskeksi jääminen, yksinhuoltajuus, kokoaikaisen tai osa-aikainen omaishoitajuus sekä muu kotona tai lähiomaisen luona tehtävä hoivatyö sitovat henkisiä voimavaroja ja vaativat usein erityisjärjestelyjä.- tai avioerot tai tilapäiset haasteet esimerkiksi teini-ikäisten nuorten elämänhallinnan kanssa voivat haastaa tasapainoa arjessa.

Moni selviää hyvin itsenäisesti tai lähipiirin tuella kriisivaiheen yli. Toisinaan myös ulkopuolinen apu ja tuki on tarpeen.

Työnteon ja omaishoitajuuden yhteensovittamista voidaan helpottaa sosiaalipalveluilla, esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelulla, kotihoidolla, vaikeavammaisten henkilökohtaisella avulla tai lyhytaikaisen huolenpidon palveluilla. Työpaikkojen käytännöillä on suuri merkitys omaisen hoitojärjestelyjen ja työnteon yhteensovittamisessa.

Lue lisää:

Työssäkäynti, jos lapsi on vammainen tai sairastuu vakavasti

Lapsen sairastuminen ja äkillinen poissaolo töistä

Miten työpaikalla voidaan tukee lapsettomuushoidoissa käyvää

Työnteko, jos puoliso sairastuu vakavasti

Työpaikan tuki puolison tai lähiomaisen sairastuessa

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Astman omahoidon ABC - Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät Astman omahoidon ABC -hankkeen usein kysytyt kysymykset -osion vastauksineen. Kysymyksiin ovat vastanneet hankkeen...

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...