Kuinka ihokarvoja poistetaan?
Ihokarvojen poistaminen ei kiihdytä karvankasvua, vaikka niin usein virheellisesti uskotaan. Hieman menetelmästä riippuen ihokarvat kasvavat kuitenkin takaisin muutamassa päivässä. Säärikarvojen ajeluun voi halutessaan hankkia esim. oman höylän.
On tavallista, että ihokarvojen poistamisen jälkeen iho ärsyyntyy. Tällöin iho kutisee ja siihen tulee näppylöitä. Tämä on yleinen ja tavallinen vaiva kaikilla, jotka ihokarvoja poistavat. Syynä siihen ovat ihon rikkoutuminen karvoja poistettaessa ja karvatupen tulehtuminen.
Jos ihokarvoja haluaa poistaa esteettisistä syistä mutta ei halua punaisia näppyjä, voi karvoituksen lyhentäminen olla hyvä vaihtoehto, jolloin riski ihon tulehtumiseen on pienempi.
Ihokarvoja voi poistaa myös vahauksella tai sokeroinnilla, jotka ovat molemmat iholle hellävaraisempi vaihtoehto kuin päivittäinen karvanpoisto kotona ”sheivaamalla”. Sokerointi on erityisen hyvä myös herkilläkin ihoalueilla ja niitä tehdäänkin useimmiten kauneushoitoloissa.
Vinkkejä ihokarvojen poistamiseen
Parranajo
- Parran ja viiksien ajamisessa voi käyttää parranajokonetta tai partahöylää. Partavaahdon käyttö on höylätessä suotavaa. Höylän tulee olla puhdas ja terävä
- Parranajo tulisi aina suorittaa joko suihkun jälkeen tai sen aikana. Lämmin vesi aukaisee ihohuokoset ja pehmentää partakarvat.
- Ennen parranajoa, tarkasta mihin suuntaan kaulalla olevat karvat kasvavat. Aja parta aina karvan kasvun myötäisesti – ei siis vastakarvaan. Vastakarvaan ajamalla partakarvat kasvavat helposti ihon sisälle.
- Älä paina terää liikaa ajaessasi partaa, sillä se lisää ihon ärsytystä. Muista huuhdella terää välillä kuumassa vedessä.
- Käytä lopuksi alkoholitonta kosteusvoidetta tai after shave -tuotetta. Alkoholipitoiset tuotteet ärsyttävät ja kuivattavat ihoa parranajon jälkeen. parranajon jälkeen käytettävät tuotteet rauhoittavat ihoa.
Ihokarvojen poisto
- Ihokarvojen poistaminen niiden poistamiseen tarkoitetulla höylällä
- Pese iho, jolta ihokarvoja aiot poistaa. Suihkun jälkeen iho on paitsi puhdas, myös pehmeämpi, jolloin ajelu onnistuu paremmin.
- Käytä mahdollisimman terävää ja puhdasta höylää.
- Saippuoi tai vaahdota ihoalue (kaupasta saa tähän tarkoitukseen geelejä tai vaahtoja), jolta ihokarvoja aiot poistaa. Näin höylä liikkuu ihon pinnalle paremmin.
- Liikuta höylää iholla pitkillä vedoilla. Jos karva ei yhdellä kevyellä vedolla katkea, on terä todennäköisesti tylsä.
- Huuhtele höylä jokaisen vedon jälkeen, jotta se ei mene tukkoon. Terän tukkeutuessa se ei katkaise ihokarvoja.
Sukuelinalueen karvanpoisto
Karvat ovat hygieenisiä: ne auttavat hikeä siirtymään pois iholta ja pitävät lian ja bakteerit kaukana esimerkiksi emättimestä.
Sukuelinten alueen iho on ohutta ja herkkää. Liian tylsä terä voi vahingoittaa ihoa, mikä puolestaan aiheuttaa kutisevia pieniä haavaumia. Ihon tulisi olla tarpeeksi kostea, äläkä paina höylää ihoon liian kovaa, kun sheivaat, muista käyttää sukuelinten alueen iholle suunniteltua geeliä tai mietoa saippuaa. Niiden käyttäminen vähentää ihon ja terän välille muodostuvaa kitkaa. Lämpimässä suihkussa sheivaaminen pehmentää ihokarvoja ja avaa ihohuokoset. Sukuelinten alueen iho on ohutta ja voi reagoida karvojen leikkaamiseen. Sheivaamisen jälkeen on tavallista, että iho punoittaa, kutisee ja on näppyinen. Onkin hyvä arvioida, että jos sheivaus aiheuttaa enemmän epämukavuuden tunteita, mutta silti haluat siistiä esimerkiksi vulvan alueen karvoitusta, riittäisikö saksilla siistiminen.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Artikkelia on päivitetty 20.7.2023