Siirry sisältöön

Kuinka kiveksiä tutkitaan?

09.10.2018 klo 10:47 - Tuottanut Väestöliitto
Kiveksiä tutkitaan tunnustelemalla niitä sormien välissä.

Terve kives tuntuu ”kovalta kuoritulta kananmunalta”, sileältä ja pyöreältä. Kivesten lisäksi kivespussin sisältä voidaan tuntea lisäkivekset. Ne ovat kiinni kivesten pinnalla, ja ne voi erottaa erillisinä rakenteina kiveksistä. Lisäkivekset tuntuvat pehmeämmältä, juostemaiselta ja alaspäin kapenevalta kudokselta. Myös siemenjohdin, jota pitkin siittiöt siemensyöksyssä kulkeutuvat ulos kehosta, on mahdollista tuntea. Se tuntuu sormissa spagetilta.

Normaalista poikkeavia muutoksia kiveksissä voivat olla muun muassa kiertymät, tulehdukset, tyrät, kohjut ja kasvaimet, sekä turvotukset eri syistä. Kaikenlaiset muhkurat, patit, epäsäännölliset muodostumat ja kovettumat, sekä kiveksen koon nopeat muutokset, kuten turpoaminen, tulee huomioida. Niistä kannattaa mainita rohkeasti omalle terveydenhoitajalle tai lääkärille. Kipu kiveksissä on asia, jonka aiheuttaja on aina syytä selvittää.

On hyvä opetella omien kivesten ja peniksen omatoiminen tutkiminen, sillä oman kehon tunteminen on tärkeä asia.

Jos tutkii itseään säännöllisesti, voi helposti huomata itsessään tapahtuvia muutoksia.

On myös mielenkiintoista seurata, kuinka oma keho kehittyy. Kun mahdolliset muutokset huomataan ajoissa, on niiden tarvittava hoitaminen tehokkaampaa, helpompaa ja tulokset ovat erinomaisia.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 17.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...