Siirry sisältöön

Kuinka korona vaikuttaa nuorten seksuaaliterveyspalveluihin?

03.04.2020 klo 13:47 - Tuottanut Väestöliitto
Terveyspalvelut ovat poikkeustilassa ja henkilöstöä on voitu joutua supistamaan. Sinulla on kuitenkin oikeus saada apua ehkäisyyn ja seksitauteihin sekä muihin seksuaaliterveyspulmiisi liittyen. On tärkeää muistaa pitää huolta omasta seksuaaliterveydestä myös koronaviruksen aikaan.

Jos suinkin mahdollista, ennakoi ja ota hyvissä ajoin yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin jos tarvitset esimerkiksi ehkäisymenetelmän tai pohdit muita seksuaaliterveyteen liittyviä aiheita.

Kerro ajanvaraustilanteessa, jos kyseessä on kiireellinen asia kuten raskaudenkeskeytys tai seksitautitestaus. Jos sinulla on vähäisiäkään flunssan oireita tai joku perheessäsi on sairaana, muistathan kertoa siitä heti puhelimessa.

Ehkäisyneuvolat, koulun terveydenhoitajat, terveyskeskukset ja sukupuolitautien poliklinikat palvelevat sinua yhä. Jos et tiedä kuinka tavoittaa koulun terveydenhoitaja, kysy asiasta koulun henkilökunnalta.

Saat apua mahdollisimman nopealla aikataululla, kun täytyy:

  • hakeutua raskaudenkeskeytykseen
  • tehdä raskaustesti
  • päästä seksitautitesteihin
  • jos sinulla on hankalia oireita tai kipuja

Saat apua myös, kun on tarve:

  • uusia ehkäisyresepti, kuten e-pillerit
  • löytää sopiva ehkäisymenetelmä

Jos palveluissa on ruuhkaa, soita uudestaan! Mikäli asiasi ei ole kiireellinen, saatat joutua odottamaan normaalia pidempään, mutta älä silti epäröi pyytää apua.

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Jos sinulla on vastaanottoaika tai olet varaamassa sellaista, sinulle tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Tässä on linkki YTHS nettisivuille. (Lähde yths.fi, viitattu 27.3.2020)

Älä lopeta ehkäisynkäyttöä

Jos koronan vuoksi et ole harrastamassa seksiä lähiaikoina, voi tulla mieleen pitäisikö esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy lopettaa tai keskeyttää. Väestöliiton asiantuntijalääkärin ohjeistus on kuitenkin, että älä keskeytä.

Lyhytaikainenkin keskeyttäminen voi sotkea rutiinit, jolloin unohduksia sattuu helpommin ja ei-toivotun raskauden riski kasvaa.

Uudelleen aloitukseen voi liittyä harmillisia vaivoja, kuten tiputteluvuotoa.

Jos hormonaalinen ehkäisy on vähentänyt kuukautisvuodon määrää ja kuukautiskipuja, palaavat nämä ennalleen, kun käytön lopettaa.

Jos sittenkin tapaat kumppanisi, luotettava ehkäisy on ehdottoman tärkeää.

On myös suositeltavaa,  että sinulla olisi hankittuna ehkäisypillerit  jo valmiiksi ainakin seuraavaksi kuukaudeksi.

Saanko harrastaa seksiä? 

Turvalliseen seksiin ei ole tullut erityisiä toimenpideohjeita. Myös koronan aikaan seksitaudit voivat tarttua ja raskaudet alkaa.

Tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa siitä, tarttuuko koronavirus sperman tai emätineritteen välityksellä. Se tarttuu kuitenkin herkästi lähikontaktissa eli kosketellessa ja pussaillessa.

Virusta on todettu ulosteissa, jonka vuoksi rimming eli peräaukon hyväileminen suulla voi johtaa tartuntaan. Suuseksisuojan käyttö on siis järkevää, mutta ei voida ajatella sen ehkäisevän tartuntaa.

Yhdessä asuvat, terveet kumppanukset voivat harrastaa keskenään seksiä tavalliseen tapaan.

Uusien kumppaneiden kanssa seksin harrastamista kehotetaan nyt välttämään. Koska korona tarttuu pisaratartuntana, perheen ulkopuolisten kanssa ei suositella pussailemaan tai suutelemaan.

Raskaus ja raskaudenkeskeytys

Raskaana olevat eivät ole tämän hetkisten tietojen mukaan riskiryhmässä vakavalle tautimuodolle. Raskaana olevien terveydenhoito, ultraäänitutkimukset ym. palvelut pyritään tällä hetkellä hoitamaan normaalisti. Ennen kuin menet vastaanotolle, varmista mitkä ovat hoitoa antavan yksikön sen hetkiset ohjeet, koska ohjeet muuttuvat nyt nopeasti. Lähtökohtaisesti vastaanottokäynneille ovat tervetulleita vain odottajat, eivät puolisot tai tukihenkilöt.

Raskaudenkeskeytystilanteissa kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan. Raskaudenkeskeytysten hoito jatkuu aiempaan tapaan.

Seksitautitestaus 

Joissakin kaupungeissa on sukupuolitautien poliklinikoita, joihin hakeudutaan, jos oireiden perusteella on syytä epäillä seksitautia. Tällaisia oireita voivat olla kirvely virtsatessa, rakkulat tai haavaumat sukuelimissä, märkäinen vuoto peniksen (eli virtsaputken) päästä (miestyypillisissä kehoissa), lisääntynyt valkovuoto, yhdynnän jälkeinen verinen vuoto ja alavatsakipu (naistyypillisissä kehoissa).

Oireettomien ensisijainen tutkimuspaikka on oma terveysasema. Hakeudutpa sukupuolitautien poliklinikalle tai terveyskeskukseen, soita aina ensin.

Joissakin kunnissa on mahdollista tehdä seksitautitestit myös kotona, tämä selviää soittamalla oman kunnan terveyspalveluihin.  YTHS:n etäseksitautitesti  -palveluun. Tässä on asiaa  YTHS seksitautitesteihin liittyvästä palvelusta. 

Yleisohje seksitautitestejä ottavalle: Voit syödä ja juoda normaalisti ennen näytteiden ottoa. Luotettavan testituloksen saamiseksi, ole virtsaamatta kaksi tuntia ennen näytteenottoa.

Lääkkeet ja lääkitys

Lääkkeet saat normaaliin tapaan apteekista.

Jos mietit seksuaaliterveyteen, ehkäisyyn, turvalliseen seksiin tai seksuaalisuuteen liittyviä teemoja, tervetuloa ilmaiseen ja nimettömään seksuaalineuvontachattiin. Tässä on linkki Nuorten Väestöliiton artikkelisivuille josta löydät seksuaalineuvontachatin aikataulut. 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.