Siirry sisältöön

Kuinka pitää yllä perheen tärkeitä ihmissuhteita korona-arjessa?

24.04.2020 klo 16:35 - Tuottanut Koulutus Elämään Säätiö
Pidä yhteyttä ja ilahduta läheistä arjessa! Yhteydenpito läheisiin vaatii nyt poikkeusoloissa monelle uusia, vieraampia keinoja ja välineitä sekä luovia ideoita. Tähän artikkeliin olemme keränneet vinkkejä lähellä pysymiseen, vaikka nyt joudummekin olemaan fyysisesti kaukana läheisistämme. Tekstin lopusta löydät yhteydenpitoon kannustavan bingomme, josta löytyy pohjat sekä lapsille että aikuisille.

Yhteydenpidon haasteet

Monet etätöitä tekevät vanhemmat tuntevat, että lapsi jää vanhemman työskentelyn aikana vaille huomiota. Mikäli isovanhemmat ovat eläkeikäisiä, innostuisivatko he viihdyttämään lapsenlapsiaan videopuheluilla? 

Varsinkin niille lapsille, jotka viettävät päivät yksin vanhempien ollessa töissä, olisi tärkeää, että aikuiset kertovat kenelle voi soittaa hätätilanteessa ja kenen naapurin puoleen kääntyä. Tärkeää on myös lievittää yksinäisyyden tunteita. Tätien, setien, kummien, ystäväperheiden ja muiden sukulaisten kanssa voi sopia soittovuoroja yksin kotona olevalle lapselle. Myös työpaikalla työskentelevän vanhemman huolta lapsesta helpottaa, kun ei tarvitse itse joka tauolla soitella kotiin, onko lounas jo syöty.  

Ymmärrettävästi yksin asuvilla yksinäisyyden tunne vaanii eristyksissä, kun päivittäiset lähikontaktit puuttuvat. Mutta yhtä lailla yksinäisyyden tunteita voi olla perheissäkin, sillä vanhempi voi kaivata ystävien tai työkavereiden tsemppausta, siinä missä perheen lapset kaipaavat kavereitaan. Haastamme sinut ottamaan yhteyttä juuri siihen tuttavaan, jonka arvelet olevan nyt tässä hetkessä yksinäinen.  

Välineet

Nyt viimeistään on aika ottaa haltuun videopuhelutekniikat ja ryhmäkeskustelut! WhatsAppilla, Facebookilla, Skypellä, Zoomilla, Teams– tai Meet-sovelluksilla voi soittaa videopuheluja yhdelle tai useammalle henkilölle. Netistä löytyy ohjevideoita, mikäli sovellukset eivät ole tuttuja. Nuorisolta kannattaa pyytää käyttötukea. Teini-ikäiset voivat opastaa käyttöä isovanhemmille tai pikkusisaruksille.  

Mitä välineitä perheenne osaa jo käyttää? Mitä laitteita perheellä on? Onko isovanhemmilla älypuhelinta? Mitä sovelluksia lapset käyttävät etäkoulussa/ etävarhaiskasvatuksessa/ etäharrastuksissa? Miten sovelluksia voi hyödyntää yhteydenpidossa? Mitkä ovat lapsen ja sukulaisten taidot yhteydenpitoon? Minkälaisia sopimuksia ruutuajasta on normaalisti tehty, entä nyt?  

Jos perheessä ei ole laitteita tai niiden käyttöä halutaan rajoittaa, voi lapsi tehdä esimerkiksi piirustuksia ja harjoitella lauluesityksiä, jotka myöhemmin aikuisen kanssa kuvataan ja lähetetään. Tutustukaa myös entisajan yhteydenpitovälineisiin ja tapoihin, miten viestit kulkivat ennen vanhaan ja miten maailma on muuttunut. 

Ideoita yhteydenpitoon esimerkiksi isovanhempien ja lasten välille

Sekä lapset että isovanhemmat kaipaavat toisiaan poikkeusoloissa. Monille isovanhemmille lasten lapset ovat päivän piristys. Luokaa poikkeustilanteeseen sopivia rutiineja ja aikoja yhteydenpitoon. Isovanhempia voi ilahduttaa puheluiden ja viestien lisäksi videotervehdyksin, valokuvin tai videopuheluilla, jos isovanhemman yhteydenpitolaite tällaisia tukee. Isovanhempi taas voi ilahduttaa lähettämällä kirjeen tai postikortin lapselle. Tämä voi olla lapselle hyvin jännittävää, sillä nykyään ei enää olla totuttu saamaan perinteisiä kirjeitä postissa. Tästä saattaa alkaa pidempikin kirjeenvaihto! 

Tässä on ideoita isovanhempien ja lastenlasten välisiin (video)puheluihin

  • Lue satuja lapselle 
  • Teatteri leluilla
  • Varjoteatteri 
  • Taikatemput 
  • Piilokukkuuleikki  
  • Tuo minulle jotain-leikki  
  • Näytä, mitä olet leikkinyt/piirtänyt tänään? 
  • Jumppaa yhdessä  
  • Laululeikit ja lorut 
  • Kapteeni käskee 
  • Laiva on lastattu  

Lue satuja lapselle, vaikka videolle tai ääniviestiin, jonka kotonaan etätöitä tekevä vanhempi voi laittaa pyörimään lapselle palaverin ajaksi. Sadun voi lähettää lyhyissä osissa tai vaikka lukea pitkän kirjan luvuittain. Rakkaan läheisen lukema satu ilahduttaa ja rauhoittaa lapsen mieltä. 

Niille isovanhemmille, jotka eivät enää pysty ottamaan älylaitteiden uutuuksia haltuun on tärkeää muistaa perinteiset ilahduttamisen keinot, kuten päivittäiset tai viikoittaiset puhelinsoitot ja kuulumisten vaihto. Perinteinen postikortti tai kirje lapselta piirustuksineen on hauska yllätys. Kirjeeseen voi tulostaa mukaan valokuvia lapsesta. Joissain perheissä on myös leikitty isovanhemman pihassa ja isovanhempi on voinut katsella ikkunasta tai parvekkeelta lasten touhuiluja. Tämä voi olla iso piristys eristyksissä olevalle 

Pienempääkin lasta voi myös saduttaa piirtäessä. Esimerkiksi: antaa lapsen laittaa paperille tarroja ja piirtää värikynillä kuvioita ja samalla itse kirjoittaa paperille, mitä lapsi kertoo kuvassa tapahtuvan. Isompaa lasta voi saduttaa jo pidemmällä tarinoinnilla. Saduttamisessa lapsen tarina kirjoitetaan paperille juuri niin kuin lapsi sen sanoo. Näin lapsi saa kuulluksi tulemisen tunteen ja että hänen tarinoitaan arvostetaan.  

Iloja arkeen

Etäyhteyksillä voi järjestää myös serkustapaamisia, ystäväperheiden illanviettoja, sisarusten yhteistä kokkausta, peli-iltoja, vaatekutsuja, harrastusporukan kotitreenejä, baby-showereita, syntymäpäiviä tai jopa sukujuhlia ja valmistujaisia.  

Poikkeusoloissa on myös aikuisella upea mahdollisuus lähentyä kaukanakin asuvien kummilasten kanssa, pitämällä useammin yhteyttä ja juttelemalla heitä kiinnostavista asioista.  

Jos vanhemmat huomaavat, että oma lapsi tuntee yksinäisyyttä, kannattaa jutella ja kysellä, ketä lapsella on normaaliarjesta ikävä ja kaipaako lapsi tukea yhteydenpitoon. Poikkeustilanne voi myös lamaannuttaa lapsen tai etäkoulupäivän jälkeen ei vain enää jaksa olla ruudun ääressä. Lapselle voi kertoa, että vaikka ei olekaan aiempaan tapaan nyt yhteydessä kavereihin, niin ystävyys silti säilyy ja joskus jopa vahvistuu. Toisinaan lapsi kaipaa kavereita, mutta tarvitsee tukea siihen keneen tai miten olla yhteydessä. Vanhempien kannattaa tukea lapsia soittamaan muillekin, kuin parhaalle ystävälle, jotta kukaan ei jäisi yksin.  

Bingo 

Helppo tapa ilahduttaa läheisiä ja itseään on pelata oheista bingoa omaan tahtiin tai vaikka kisaillen perheen kesken. Kuka saa ensimmäisenä yhden viiden rastin rivin? Entäs kaksi tai kolme? Onnistuuko joku perheenjäsen samaan jopa täyden ruudukon! 

Tulosta tai kopioi paperille oheiset bingopohjat lapsellesi ja myös itsellesi. Tehkää tehtävä yhdessä tai ohjeista lapselle tekeminen bingon ruuduista. Jos perheellä on käytössä esimerkiksi tablettitietokone, bingopohjan kuvan voi ladata sille ja avata kuvan muokkausohjelmassa, jossa tehdyt ruudut voi rastittaa.  

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Aikuisen lapsen ja vanhemman suhde – uskalluksesta luottamukseen

Kahden aikuisen – vanhemman ja lapsenkin – välisessä suhteessa on lupa säädellä sitä, miten pidetään yhteyttä, tavataan ja vietetään...

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...