Siirry sisältöön

Kuinka selvitä arjen kaaoksesta?

16.06.2021 klo 11:30 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Arjen kaaos kaatuu päälle heti eteisessä. Tie täytyy raivata läpi lenkkareiden, kumisaappaiden ja kurahaalareiden viidakon. Seuraavana esteenä on käytävässä seisova kuivausteline, jossa kuivat lakanat ovat odottaneet kaappiin laittoa jo useamman viikon ajan. Keittiön tiskialtaasta nousee likaisten astioiden vuori. Ruokapöytäkin muistuttaa enemmän sikolättiä.

Mikä on vielä “normaalia” arjen kaaosta ja kuinka siitä voi selvitä?

  • Arki ei ole kiiltokuvaa, eikä sitä kannata edes tavoitella. Mitä useampia ihmisiä perheeseen kuuluu, sitä todennäköisempää on, että joku asia saa aina odottaa. Kaikkea ei ehdi tekemään kerralla, eikä kaikkien tarpeita voi täyttää välittömästi. Toisinaan kaaos on osa lapsiperheen arkea.
  • Eron “normaalin” epäjärjestyksen ja toivottoman taistelun välille tekee oma näkemys vallitsevasta tilanteesta. Kokemus siitä, että pystyy vaikuttamaan asioihin, on ratkaisevaa. Suunnittelemalla ja pohtimalla odottavien tehtävien tarpeellisuutta ja tärkeysjärjestystä, voi saada hallinnan tunnetta kaaoksen keskelle. Pohdi, mikä tehtävä on pakko tehdä tänään ja mikä voi odottaa huomiseen? Voiko jotain jättää tekemättä?
  • Jos tuntuu, ettei kannata tarttua edes toimeen sen vuoksi, ettei koe sillä olevan vaikutusta, voi se olla merkki arjen hallinnan vaikeuksista. Kaaos on voinut jatkua liian pitkään ja siitä on tullut pysyvä tila kodissa. Tällöin avun pyytäminen tai palkkaaminen päivittäisten rutiinien muodostamisen tueksi on suositeltavaa. Myös konkreettinen siivous- tai järjestelyapu voi olla paikallaan.
  • Arjen hallinnassa on pitkälti kyse omista näkemyksistä, odotuksista sekä niiden toteutumisesta. Epärealistiset odotukset järjestyksen tasosta, voivat tuoda tarpeetonta mielipahaa, riittämättömyyden tunteita sekä stressiä.
  • Toisinaan suursiivouksen sijaan, vain tavaroiden järjestely on riittävää. Ota pieniä tavoitteita kerrallaan.
  • Omien odotusten tarkistamisen lisäksi on hyvä tiedostaa, että ihmisten kaaoksen sietokyky on erilainen. Toinen sietää sotkua toista paremmin.
  • Siisti koti ei ole itseisarvo. Tärkeintä, että omassa kodissaan viihtyy ja voi ottaa myös rennosti.
  • On hyvä muistaa, että maja olohuoneessa ja hujan hajan olevat roolivaatteet, voivat olla innostuksen lähde leikkiin ja luovuuteen lapsille tai kumppanille.
  • Kaaoksessa on myös kasvun ja oppimisen mahdollisuus. Jokainen perhe voi yhdessä pohtia, mikä olisi kaikkia tyydyttävä järjestyksen taso. Kompromissien tekeminen puolin ja toisin on kannattavaa. Rutiinit tukevat asioiden toteutumista. Luokaa perheen säännöt, kuinka jokainen voi edesauttaa kodin viihtyvyyttä.  Toisinaan kaaos saattaa päästä päälle, mutta yhdessä sovituilla toimilla, se todennäköisesti myös kesytetään.

Alkuperäinen artikkeli on kirjoitettu Kotisisar Oy:n sisarten haastatteluiden pohjalta.

Julkaistu: 24.7.2018

Päivitetty:16.6.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...