Siirry sisältöön

Kuinka sukuelimet pidetään puhtaana?

14.09.2018 klo 15:57 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän ja hormonien vaikutuksesta keho alkaa tuottamaan myös uudenlaisia eritteitä. Siksi alapesu kannattaa tehdä päivittäin. Se ehkäisee tulehdusten ja hajujen syntymistä. Pesemiseen riittää hyvin pelkkä lämmin vesi. Pimpin eli vulvan alueen pesussa voit käyttää käsiäsi apuna kun peset häpyhuulia. Peniksen pesussa voit hellästi hieroa ihoa veden alla.

Saippuan käyttö helpottaa lian irtoamista, mutta samalla se saattaa kuivattaa limakalvoja. Jos saippuaa haluaa käyttää, kannattaa hankkia intiimialueelle tarkoitettua saippuaa, joka ei vaikuta limakalvojen luonnolliseen happamuuteen haitallisesti.

Alapesu kannattaa tehdä päivittäin, ja se kannattaa tehdä pelkällä vedellä. Jos on mahdollista, nuku yöt ilman alus- tai pyjamahousuja, jolloin iho ja sukuelinten herkät limakalvot saavat ilmaa.

Peniksen esinahan alle alkaa muodostua smegmaa eli esinahkatalia. Se on väriltään valkoista, rasvaista eritettä, joka koostuu talista ja sen tarkoituksena on pitää penis kosteana.

Peniksen terskanpää kannattaa pestä esinahan alta, jos esinahan saa vedettyä helposti taakse. Jos esinahka ei liiku helposti, niin sen alta ei tarvitse pestä sen enempää kuin mihin vesi menee penistä suihkuttaessa. Voit lukea lisää esinahasta täältä.

Emättimessä oleva valkovuoto kertoo siitä, että murrosikä ja hormonitoiminta ovat alkaneet. Valkovuoto pitää emättimen puhtaana ja limakalvot kosteana.  Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat kuukautiskierron vaiheen mukaan hormonien vaikutuksesta. Yleensä valkovuotoon ei tarvita kuukautis- tai pikkuhousunsuojia. Kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja alushousujen vaihtaminen riittävät. Voit lukea lisää valkovuodosta täältä.

Kuukautisten aikaan kannattaa vaihtaa kuukautissuojaa muutaman tunnin välein, kuukautisvuodon määrästä riippuen. Samalla voi suihkutella alapesun, jos se on käytännössä mahdollista. Kuukautisvuoto alkaa helposti haista ja on kasvualusta bakteereille. Voit lukea lisää kuukautisista täältä. 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...