Siirry sisältöön

Kuinka tullaan kaapista?

27.03.2019 klo 10:40 - Tuottanut Väestöliitto
Ulostulo tarkoittaa usein sitä, että ”tulee kaapista” asian kanssa, jota muut eivät tiedä tai osaa aavistaa. Yleensä se liitetään seksuaaliseen suuntautumiseen, mutta kyseessä voi olla myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun, mieltymyksiin, suhdemuotojen moninaisuuteen tai haluun kertoa itsestä jotain muuta tärkeää. Ulostulon taustalla on tarve korjata itseen kohdistuvia vääriä oletuksia ja tarve tulla kohdatuksi omana itsenään.

Ihminen, joka elää kaapissa, joutuu salaamaan tärkeän osan itsestään ja identiteetistään, eikä pysty avoimesti kertomaan, kuka hän on tai mitä hän ajattelee tai tuntee. Tämä saattaa usein aiheuttaa vahvoja ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunteita.

Kaapissa olo ja mahdollinen kaksoiselämä voi olla todella kuormittavaa.  Se voi altistaa ongelmiin tai estää pyytämästä apua ongelmatilanteisiin, esimerkiksi ihmissuhteissa. Pahimmillaan nämä tilanteet voivat traumatisoida ihmisen.

Omasta identiteetistä ei ole pakko kertoa. Toisaalta, joskus voi olla ihan hyvä kertoa itsestään luotettavaksi koetulla aikuiselle tai läheiselle ystävälle. Kertomisen hetkellä voi olla tärkeää pohtia sitä, mitä haluat itsestäsi kertoa ja mitä toivot kertomisesta seuraavan.

Mieti, kummasta on sinulle enemmän hyötyä, kertomisesta vai kertomatta jättämisestä. Myös vertaisryhmät voivat olla hyviä paikkoja pohtia itseä ja tutustua muihin. Itsestä tai omasta identiteetistä kertominen ei ole pakollista eikä siihen tarvitse kiirehtiä. Esimerkiksi kaikki sateenkaarevat henkilöt eivät osallistu Pridekulkueisiin, eikä omaa identiteettiä tarvitse alle- tai yliviivata. Ole sinä, se riittää.

Lähde: Sinuiksi tuleminen – opas turvalliseen ulostulemiseen, Jussi Nissinen, Tommi.P.Pesonen, Mikko Väisänen, 2016

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa tai aikaa kertoa itsestä

Jokaisen “kaapista ulostulo” -tarina on erilainen. Itsestään voi kertoa monella tavalla. On myös tavallista, että haluaa kertoa erilaisia asioita eri ihmisille. Voi olla, että koet hyväksi ratkaisuksi kertoa itsestäsi vain jotain yleistä esimerkiksi suvulle, tuttaville, opettajalle tai harrastusohjaajalle, mutta  jotain henkilökohtaisempaa esimerkiksi vanhemmille tai läheisille ystäville.

Joka kerta kun kerrot itsestäsi, se on uusi kokemus. Ja toivottavasti se hiukan myös helpottuu kerta toisensa jälkeen.

On myös tärkeää miettiä sitä, mitä hyviä ja huonoja puolia itsestä kertomisessa on. Tämä saattaa auttaa sinua valmistautumaan tulevaan ja voit harkita sitä, milloin kaapista ulostuleminen on sinulle ajankohtaista.

On tärkeää luottaa omaan “mututuntumaan” siitä, millaisen mahdollisen vastaanoton saat kertomalla itsestäsi.  Jos sinulla on pienikin huoli omasta henkisestä tai fyysisestä turvallisuudestasi, älä kerro, vaan odota. Saat valita aivan itse ne ihmiset, jolle kerrot itsestäsi.

Muistathan, että et ole vastuussa muiden ihmisten reaktioista tai suhtautumisesta. Sinä olet hyvä, oikein ja juuri riittävä sinunlaisena.

Näkökulmia kaapista ulostulemiseen

Hyviä puolia voi olla:

  • Voit olla rehellisesti ja avoimesti oma itsesi.
  • Ihmissuhteesi (perhe, ystävät, intiimit ihmissuhteet) todennäköisesti vahvistuvat, kun saat olla avoimesti oma itsesi.
  • Stressin ja ahdistuksen tunteet todennäköisesti vähenevät, kun sinulta ei mene energiaa asiasi salailuun.
  • Sinun voi olla helpompi löytää elämääsi uusia sateenkaarevia ihmisiä.
  • Itsevarmuutesi voi lisääntyä, kun tiedät ihmisten pitävän sinusta juuri sellaisena kuin olet.
  • Voi olla, että rohkaiset esimerkilläsi myös muita.

Huonoja puolia voi olla:

  • On ihmisiä, jotka eivät välttämättä hyväksy tai ymmärrä identiteettiäsi tai kokemustasi siitä.
  • Voi olla, että osa ystävyys- tai ihmissuhteistasi päättyvät tai vaikeutuvat.
  • Asia voi vaikuttaa työhösi tai työnsaantimahdollisuuksiin.
  • Voi olla, että asiasta tulee kotona niin iso riita ja ristiriita, että joudut muuttamaan pois.
  • Vanhempien mahdollinen rahallinen tuki voi loppua.

Mieti kenelle haluat kertoa itsestäsi. Voit tehdä heistä esimerkiksi listan, jonka kärkeen asetat ne ihmiset, jotka mielestäsi suhtautuisivat asiaasi hyvin ja tukien. Listan ei tarvitse olla pitkä, vaan siinä ovat juuri he, joille haluat kertoa lähitulevaisuudessa itsestäsi.

Pitäisikö minun kertoa …?

On luonnollista arastella, pohtia ja harkita sitä, kenelle ja miten itsestään kertoo. Se myös kertoo siitä, että asia on sinulle tärkeä ja merkityksellinen.

Tässä on joitain apukysymyksiä, joiden avulla voit miettiä mahdollisia kaapista ulostulemiseen liittyviä vaikutuksia:

  • Miksi haluan kertoa itsestäni juuri tälle henkilölle?
  • Mitä haluan sanoa tai kertoa itsestäni ja asiastani?
  • Onko nyt hyvä hetki ottaa asia esille?
  • Mitä hyviä asioita minulle saatetaan kertoa, kun kerron itsestäni?
  • Kuinka pärjään, jos saan kuulla negatiivisia kommentteja itsestäni?
  • Olenko fyysisesti turvassa, kun kerron itsestäni?
  • Onko minulla sellainen olo, että voin puhua luottamuksellisesti heille?

Lähde: Trans +, Gonzales Kathryn, Rayne Karen, 2019.

Voit myös miettiä millaista faktapohjaista tietoa voit antaa asiastasi esimerkiksi perheellesi tai muille läheisille aikuisille. Aikuiset voivat hyötyä esimerkiksi näistä:

 

Päivitetty 24.03.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.