Siirry sisältöön

Kun rakkaus loppuu - kylmä parisuhde on viileä molemmille

30.10.2018 klo 09:28 - Tuottanut Väestöliitto
Voiko elää parisuhteessa, jossa ei ole enää rakkautta? Riittääkö, että vain toinen rakastaa? Pitäisikö jatkaa suhdetta lasten vuoksi? Kun rakkaus loppuu parisuhteessa, joutuu monien kysymysten eteen.

On pareja jotka sanovat, että heidän välillään ei ole rakkautta, mutta he pystyvät hyvin selviytymään arjesta. Parisuhde on silloin muuttunut eräänlaiseksi sisko‐veli‐suhteeksi. Suhdetta jatketaan kavereina, mutta eroottinen rakkaus puuttuu. On kuitenkin tavallista, että vähitellen hyvä kaveruus muuntuu ärtyneisyydeksi ja turhautumiseksi jos seksuaalisuuteen liittyvät toiveet ja tarpeet eivät tule kohdatuksi riittävästi arjessa.

Tarvitaanko erotiikkaa?

Kuinka tärkeää sitten rakkaus on suhteessa? Vähitellen elämä muuttuu hankalaksi, jos parisuhteesta puuttuu eroottinen rakkaus, seksi, intohimo ja halu koskettaa. Sisko‐veli‐suhteessa voi olla tärkeintä tulla toimeen keskenään.

Joskus keskinäinen sopuisuus sekoitetaan rakkauteen. Puoliso saattaa vakuuttaa rakkauttaan, mutta jos tarkastelee suhdetta syvemmin, on kysyttävä, sisältyykö suhteeseen eroottista rakkautta, todellista välittämistä ja ennen kaikkea toisen asettamista tärkeysjärjestyksessä ykköseksi. Sopuisassa tilanteessa puoliso voi sanoa: arvostan sinua lastemme vanhempana, mutta en rakasta sinua enää kumppanina.

Parisuhteiden toiveet ja odotukset muuttuvat ajan myötä. Ennen vastaavassa tilanteessa ehkä ajateltiin, että lapset ovat elämän sisältö. Tunteet olivat toissijaisia. Nyt on lupa odottaa ja toivoa eroottista rakkautta parisuhteessa. Monille perhe yksin ei enää riitä.

Tankkausta lapsista

Joskus perhe kuitenkin riittää rakkaudettoman parisuhteen ylläpitäväksi voimaksi. Puolisot saavat tarvitsemaansa hellyyttä ja kosketusta lapsiltaan, jotka tulevat syliin, suukottelevat ja halaavat. Näin on laita erityisesti kotona lasten kanssa olevalla puolisolla. Hän ”tankkaa” itseensä tärkeyden tunnetta läheisistä ihmisistä.

Päivät kodin ulkopuolella työssä käyvä kumppani sen sijaan viettää päivänsä ilman fyysistä kosketusta. Kun hän tulee kotiin ja kaipaa puolisoltaan lämpöä, kosketusta ja seksuaalisuutta, eikä hän sitä saa, syntyy riitoja. Kyse on oikeastaan seksuaalisesti jännittyneestä olosta, koska parilla ei ole toistensa syliä, johon paeta tätä maailmaa.

Jos kotona oleva puoliso ”ravitsee” hellyyden, kosketuksen ja tärkeyden tarpeensa päivän aikana lasten kanssa, hän ehkä kokee, että kotiin palaava kumppani on yksi vaatija lisää. Tämä puolestaan tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja olonsa tyhjäksi. Hänestä voi tulla suorittaja, joka hakee sisältöä töistä, urheilusta, päihteistä tai sivusuhteista.

Eroottisen rakkauden puute voi luhistaa hyvin alkaneen parisuhteen. Tilastollisesti on vähän ihmisiä, jotka eivät tarvitse eivätkä halua mitään eroottista elämää. Halujen eriparisuus sen sijaan on tavallista. Jotkut parit sietävät erotiikan puuttumista pitkään, kunnes jompikumpi tai molemmat heräävät tilanteeseen.

Ollako yhdessä lasten vuoksi?

Usein rakkaudettomassa, kylmässä liitossa elävät vanhemmat päättävät jatkaa yhdessäoloa aikansa lasten vuoksi. He eivät halua riistää lapsilta perhettä ja kotia. Rakkaudeton parisuhde ei välttämättä näyttäydy hyvänä lasten silmissä. Ei pidä unohtaa, että lapset ammentavat vanhemmiltaan mallin omiin, tuleviin parisuhteisiinsa. Haluavatko vanhemmat antaa riitaisan, vihamielisen tai arvottoman parisuhdemallin lahjaksi lapsilleen? Lapset kuulevat ja näkevät enemmän kuin vanhemmat uskovat.

Kirjoittajat:
Heli Vaaranen, psykoterapeutti
Minna Oulasmaa, parisuhde -ja seksuaaliterapeutti

Päivitetty: 5.4.2023

Lue myös artikkelit:
Uusi yhteys on mahdollista
Elämään voi kuulua eripituisia parisuhteita

Aihealueet:  Kriisit , Parisuhde

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...