Siirry sisältöön

Läheisyys ja itsetunto -Seksuaalikasvatuksen aihe

12.12.2018 klo 14:31 - Tuottanut Väestöliitto
Lapset ovat innostuvia, idearikkaita ja mielihyvähakuisia. Lapsen oppiessa kehon toiminnoista, oppii hän samalla itsestään. Hän löytää kehostaan mukavan tuntuisia paikkoja ja hän toistaa asioita, jotka tuntuvat hyvältä.

Mitä lapsi oppii ja opettelee, miten ilmentää omaa seksuaalisuuttaan juuri tällä alueella?

Pikkulapsella on myös synnynnäinen luottamus läheisyyteen. Lapsi oppii asioita, jotka ovat lähellä: oma keho ja rakkaat ihmiset. Tämän avoimen asenteen ja luonnollisen välittömyyden, energian ja kyvyn nauttia soisi säilyvän hyvällä tavalla aikuisuuteen.

Halaillaan, suukotellaan ja hellitään paljon, sekä lasta, että me aikuiset toisiamme. Kerrotaan myös rakastavamme ja tykkäävämme, kehutaan ja kuunnellaan. Puhutaan paljon yhdessä kaikista asioista, ollaan avoimia, lohdutetaan ja jutellaan huolet pois ja muistellaan usein hauskoja tapahtumia ja sukulaisia ym perheen tuttuja. Lapsi saa kokea, että hän on kaikin puolin ihana ja tykätty ja että pidetään yhtä. (vanhemman vastaus)

Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeiden mukaan kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus sisältää ikätasoisia tietoja, taitoja ja asenteita kahdeksasta eri aiheesta. Samat kahdeksan aihetta voidaan nähdä lapsen seksuaalisessa kehityksessä sekä siinä, miten lapsi ilmentää omaa seksuaalisuuttaan.

Mitä opetetaan aiheesta Läheisyys ja itsetunto?

Mitä eri asioita lapsi saattaa kysyä ja pohtia, mitä eri asioita lapselle voi lapsentasoisesti myös kertoa?

  • Hellyys, läheisyys, kosketus hyväksynnän, kiintymyksen tai rakkauden osoituksena, hellittely, fyysisestä läheisyydestä nauttiminen, sylissä olo ja halaukset.
  • Kosketus myönteisenä asiana, vailla pakkoa.
  • Asiallinen puhuminen, osaa nimetä ja ilmaista asiansa, riittävä sanavarasto, sopivat hyvät sanat, huonot sanat.
  • Myönteinen kehonkuva kehoon tutustumisen läheisyyden ja mielihyvän kautta, myönteinen asenne oman kehon huolenpitoon ja nautintoon.
  • Oman kehon koskettelu, sukupuolielinten koskettelu, nautinto, itsetyydytys (eli unnutus). Unnutus on sukupuolielinten hankausta tai keinuttelua jotain vasten tuottamaan mielihyvää. Nautinnon tuottamista itselle oman kehon kosketuksen kautta.
  • Toisten hellittely, pussailu, halailu. Oman toiveen ja rajan ilmaisu sekä yksityisyyden tarpeet.
  • Tutkimisleikki tai rakasteluleikki hellyyteen, nautintoon ja läheisyyteen liittyen. Nukkien seksuaalinen hellyysleikki.
  • Mitä on aikuisten seksi ja rakastelu hellyyteen ja nautintoon liittyvänä toimintana,
  • Oman sukupuolen hyväksyminen ja myönteinen suhde moninaisuuteen, sukupuolen kokemukseen yksilöllisesti.

“Läheisyys on tärkeää, lapsi saa kuitenkin itse määrätä läheisyyden tarpeesta. Syliin ei ole pakko tulla.” (vanhemman vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Katso myös:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....