Lapset ja ero
Onko hyvä ero mahdollinen lapsiperheessä?
Hyvä ero on mahdollinen, mutta eron vaatii osapuolilta paljon. Hyvän eron edellytyksiä lukiessa vanhempi voi usein kokea syyllisyyttä – en millään pysty näihin kaikkiin! Hyvä yhteistyövanhemmuus ei useinkaan ole mahdollinen juuri eron keskellä ja kestää aikansa, että eron jälkeen arki asettuu uuteen uomaan. Voit vain tehdä oman parhaasi tässä kohdassa! Lapsen arjen turvaaminen ja sen kertominen, että vanhempien rakkaus häntä kohtaan ei muutu, ovat tärkeimpiä asioita riitaisankin eron keskellä. Myös läheisiltä saatu tuki lapsille on todella tärkeää silloin, kun omat voimavarat ovat vähissä, eli apua kannattaa pyytää.
- Vanhemmat tekevät hyvää yhteistyötä.
- Vanhemmat toimivat siten, että lapset voivat luottaa kahteen rakastavaan vanhempaan.
- Onnistuneessa erossa lasten tapaamisia voidaan järjestää joustavasti. Tärkeää on luoda luontevat välit lapsille ja molemmille vanhemmille. Yhteydenotot ja ikävän ilmaiseminen tulee hyväksyä myös tapaamisten välillä.
Lue lisää:
Miten kerron lapselle erosta?
On tavallista, että erosta kertominen lapsille tuntuu todella vaikealta. Siitä syystä moni kertoo erosta vasta kun on ihan pakko. Lapset toisaalta ovat voineet aavistaa tilanteen, vaikka vanhemmat olisivat ajatelleet toisin. Koska ero muuttaa suuresti myös lapsen arkea, on tärkeää kertoa siitä niin, että tietoon ehtii sopeutua. Vanhempien on hyvä muistaa, että lasten ajattelu on paljon konkreettisempaa kuin aikuisten. Tärkeää erossa kertomisessa on:
- Varata rauhallinen ja turvallinen hetki ja mielellään niin, että vanhemmat kertovat erosta yhdessä.
- Erolle on tärkeää nimetä syy. Lapsi tulee säästää yksityiskohdilta, mutta silti jokin konkreettinen asia auttaa ymmärtämään miksi näin tapahtuu, esimerkiksi jatkuvat riidat.
- Mitä tapahtuu seuraavaksi? Lapsi voi tarvita paljon konkreettisia esimerkkejä ja usein eron seurausten ymmärtäminen kestää kauan.
- Mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan? Usein päiväkoti tai koulu, kaverit, isovanhemmat, harrastukset jne ja etenkin vanhempien rakkaus ovat niitä asioita, jotka pysyvät ennallaan erota huolimatta. Näitä voi myös miettiä yhdessä lapsen kanssa.
- Lapsen reaktioiden salliminen. Lasta voi alkaa itkettää tai suututtaa, hän voi mennä hiljaiseksi tai haluta kysellä paljon. Tärkeintä on, että aikuiset ottavat nämä vastaan.
- Jos mahdollista, ottaa lapsi jollain tapaa mukaan muutokseen – voiko hän esimerkiksi tulla mukaan katsomaan uutta kotia jo harkintavaiheessa?
Lue lisää:
Näillä keinoilla autat lasta erossa
Mikä auttaa lasta selviytymään parhaiten erosta?
Olet ehkä kuullut puhuttavan ”suojaavista tekijöistä”, kun puhutaan lapsiperheen erosta. Näillä tarkoitetaan sitä, että eri tavoilla voidaan varmistaa, ettei vanhempien ero vaikuta juurikaan lapsen hyvinvointiin tai kehitykseen. Meille kaikille tapahtuu elämässä kriisejä tai epätoivottavia asioita, usein vanhempien ero on tällainen. Lapsi voi myös oppia paljon tärkeää: siitä, että ikävistäkin asioista voi selvitä ja niistä voi seurata myös hyviä asioita. Tärkeimpiä suojaavista tekijöistä ovat vanhempien mahdollisimman hyvä yhteistyö, lapsen turvallisen ja hyvän arjen jatkuvuus, perheen lähipiirin ja ulkopuolinen tuki ja vanhempien jaksaminen ja hyvinvointi. Eron jälkeen vanhempi voi ottaa tavoitteeksi luoda kotiin sellaisen ilmapiirin, jossa erosta ja siihen liittyvistä tunteista voidaan puhua.
Lue lisää mikä suojaa lasta erotilanteessa
Miten puhun lapsen kanssa erosta?
Vanhemmat kertovat usein, ettei lapsi halua puhua, jos häneltä kysyy ajatuksia eroon liittyen. Lapsi voi myös aina sanoa kaiken olevan ”ihan ok”. Silti vanhemmalla voi olla tunne, että lapsella voisi olla enemmänkin sanottavaa. Vanhemmassa erosta puhuminen voi myös herättää vaikeita tunteita ja siksi keskustelua ei välttämättä haluaisi käydä. Lapsi voi haluta käydä keskustelua erosta vasta paljon myöhemmin, ja tälle pitäisi myös antaa mahdollisuus.
Tässä lisää vinkkejä erosta puhumiseen lapsen kanssa
Miten onnistua erovanhemmuudessa?
Vanhemmuus on monesti haastavaa ja sitä on usein myös erovanhemmuus. Lapselle sinä olet maailman rakkain ja parhain vanhempi, myös eron jälkeen! Erovanhemmuudessa tärkeintä on ihan samat jutut kuin vanhemmuudessa – lapsi rakastaa huomiota, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä. Vanhemman syli on paras paikka ja se voi olla erityisen tärkeä eron keskellä. Tässä vielä tarkemmin vinkkejä eron jälkeiseen elämään:
Vanhempien väliset suhteet eron jälkeen
Miten esitellä lapselle uusi kumppani?
Eron jälkeen moni löytää uuden kumppanin, jonka haluaa esitellä lapselle. Kumppanin esittelyssä kannattaa malttaa – kun tietää, että haluaa sitoutua uuteen kumppaniin ja haluaa luoda pitkää ihmissuhdetta, ei tarvitse kiirehtiä. Uudesta kumppanista kannattaa puhua lapsen kanssa ja antaa hänen vaikuttaa siihen, miten tutustuminen tapahtuu. Usein lapset sanovat, että parasta mitä ero on tuonut tullessaan, ovat uudet ihmiset. Aina uusi tilanne ja tutustuminen ei kuitenkaan käy helposti, joten siihen kannattaa panostaa ja mennä lasten ehdoilla.
Lue lisää:
Miten tutustua kumppanin lapsiin?
Tukea kannattaa hakea!
Muistathan myös, että apua ja tukea on saatavilla! Eropohdinnoissa ulkopuolinen osaa usein tuoda uutta näkökulmaa omiin ajatuksiin.
Väestöliiton maksuttomat palvelut pienten lasten vanhemmille