Siirry sisältöön

Luontohengähdys

30.12.2024 klo 12:21 - Tuottanut Filha ry
Luontohengähdys-hanke tarjoaa luontotoimintaa yli 50-vuotiaille hengityssairautta sairastaville Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueilla.

Luonnossa liikkuminen ja oleskeleminen tukee tutkitusti ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Luonnossa saa nauttia sen hyvää tekevistä vaikutuksista, kuten mielialan kohentumisesta, vastustuskyvyn vahvistumisesta ja stressin vähentymisestä. Jo lyhytkin pistäytyminen lähiluonnossa palauttaa, lisää energiaa ja parantaa mielialaa.

Hyvinvointivaikutusten kannalta ei ole merkitystä, mitä luonnossa tekee. Luonnossa voi liikkua tai oleskella, poimia marjoja tai nauttia kauniista maisemasta. Jopa ikkunanäkymän kautta avautuvan maiseman katselu saa aikaan hyviä vaikutuksia, kuten rentoutuneisuuden tunnetta. Terveyshyötyjen kannalta tärkeintä on, että luonnossa käy säännöllisesti.

Luontohengähdys-hanke tarjoaa tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja kannustaa löytämään itselle sopivia keinoja lisätä luontoa omaan arkeen. Toiminta koostuu maksuttomista luontoretkistä, teemailloista, vapaaehtoistoiminnasta ja suljetusta Facebook-ryhmästä. Toimintaa suunnitellaan ja kehitetään jatkuvasti yhdessä osallistujien kanssa.

Jos haluat saada ensimmäisten joukossa tietoa Luontohengähdys-hankkeen tulevasta toiminnasta, voit liittyä mukaan tiedotuslistalle. Voit valita, lähetetäänkö sinulle sähköpostia ja/tai tekstiviestejä tulevista luontoretkistä, teemailloista ja vapaaehtoiskoulutuksista.

Luontoretkiltä luonnon terveyshyötyjä

Luontohengähdys-hanke järjestää ryhmämuotoisia luontoretkiä useamman kerran vuodessa Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueilla. Luontoretkillä on vaihtuvat teemat sekä vierailevia asiantuntijoita. Retkille voi osallistua myös läheisen, avustajan tai ystävän kanssa. Retkille järjestetään yleensä maksuton yhteiskuljetus.

Vuoden 2025 retket ovat suunnitteilla ja niistä tiedotetaan myöhemmin täällä.

Teemailloista tietoa ja vertaistukea

Luontohengähdys-hankkeen teemailloissa jaetaan tietoa luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista vierailevien asiantuntijoiden kertomana. Teemailtoja järjestetään useamman kerran vuodessa hybriditapahtumina. Teemailtaan voi osallistua paikan päällä Pirkanmaan tai Päijät-Hämeen alueella tai seurata asiantuntijoiden puheenvuoroja etänä webinaareina Teams-alustaa käyttäen.

Vuoden 2025 teemaillat ovat suunnitteilla ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Tallenteet aikaisemmista teemailloista: 

 “Kokemustarina luontoympäristön merkityksestä hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena” Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä tuoksuyliherkkyyttä ja sisäilmasta oireilevan näkökulmasta. 22.10.2024. Tästä tallenteeseen!

“Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?”. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja käy läpi, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun lähtee luontoon liikkumaan. 16.10.2024. Tästä tallenteeseen!

Facebook-ryhmä luontokokemusten jakamiseen

Luontohengähdys-hankkeen omassa suljetussa Facebook-ryhmässä voi jakaa kokemuksia ja vinkkejä muiden kanssa luontoon ja hengitysterveyteen liittyen. Ryhmä on tarkoitettu yli 50-vuotiaille hengityssairautta sairastaville. Tutustu ja liity ryhmään tästä.

Vapaaehtoiseksi Luontohengähdys-hankkeeseen?

Luontohengähdys-hankkeen vapaaehtoiset ovat tärkeässä roolissa ohjaamassa luontoretkiä. Luontoretken vapaaehtoisena ryhmänohjaajana voi olla mukana kannustamassa yli 50-vuotiaita hengityssairautta sairastavia henkilöitä lähtemään luontoon Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueella.

Seuraava vapaaehtoiskoulutus järjestetään keväällä 2025 Päijät-Hämeessä ja siitä tiedotetaan myöhemmin. Lisätietoa hankkeen vapaaehtoistoiminnasta voi kysyä sähköpostitse Eva Romilta, eva.romi@hengitysliitto.fi.

Ota yhteyttä

Jos haluat olla yhteydessä Luontohengähdys-hankkeeseen liittyvissä asioissa, voit laittaa meille sähköpostia: info@luontohengahdys.fi.

Hankkeessa työskentelevät:
Kati Tuominen, hankevastaava, kati.tuominen@filha.fi
Susanna Hatakka, hanketyöntekijä, susanna.hatakka@filha.fi
Eva Romi, asiantuntija, eva.romi@hengitysliitto.fi
Veera Farin, asiantuntija, veera.farin@hengitysliitto.fi

Luontohengähdys-hanke löytyy myös somesta:
Facebook
Instagram

Luontohengähdys-hanketta hallinnoi Filha ry ja hankejärjestökumppanina toimii Hengitysliitto ry. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat myös Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueet sekä Suomen Apteekkariliitto. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla vuosina 2024-2026. Sisältöjä kehitetään yhdessä toimintaan osallistuvien kanssa. Lisätietoja: Luontohengähdys – Filha ry.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...

Minkälaista kosmetiikkaa kannattaa valita?

Kosmetiikan kulutuksessa kannattaa tehdä valintoja, jotka ovat sekä terveydelle että ympäristölle myönteisiä. Helpointa on lähteä liikkeelle...