Siirry sisältöön

Luuletko tuntevasi puolisosi kuin omat taskusi? Saatatkin yllättyä

05.12.2023 klo 08:14 - Kirjoittanut Nina Kauppinen , perheneuvoja, pari- ja perhepsykoterapeutti ja työnohjaaja , Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Monesti luulemme tietävämme pitkäaikaisesta kumppanistamme kaiken. Onko niin oikeasti? Pitkässäkin parisuhteessa voit yllättyä.

Olemme olleet yhdessä aina ja tiedän hänestä aivan kaiken. Tässä parisuhteessa ei ole yllätyksiä tarjolla. Tiedän, mitä puolisoni tulee sanomaan jo ennen kuin hän avaa suunsa. Tässä esimerkkejä hyvin tavallisista lauseista monessa parisuhteessa.

Tunnetko oikeasti puolisosi läpikotaisin? Moni luulee tuntevansa, mutta ei oikeasti tällä hetkellä tiedä juuri mitään toisen ajatuksista ja tuntemuksista. Myös puolison tarpeet parisuhteen ja itsensä suhteen sekä tulevaisuudentoiveet ovat hämärän peitossa.

Oletamme usein tietävämme puolison mielipiteen jostain asiasta, koska hän on kerran sanonut niin. Tällä hetkellä hän voi kuitenkin olla ihan eri kannalla. Hän ei ehkä edes muista vuosien takaista lausuntoaan. Se, että ihminen ja hänen ajatuksensa muuttuvat ja kehittyvät iän ja elämänkokemusten myötä, pääsee helposti unohtumaan.

Pitkä parisuhde voi tarjota yllätyksiä

John Gottmanin tutkimukseen perustuvan parisuhdeteorian mukaan kumppanin tunteminen, ”kartalla olo”, on hyvän parisuhteen perusta. Parisuhteen ajautuessa kriisiin tuntuu usein, että toista ei tunne ollenkaan. Luotettava kumppani onkin yllättänyt ikävällä tavalla olemalla uskoton tai pelannut kaikki säästöt. Läheinen ja rakas puoliso onkin ollut hiljaa pitkään ja etääntynyt henkisesti kauas puolisostaan. Asiat ovat tapahtuneet huomaamatta ja vanha tuttu kumppani halutaan takaisin.

On ymmärrettävää, että pitkän suhteen käänteissä emme aina tule kuulluksi ja kohdatuksi. Elämä on täynnä arjen kiireitä ja paineita. Jos puoliso ei aktiivisesti tuo tuntemuksiaan ja tarpeitaan esiin, ne jäävät usein piiloon. Mukautuva puoliso jättää paljon sanomatta ja tekemättä pitääkseen puolisonsa tyytyväisensä. Vaativa puoliso kyllä puhuu ja vaatii, mutta hänen todelliset tarpeensa kritiikin alla saattavat jäädä piiloon.

Kriisin jälkeisen uudelleen lähentymisen myötä voidaan huomata positiivisesti yllättäviä asioita. En tiennyt, että haluat enemmän läheisyyttä, koska et useinkaan koske minua. Minulla ei ollut aavistustakaan, että tarvitset minua, koska olet niin itsenäinen ja pärjäävä. En olisi uskonut, että myös sinä kaipaat muutosta ja unelmoit samanlaisista asioista. 

Oletko sinä kartalla parisuhteesi ja itsesi suhteen?

Tiedätkö sinä mitä puolisosi ajattelee elämäntilanteestaan tällä hetkellä? Mihin hän on tyytyväinen ja mihin ei? Onko hän huolissaan jostain? Mitä hän haluaa itselleen, mitä tavoittelee, mistä unelmoi? Millaista parisuhdetta hän haluaa ja mitä toivoo sinulta? Mitä uutta nämä tarpeet ja halut kertovat sinulle ja kuinka muuttavat parisuhdettanne?

Joskus huomaamme, että emme itsekään tiedä, mitä haluamme ja tarvitsemme. Ei ole ollut aikaa pysähtyä pohtimaan. Ei ole ollut mahdollisuutta ajatella itseään, sehän olisi itsekästäkin. Jokaisen on välillä tärkeää pysähtyä pohtimaan mitä minä itse haluan juuri tässä ja nyt. Kuka minä olen juuri tämän ikäisenä tässä vaiheessa elämääni? Mitä haluan parisuhteelta? Mitä haluan perhe-elämältä, työelämässä ja ihmissuhteissa yleensä?

Haluaisitko tutkia polkua johonkin uuteen parisuhteessasi?

Nyt on hyvä aika lähteä kysymään näitä tärkeitä kysymyksiä itseltäsi ja puolisolta! Voit käyttää apunasi Väestöliiton testiä

Voi olla, että kiinnostut kumppanistasi tavalla, joka elvyttää väljähtänyttä suhdetta. Onnistuessaan uudenlainen toisen tunteet, ajatukset ja tarpeet huomioiva keskustelu voi lämmittää viileänkin suhteen. Se on myös oiva ennaltaehkäisevä tapa ylläpitää ja vahvistaa yhteyttä puolisoon mahdollisten tulevien haasteiden varalle.

Mukavia tutkimusretkiä takaisin kartalle, kartan päivitykseen tai uusien reittien etsimiseen!

Nina Kauppinen

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä