Siirry sisältöön

Mihin liukuvoidetta käytetään?

25.10.2018 klo 15:51 - Tuottanut Väestöliitto
Liukuvoide tarkoittaa valmistetta, joka vähentää kitkaa esimerkiksi limakalvoilta. Sitä voidaan käyttää erilaisissa seksitilanteissa kuten yhdynnässä, anaaliyhdynnässä, suuseksissä tai itsetyydytyksessä. Liukuvoidetta voi ostaa apteekista ja ruokakaupoista. Liukuvoide ehkäisee kondomin rikkoutumista.

Liukuvoidetta voi käyttää jokainen ja siitä on usein hyöytyä kaikenlaisessa seksissä – kuten itsetyydytyksessä, käsiseksissä, suuseksissä tai penis-emätin yhdynnässä. Kun liukuvoidepakkauksesta löytyy CE-merkintä, se on tutkittu ja turvallinen tuote.

Anaaliyhdynnässä liukuvoide on välttämätön. Liukuvoidetta on käytettävä riittävästi peräsuolen ja sulkijalihaksen vaurioiden ehkäisemiseksi.

Liukuvoiteita voidaan käyttää myös seksilelujen kanssa. Jos tamponin asettaminen on hankalaa, pieni määrä liukuvoidetta voi auttaa myös sen asettamisessa.

Liukuvoiteet lisäävät sukuelinten tuntemuksia. Kosteat limakalvot aistivat kosketusta herkemmin. Liukuvoiteissa on erilaisia makuja, tuoksuja ja koostumuksia. Osa liukuvoiteista lisää lämmöntunteita ja ne voivat lisätä verenkiertoa sukuelinten alueella, jolloin kosketus ja tuntemukset voivat korostua.

Kondomeihin on usein valmistuksen yhteydessä lisätty silikonipitoista liukastetta. Kondomin päälle voi kuitenkin laittaa vesipohjaista tai silikonipohjaista liukastusvoidetta. Vesi- ja silikonipohjaiset liukuvoidetahrat lähtevät lakanoista ja vaatteista tavallisessa pesussa pesukoneessa. Öljypohjaiset liukuvoidetahrat voivat olla hankalia pestäviä tekstiileistä.

  • Vesipohjainen liukuvoide sopii kaikenlaiseen seksiin, myös kondomien ja seksilelujen kanssa.
  • Öljypohjainen liukuvoide ei sovi yhteen kondomin kanssa, sillä se voi haurastuttaa kumia.
  • Silikonipohjaiset liukuvoiteet kestävät ihokontaktissa kauemmin, mutta voivat vahingoittaa joidenkin seksilelujen materiaaleja.

Jos seksiin liittyy kipua, on sen syy aina selvitettävä. Seksiin liittyvä kipu voi olla yhteydessä esimerkiksi gynekologisiin sairauksiin (tulehdukset, vulvodynia), jännittämiseen seksissä tai muihin sairauksiin (esim. ihosairaudet). Liukuvoide ei korvaa kiihottumista, joka saa esimerkiksi emättimen limakalvot kostumaan ja seksuaalisen halun kasvamaan. Joskus kostuminen ei onnistu, vaikka on kiihottunut ja tällaisissa tilanteissa liukuvoiteesta voi olla apua.

Kutinaa ja kihelmöintiä, voiko syynä olla liukuvoide?

Jos sukuelimissä tuntuu seksin jälkeen ikävää kihelmöintiä, kutinaa ja kuumotusta, kannattaa pohtia voisiko syynä olla liukuvoide tai kondomin materiaali. Toiset ovat herkempiä reagoimaan esimerkiksi liukuvoiteen sisältämiin aineosiin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 25.6.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...