Mikä kumppanisi ominaisuuksista ennustaa henkistä väkivaltaa?
Miten voit tunnistaa “kolmen kaupan” ominaisuudet?
Jos olet huomannut kumppanisi käyttäytymisessä varoitusmerkkejä, pysähdy miettimään mitä ne ovat. Mieti kaunistelematta mitä näit ja mitä se sai sinut tuntemaan. Osuvatko tapahtumat yksiin sinun arvojesi kanssa?
Jos kumppanillasi on ”kolmen kaupan” ominaisuuksia, saattavat ne olla merkkejä psykopatiasta, machiavellismista tai narsismista. Jokainen näistä on vaikea tunnistaa, sillä kukaan ei ole synkimpien ominaisuuksiensa vallassa koko ajan. Tässä lyhyt tiivistys siitä, miltä ominaisuudet näyttävät.
Psykopatian ominaisuuksiin kuuluvat myötätunnon puute ja laskelmoiva ilkeys. Parisuhteessa psykopaatin ominaisuuksia omaava henkilö on arvaamaton ja välinpitämätön.
Machiavellismi puolestaan kuvaa ihmissuhteissaan vallanhaluista ihmistä. Omaa etua ajaessaan hän on petollinen ja juonitteleva.
Narsistille ominaisia ovat itserakkaat ja itsekeskeiset teot. Hän pitää itseään etuoikeutettuna. “Minä ensin!” “Minä olen tärkein!”
Parisuhteessa nämä kolme ominaisuutta yhdessä ennustavat vaikeuksia. Tällaisen ihmisen on vaikea olla rehellinen, oikeudenmukainen ja suora. Hänen on vaikea sitoutua uskollisuuteen. Hänen on vaikea pitää yllä pitkiä ihmissuhteita.
Hallitseva ja itsetietoinen kumppani voi kuitenkin olla todella koukuttava. Hän tekee kaikki päätökset ja hoitaa asiat. Hän on aina oikeassa! Kerrassaan hurmaava tyyppi! Häneen on helppoa ihastua, koska hän osaa valloittaa ja hän tekee, ainakin suhteen alussa, olosi helpoksi. Vaikka varoitusmerkkejä on ilmassa, sinä usein ohitat ne. Silti, vaikka ihastut ja rakastut, voit auttaa itseäsi ymmärtämällä terveen käyttäytymisen rajat.
Kuuntele tunnettasi
Terveen parisuhteen tunnistat siitä, että sinulla on hyvä ja turvallinen olo. Voit olla oma itsesi ja kokea olevasi hyväksytty. Voit luottaa tulevaan ja uskot, että pystytte yhdessä kohtaamaan ongelmat keskustelemalla. Epäterve parisuhde puolestaan tekee sinusta epävarman. Sinua pelottaa tulevaisuus. Tunnet, että et kelpaa etkä riitä. Koet syyllisyyttä kaikesta, mikä menee pieleen. Uskot olevasi vastuussa parisuhteen epäonnesta ja pelkäät, että et ansaitse parempaa.
Tutkimukset kertovat, että vahingollisinta itsetunnolle on epäterve parisuhde. Moni syyttää itseään siitä, että ei nähnyt kumppanissaan varoitusmerkkejä, ennen kuin oli myöhäistä. Moni myös odottaa kumppanin muuttuvan, turhaan. Tämä ei ole uhrin syy, sillä pelottava vallankäyttö ja puolison alistaminen perustuvat hämäämiseen. Henkisen väkivallan uhri ei enää usko itseään, ei silmiään eikä korviaan, kun valovoimainen kumppani vakuuttaa, että näit väärin, kuulit väärin ja ymmärsit väärin taas kerran. Hän on taitava manipuloija ja peluri. Hän saa sinut syyttämään vaikeuksista itseäsi. Asiat lutviutuvat hänen edukseen kerta toisensa jälkeen.
Juuri näistä syistä selvätkin varoitusmerkit jäävät näkemättä. Hyvää, turvallista parisuhdetta toivova ihminen luottaa parin hyviin hetkiin ja sanoo: ”Jos huonoja hetkiä ei lasketa, meillä on ihanaa”. Minulla on tapana vastata: ”Huonot hetket lasketaan.”
Kun kumppani ei vastaa avunpyyntöösi
Psykopaattisesti toimivan henkilön ominaisuudet saavat hänet kotelemaan muita kaltoin. Läheisille ilmenee hänen äärimmäinen itsekkyytensä. Hän ei kykene asettumaan kumppanin saappaisiin. Ominaisuuksiin kuuluu myös halu vahingoittaa muita. Tällainen ihminen ei ahdistu tehtyään väärin toisia kohtaan. Hän ei koe syyllisyyttä.
Pysähdy siis itsesi ja oman hyvinvointisi äärelle: onko elämäsi sellaista tämän kumppanin rinnalla kuin mitä elämältäsi olet halunnut?
Tärkeä signaali on se hetki, jolloin tarvitset apua. Voi olla, että kumppanisi ei auta eikä lohduta sinua, vaan on entistä julmempi. Varmasti mietit, mistä se johtuu? Ehkä jopa ajattelet, että se johtuu sinusta. Mutta psykopaatin aivot eivät reagoi hädänalaiseen ihmiseen samalla tavalla kuin muiden aivot reagoivat. Sinä et siis voi olla syyllinen. Et voi myöskään vaikuttaa toisen aivoissa olevia muutoksiin.
Tunnekylmyys voi olla varoitusmerkki parisuhteen ja perheen perustamisen kannalta. Terapialla ei voi synnyttää myötätuntoa, jota ei ole koskaan ollutkaan, toteaa oikeuspsykiatri Alo Jüriloo.
Kolmen kauppa: Dark Triad
”Dark Triad” -ominaisuuksia tutkiva ryhmä selvitti, miten näiden kolmen ominaisuuden kantaja selviytyy parisuhteessa. Ei ole vaikea arvata: psykopaattisesti toimivan ihmisen kanssa seurustelusta seuraa kärsimystä. Puolison kovuus estää läheisyyden tunteen. Voi tapahtua pettämistä, kiusaamista ja valehtelua. Narsistinen kumppani syövyttää puolisonsa itsetuntoa mahtailemalla ja kohtelemalla sinua halveksivasti. Machiavellilainen puoliso on manipulatiivinen ja kyyninen. Hän juonii kaiken vallan omiin käsiinsä.
Pitkäaikaisen alistamisen ja henkisen väkivallan kohteena ollut ihminen saattaa puolustella narsistista kumppaniaan ja kaltoinkohteluaan: ” En odottanutkaan mitään ruusutarhaa”. Vaikka odotukset olisivat matalat, on käsitettävä, että terveessä parisuhteessa ei ole alistamista, hyväksikäyttöä eikä toisen oikeuksien polkemista.
Matalat parisuhdeodotukset liittyvät usein oman elämän pettymyksiin ja kokemuksiin. On helpompaa toistaa jo tutut kokemukset, kuin tehdä irtiotto menneisyydestä ja nousta vahvempaa hyvinvointia ja terveempiä ihmissuhteita kohden. Jos huomaat toistavasi tuttua kaavaa, hae apua. Muutos on aina mahdollinen, mutta se on liian vaikeaa tehdä yksin.
Tutkimuksia vallanhaluisista parisuhdekumppaneista
Psykologi Tamas Inansci kumppaneineen tutki vallanhaluisia, machiavellilaisia kumppaneita parisuhteissa. Tutkijaryhmä havaitsi ristiriitaisuutta suhteessa puolisoon. Oli pyrkimystä hakeutua lähelle, jotta voisi käyttää toista hyväksi, mutta samalla pyrkimystä vetäytyä kauas liian tiiviistä intiimistä suhteesta. Vallanhaluinen kumppani piti puolisonsa takertuvuutta ahdistavana.
Välttääkseen pettymyksiä vallanhaluiset eivät panosta parisuhteeseen. Sen sijaan he ovat kriittisiä ja vetäytyviä kumppaneitaan kohtaan. Nämä seikat estävät parisuhteen syvenemisen. Puolison paha olo vain jatkuu.
Erokeskustelut machiavellilaisen, vallanhaluisen henkilön kanssa eivät ole helppoja. Hän ei siedä torjuntaa. Itsesuojelu ja oman vastuun kieltäminen astuvat esiin, kun keskustellaan vaikkapa vastuun ottamisesta omasta osuudesta parisuhteen vaikeuksissa.
Jos sinua askarruttavat varoitusmerkit, joita näet kumppanisi käyyttäytymisessä, juttele asiantuntijan kanssa siitä, mistä voisi olla kyse. On mahdollista, että toiminta vain pahenee. Esimerkiksi henkinen pahoinpitely johtaa helposti fyysiseen. Käytöksessä ilmenevät seikat eivät johdu sinusta tai parisuhteesta. Alla vinkkejä suojautumiseen kaltoinkohtelua vastaan.
Vinkit:
- Kun kumppani näyttää sinulle todellisen luonteensa, usko mitä näet, koet ja kuulet.
- Säilytä realiteetintajusi. Käytä Väestöliiton chat-palveluita osoitteessa hyväkysymys.fi ja etsi luotettavaa, puolueetonta keskustelutukea.
- Tukeudu ystäviin ja läheisiin. Huomaa, että sinulla voi olla taipumus puolustella kumppanisi tekoja, ja tämä on heille raskasta. Ota vastaan tuki, mutta ota myös vastuu omasta päätöksestäsi tilanteessa.
- Unohda toiveesi kumppanin muuttumisesta.
- Jos tahdot jatkaa suhteessa nämä erittäin vaikeat ominaisuudet omaavan henkilön kanssa, mieti teetkö sen itsesi vuoksi, vai taivuteltuna. Ensimmäinen velvollisuutesi on suojata itseäsi ja terveyttäsi.
Tarvitsetko apua?
Väestöliiton psykoterapeutin päivystyschat perehtyy nuorten aikuisten parisuhteiden, ihmissuhteiden ja deittailun kipukohtiin. Maksutonta tukea on saatavilla, ota yhteyttä!
Tervetuloa maksuttomaan 45-min chattiin psykoterapeutin kanssa! Etsi psykoterapeutin ajanvarauschat otsikolla ”Intiimit ihmissuhteet ja deittailu”. Aikoja on avoinna joka arkipäivä klo 13. Jos et löydä vapaata aikaa, tarkista uudet ajat seuraavan viikon alussa uudelleen!
Lähteet:
Chamorro-Premuzic, Tomas (2009): Machiavellian Love. The seductive power of psychopaths. Psychology Today April 15, 2009.
Ináncsi, T. et.al. (2018): Perceptions of Close Relationship Through the Machiavellians´ Dark Glasses: Negativity, Distrust, Self-Protection Against Risk and Dissatisfaction.Eur J Psychol. 2018 Nov; 14(4): 806–830.
Ináncsi, T., Láng, A., & Bereczkei, T. (2015). Machiavellianism and Adult Attachment in General Interpersonal Relationships and Close Relationships. Europe’s Journal of Psychology, 11(1), 139-154.
Grande, Dianne: How to Protect Yourself from a Narcissist or Machiavellian. Coping with manipulation and deceit. Psychology Today. September 27, 2019.
De Fresnes, Tulikukka 12.5.2018: 180 astetta: Kuka on paha? Lääketiede ei tunnista pahuutta, mutta psykopatian merkit voivat näkyä aivoissa jo lapsena. Yle.fi/uutiset
Kardum, Igor et.al. (2019): Dark Triad Traits and Mate Retention Behaviors in Romantic Couples: The Actor–Partner Interdependence Model. Evolutionary Psychology 2019;17(4).
Jonason, Peter K.et.al. (2016): Resources, Harshness, Unpredictability: The Socioeconomic Conditions Associated with the dark triad traits. Journal of Evolutionary Psychology, Sage.
Heli Vaarasen havaintoja psykoterapiatyöstä 2008-2021.