Siirry sisältöön

Mikä on ehkäisykapseli?

03.08.2023 klo 12:57 - Tuottanut Väestöliitto
Ehkäisykapseli on pitkäaikainen, varma ja turvallinen raskaudenehkäisy. Ehkäisykapseli eli ehkäisyimplantti on ohut hieman tulitikkua pienempi muovinen taipuisa sauva tai kaksi sauvaa, jotka lääkäri asettaa ihon alle käsivarteen paikallispuudutuksessa. Ehkäisykapseli asetetaan paikalleen erityisellä asettimella.

Ehkäisykapseleita on markkinoilla tällä hetkellä Suomessa kaksi, joista toisessa on vaikuttavana hormonina etonogestreeli ja toisessa levonorgestreeli. Kapseleiden käyttöaika vaihtelee 3–5 vuotta. Käyttöaikaan vaikuttaa valittu kapseli, mutta myös käyttäjän paino ja esimerkiksi kuukautisvuotojen määrä.

Ehkäisykapseli sisältää keltarauhashormonia eli sopii ehkäisyksi myös niille, joilla on aurallinen migreeni tai sairastettu veritulppa tai veritulppaan altistavia riskejä.

Ehkäisykapselia on usein mahdollista ensin testata minipillereillä, jotka sisältävät samantyyppistä hormonia kuin kapselissa. Jos minipilleri sopii sinulle hyvin, niin on oletettavaa, että kapseliehkäisy voisi olla toimiva muoto sinulle.

Ehkäisykapselin tavanomaisia haittavaikutuksia voivat olla epäsäännölliset vuodot, ihon rasvoittuminen sekä vaikutus mielialaan. Usein haittavaikutukset ovat lieviä ja helpottavat, kun käyttöä on jatkanut yli 3 kuukauden ajan.

Ehkäisykapselin raskaudenehkäisyteho on erittäin hyvä, koska kapseli vaikuttaa varmasti ihon alla oikeassa paikassa ja ei ole käyttäjän muistamisesta riippuvainen. Ehkäisykapseli ei näy ulospäin, mutta itse voit tunnustella kapselin olemassaolon ihon alta. Ehkäisykapselin poistaa lääkäri ja poistotoimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Poistokohtaan saattaa jäädä pieni lähes huomaamaton arpi.

Ehkäisykapselia voidaan käyttää myös hoitona runsaisiin kuukautisiin.

Voit lukea lisää sopivan ehkäisyn valinnasta täältä. 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....