Siirry sisältöön

Mikä on endometrioosi?

22.02.2019 klo 12:51 - Tuottanut Väestöliitto
Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa myös kohdun ulkopuolella, esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa tai kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Yleisimmät endometrioosin oireet ovat kovat kuukautiskivut ja runsaat kuukautisvuodot. Endometrioosi voi olla myös syynä seksikipuihin. Endometrioosin diagnosointiin tarvitaan lääkäriä.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat. Hormonimäärien laskiessa vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Yleisyydestään huolimatta endometrioosi on huonosti diagnosoitu sairaus. Diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta. Endometrioosia voidaan epäillä jo potilaan antaman oirekuvan perusteella.

Endometrioosiin voi sairastua kuka tahansa, jonka keho tuottaa naishormoneita. Sairauden syntysyyt ovat edelleen tuntemattomat, mutta on selvää, että sairastumiseen ei voi itse vaikuttaa. Endometrioosi on perinnöllinen sairaus. Endometrioosia hoidetaan hormonilääkkeillä ja leikkauksella.

Kuinka tunnistaa epätyypilliset kuukautiset? 

Kovat kivut eivät ole normaaleja, reagoi! Jollain kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotoa ja ne jatkuvat koko vuotojakson ajan. Lisäksi kivut voivat olla niin kovia, etteivät niihin auta tavalliset apteekin käsikauppalääkkeet, eli ilman reseptiä saatavat lääkkeet. Kovat kivut voivat pakottaa myös jäämään pois koulusta tai harrastuksista. Kivut voivat hoitamattomana esiintyä myös muina kuukautiskierron aikoina kuin vuotopäivinä.

Jos kuukautissuojia pitää vaihtaa tunnin – kahden välein ja silti joudut pelkäämään ohivuotoja, on syytä reagoida. Myös se, että kuukautissuojaa pitää vaihtaa yölläkin useaan kertaan, on merkki runsaista kuukautisista.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua, ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on krooninen sairaus, eli siihen ei ole lopullista parannuskeinoa.

Kuukautiskierron aikana tapahtuvat suuret muutokset tuntuvat ja näkyvät kehossa. Kuukautiskierron oireet vaihtelevat yksilöllisesti ja ne voivat myös muuttua iän myötä. Monet kuukautisten oireista ovat tavallisia ja normaaleja, mutta oireet eivät saa alkaa hallitsemaan tai ohjailemaan elämää.

Muita mahdollisia kuukautiskierron oireita, joihin pitää reagoida hakeutumalla lääkärin vastaanotolle:

  • Epäsäännölliset kuukautiset silloin kun kierto on jo ollut säännöllinen, mutta se muuttuu uudelleen epäsäännölliseksi.
  • Välivuodot eli se, kun kuukautisvuotojen välillä tuleekin yhtäkkiä vuotoja.
  • Krooninen eli pitkäaikainen kipu alavatsan, sukuelinten ja/tai lantion alueella.
  • Yhdyntä ja seksikipu joka tulee seksin, itsetyydytyksen tai orgasmin aikana tai niiden jälkeen. Seksin harrastaminen voi myös sattua tietyissä asennoissa.
  • Suolisto-oireet eli vatsakivut, suolen vääntäminen ja krampit, ilmavaivat ja kivut ulostaessa.
  • Virtsaamisoireet eli kipu virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve tai veri virtsassa.
  • Turvotus, kovakin turvotus, joka kivistää vatsaa ja ilmaantuu yllättäen, ilman selitystä.
  • Tärinäkipu, jonka aiheuttaja on jokin tärinä, esimerkiksi juoksussa, ratsastuksessa tai epätasaisella kadulla ajellessa aiheutunut tärinä keholle.
  • Pahoinvointi, oksentelu ja jopa ripuli kuukautisten aikaan.
  • Hartiapisto eli pistosmainen kipu toisessa hartiassa.
  • Selkäkipu, iskiaskipu.
  • Krooninen väsymys.
  • Hiivatulehdukset emättimessä (aiheuttavat kutinaa ja kirvelyä).
  • Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus.

Voiko endometrioosiin itse vaikuttaa?

Endometrioosin oireita voi pyrkiä helpottamaan myös kotikonstein. Joidenkin kipuihin auttaa esimerkiksi kylmä- tai kuumahauteet: kaurapussit, geelipussit tai voiteet. Joidenkin endometrioosin oireita voi helpottaa myös liikunta. Kannattaa opetella kuuntelemaan omaa kehoa ja sitä mikä sen kanssa toimii. Jokainen on yksilö ja kaikki ei aina sovi kaikille. Esimerkiksi liikunta voi auttaa helpottamaan kipua, mutta joillain se myös pahentaa kipuja voimakkaasti.

Endometrioosin aiheuttaman kivun hoitoon käytetään usein tulehduskipulääkkeitä (esim. ibuprofeeni, naprokseeni) ja parasetamolia. Jos kivut ja muut oireet saadaan hallintaan tavallisilla e-pillereillä, hormonikierukalla, ehkäisykapselilla tai minipillereillä ja satunnaisesti otettavilla särkylääkkeillä, usein jatkosuunnitelmaksi riittää hoidon seuranta. Joskus endometrioosikipujen hoitoon voi kuitenkin tarvita voimakkaampia keskushermostoon vaikuttavia särkylääkkeitä tai kipukynnyksen nostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Moona.info – nettisivuilla on puhelimeen ladattava sovellus, josta voit lukea lisää tästä linkistä.  Kuukautissovelluksen avulla sinun on mahdollista pitää kuukautisoireisiin liittyvää oirepäiväkirjaa, johon voit merkitä kuukautiset ja niiden oireet. Hyödynnä näitä tietoja lääkärin vastaanotolla.

Lähteet: Moona.info sekä Korento Ry:n sivut

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 1.8.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....