Siirry sisältöön

Mikä on esinahka?

09.10.2018 klo 13:40 - Tuottanut Väestöliitto
Esinahka on peniksen päällä oleva uloin osa. Osalla esinahka peittää koko terskan, toisilla se peittää sen osittain. Osalla terska on kokonaan näkyvillä. Esinahassa on todella paljon hermopäätteitä, joten siinä tuntuu helposti kipua. Toisaalta sen koskettelu ja liikuttelu tuntuu useimmista hyvältä.

Esinahka toimii suojana peniksen kärjelle, terskalle.

Esinahan alle kertyy vaaleaa eritettä; kehon eritteitä ja kuollutta ihosolukkoa. Se on hyvä pestä lämpimällä vedellä pois päivittäin, tulehdusten välttämiseksi. Tällöin riittää esinahan vetäminen siihen saakka, johon se helposti liikkuu. Saippuan käyttö voi ärsyttää ihoa ja limakalvoa.

Esinahka on vastasyntyneillä kiinni terskan pinnassa ja peittää terskan kokonaan. Usein viimeistään murrosiässä, peniksen kasvaessa, esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu. Esinahka yhdistyy terskaan, peniksen alapinnalla olevalla ihopoimulla, frenulumilla.  Lue lisää terskasta täältä ja  lisätietoa frenulumista saat täältä. 

Ympärileikkauksessa poistetaan joskus  koko esinahka, joskus vain osa esinahkaa. Ilmankin esinahkaa tulee toimeen. Jos esinahkaa ei ole, terskan pinta paksuuntuu, eikä se ole niin tuntoherkkä. Ympärileikkauksia tehdään joko lääketieteellisestä syystä tai kulttuurisista sekä uskonnollisista syistä. Lääketieteellinen syy voi olla vaikkapa kireä esinahka ja toistuvat tulehdukset esinahassa tai terskassa.

Millaisia esinahkoja on olemassa?

Vastasyntyneellä esinahka on yleensä kiinni terskan pinnassa. Kasvaessa ja viimeistään murrosiässä ne irtoavat toisistaan niin, että esinahan saa vedettyä terskan taakse. Mikäli näin ei käy, ei kiinnikkeitä saa kovakouraisesti irrotella. Varomaton irrottelu voi aiheuttaa arpeutumista, josta voi seurata peniksen tunnon heikkenemistä. Kiinnikkeet ovat eri asia kuin ahdas esinahka. Jos asia mietityttää, lääkäriin!

Esinahka liukuu useimmilla terskan taakse viimeistään murrosiässä, kun penis on kasvanut täyteen mittaansa. Mikäli näin ei ole 16. ikävuoteen mennessä, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Esinahka voi olla kireä tai löysä taikka siltä väliltä. Jokainen esinahka on erilainen. Jos esinahka ei aiheuta haittoja on kaikki kunnossa. Haitaksi voidaan lukea mm. jatkuvat esinahan tai terskan tulehdukset.

Esinahka voi olla myös kireä ja ahdas. Se tarkoittaa, ettei sitä ei saa vedettyä taaksepäin ja päivittäiset pesut esinahan alta eivät onnistu. Penis on pestävä vähintään kerran päivässä. Mikäli esinahkaa ei saa vedettyä terskan yli, ei penistä saa kunnolla pestyksi, jolloin voi tulla tulehduksia. Tällöin asia kannattaa aina tarkistuttaa lääkärillä.

Suurimmalla osalla esinahkaan liittyvät ongelmat poistuvat itsekseen murrosikään mennessä. Kireälle esinahalle ei välttämättä tarvitse tehdään mitään, ellei siitä aiheudu jotain haittaa tai vaivoja, kuten toistuvia tulehduksia.

Joskus ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä ja seksissä. Jos ahdas esinahka aiheuttaa huolta ja vaivoja, on syytä varata aika lääkärille. Lääkäri arvioi tarvitseeko asialle tehdä jotain. Esinahan kireyttä voidaan hoitaa eri tavoin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteenä käytetty Väestöliiton (Toim. Joonas Kekkonen ja Miguel Reyes), 2016 kirjaa: PAKKO KYSYÄ– Ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien Puhelimesta, viitattu 17.1.2020.

Artikkeli päivitetty 20.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...