Siirry sisältöön

Mikä on kuukautiskierto?

12.10.2018 klo 14:41 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautiskierto on jakso, jonka aikana kuukautiset tulevat kerran. Kuukautiskierrossa on eri vaiheita ja sen pituus yksilöllinen: yleensä 23–35 päivää, keskimäärin 28 vuorokautta.
Kohtu ja munanjohtimet -piirroskuva
Uusi kuukautiskierto alkaa aina kuukautisvuodon ensimmäisestä päivästä.

Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, jota pidetään myös uuden kuukautiskierron alkuna.

Omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata kuukausittain, merkkaamalla ylös kuukautisten alkamispäivämäärä. Näin on helpompi huomata poikkeavuudet kuukautiskierrossa. Viimeisten kuukautisten alkamispäivämäärä on usein myös perusasia, jonka lääkäri haluaa tietää gynekologisia vaivoja tai ehkäisyasioita hoidettaessa. Voit myös ladata puhelimeesi ilmaisen menkkakalenterin jonka avulla on helpompaa seurata kuukautiskiertoa ja vuotojen määrää. 

Kuinka kuukautiskierto etenee?

Kuukautiskierron pituus saadaan selville laskemalla päivät kuukautisvuodon alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään. Kuukautiskierron alussa tulevat kuukautiset.

Kuukautisvuodon jälkeen kohdun limakalvo alkaa hormonien vaikutuksesta paksuuntua ja munasolu kypsyä. Kypsä munasolu irtoaa useimmiten kuukautiskierron puolivälissä. Tätä kutsutaan ovulaatioksi. Silloin raskaus voi alkaa herkimmin, mikäli emätin-penis yhdynnässä ei ole käytetty ehkäisyä

Kuukautiskierron puolivälin jälkeen kohdun limakalvo paksuuntuu edelleen, valmistautuen mahdollista raskautta varten. Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt ja kiinnittynyt kohdun limakalvoon (raskaus ei ole alkanut), kohdun limakalvo poistuu kuukautisvuotona ja kuukautiskierto alkaa alusta.

Artikkeli päivitetty 19.7.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...