Siirry sisältöön

Mikä on ongelmallista käytöstä

12.12.2018 klo 15:48 - Tuottanut Väestöliitto
Monet aikuiset pohtivat, miten erottaa toisistaan lasten välinen tavallinen seksuaalinen leikki ja toisaalta sellainen käytös, joka voi olla merkki siitä, että kaikki ei ole ihan kunnossa tai lapsella on joku ongelma.

Seksuaaliset leikit ovat lasten kesken tavallisia. Lapset tutustuvat omaan kehoonsa ja ovat uteliaita.

Lapset saattavat tutkia omia ja toistensa ruumiinosia katsomalla ja koskettamalla. Se on varsin tavallista aina, kun siihen on mahdollisuus: pesutilanteissa, wc:ssä, nukkumahetkissä, uimassa.

Lapset usein myös kurkkivat kun joku on vessassa tai pesulla ja saattavat yrittää kuunnella WC:n ja makuuhuoneen ääniä. He voivat katsoa aiheeseen liittyviä lehtiä, kirjoja, videoita ja internetsivuja, jos sellaisia löytävät.

Mistä sitten voi tietää, että kyseessä on tavallinen ja normaali tilanne? Aika paljon tietoa saa, kun havainnoi lasten tunnetta leikissä tai leikin jälkeen.

Tavallisessa, ikätasoisessa seksuaalisessa toiminnassa on seuraavia piirteitä:

  • Leikki tapahtuu sellaisten lasten välillä, joilla on jo ennestään yhteinen mukava ystävyyssuhde.
  • Leikki tapahtuu sellaisten lasten kesken, jotka ovat samankokoisia, ikäisiä ja samalla kehitystasolla myös sosiaalisissa taidoissaan ja tunne-elämässään.
  • Leikki on hilpeää ja spontaania. Lapset voivat kikattaa ja heillä on hauskaa, kun aikuiset löytävät heidät kesken leikin.
  • Kun aikuiset asettavat rajat (esimerkiksi että nyt on leikki lopetettava ja vaatteet pidettävä päällä), lapset pystyvät noudattamaan sääntöjä.

Epätavallista ja huolestuttavaa lapsen käytös on silloin, kun:

  • Leikki on pakonomaista, tuskaista tai vihaista
  • Lapsi ei tottele kehotusta lopettaa vaan vain jatkaa toimintaa
  • Lapsella on yksityiskohtaista tietoa aikuisten seksistä
  • Lapsi yrittää tehdä aikuisseksiä (yhdyntää, suuseksiä, kielisuudelmia)

Vanhemmat voivat saada apua ja tukea toisistaan, neuvolasta ja perheneuvolasta. Usein myös varhaiskasvatuksen ammattilaiset voivat tukea asiassa.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lue myös:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...