Siirry sisältöön

Mikä on sisäinen kondomi?

22.08.2024 klo 13:16 - Kirjoittanut Nuorten Väestöliitto , Väestöliitto
Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina. Kenelle sisäinen kondomi sopii ja missä tilanteissa sisäinen kondomi toimii paremmin kuin perinteinen kondomi?

Sisäinen kondomi on hyvä vaihtoehto perinteiselle peniksen päälle asetettavalle kondomille. Sisäinen kondomi suojaa seksitaudeilta sekä raskaudelta oikein käytettynä.  Sisäinen kondomi on perinteiseen kondomin verrattuna haastavammin saatavilla oleva ja hieman kalliimpi vaihtoehto. Sisäisiä kondomeja on saatavilla eri materiaaleista valmistettuina, joten ne sopivat myös lateksiallergisille.

Miten sitä käytetään?

Sisäinen kondomi on perinteistä kondomia suurempi ja eräänlainen pussi, jonka molemmissa päissä on renkaat asettamista helpottamaan. Synteettisestä hartsista valmistetuissa sisäisissä kondomeissa ei ole samantyyppisiä renkaita ja niiden asetustapa vaihtelee hieman kondomin mallin mukaan. Synteettisestä hartsista valmistetuista kondomeista voit lukea lisää täältä.

Sisäisen kondomin asettaminen vaatii tavan kondomin tapaan harjoittelua etukäteen. Erilaisten kondomien asettamiseen löydät lisäohjeita täältä.

Sisäisen kondomin etuna on, että kondomin voi asettaa paikoilleen ennen seksiä. Jos tavallisen kondomin asettaminen kesken seksin aiheuttaa erektioon ongelmia, tuntuu latistavan tunnelmaa tai oikeankokoisen kondomin löytäminen on ollut haastavaa, niin sisäinen kondomi voi olla ratkaisu näihin ehkäisyn pulmiin.

Sisäinen kondomi suojaa myös limakalvoja paremmin. Sisäisen kondomin kanssa on tärkeää käyttää liukuvoidetta, koska kondomipussin sisään ei emättimen oma kostuminen pääse ja anaaliseksissä liukuvoiteen käyttö on aina välttämätöntä. Liukuvoide lisää seksin nautinnollisuutta ja auttaa kondomia pysymään ehjänä.  Liukuvoiteen käyttämisestä kondomin kanssa löydät lisätietoa täältä. 

Selkeät kuvalliset ohjeet sisäisen kondomin asettamiseen löydät esimerkiksi täältä (sivut englanniksi): Internal (female) condoms | Be in the KNOW.

Onko ehkäisyteho riittävä?

Sisäinen kondomi ehkäisee perinteiseen kondomiin verrattuna jopa paremmin. Sisäisen kondomi suojaa emättimeen asetettuna emätintä ympäröiviä häpyhuulia tai anaalin asetettuna anaalia ympäröivää ihoa seksitaudeilta. Raskauden ehkäisyyn teho oikein käytettynä on hyvä. Sopivan ehkäisyn valinnasta voit lukea lisää täältä.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on bakteerivaginoosi?

Emättimen pahanhajuinen vuoto ja pistävä haju saattaa säikäyttää. Usein pahan hajun taustalla on bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosilla...

Testaa tietosi liukuvoiteista!

Onko liukuvoiteen käyttäminen sinulle seksissä tuttua vai täysin uusi asia? Liukuvoiteisiin liittyy ennakkoluuloja ja uskomuksia. Tarkista...

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...