Siirry sisältöön

Mikä voi viivästyttää tai hidastaa murrosiän kehitystä?

14.09.2018 klo 15:58 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän kehityksen viivästyminen johtuu vain harvoin sairaudesta. Lähes poikkeuksetta kyseessä on yksilöllinen peritty ominaisuus. Murrosikä saattaa viivästyä esimerkiksi runsaan liikunnan tai syömishäiriöiden aiheuttaman alipainoisuuden vuoksi.

Murrosikä alkaa tyypillisesti ennen 13,5 vuoden ikää. Suomessa säännöllisissä terveystarkastuksissa kartoitetaan nuorten kasvua ja kehitystä. Lue artikkeli kasiluokan terveystarkastuksen sisällöstä täältä. 

Vaikka murrosiän alkaminen on yksilöllistä, ja mukailee usein vanhempien murrosikää voi olla tilanteita, joissa lisätutkimukset ovat tarpeen. Jos  kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. Lääkärin tutkimuksissa poissuljetaan pitkäaikaissairauksia, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, keliakia ja tulehduksellinen suolistosairaus tai harvinaiset sukupuolihormonien tuotantoon vaikuttavat tilat.

Syömishäiriön vaikutus murrosikään

Syömishäiriö voi vaikuttaa murrosiän kehitykseen, ja varsinkin silloin jos syömishäiriöoireiluun liittyy riittämätöntä syömistä ja laihtumista. Tällöin kasvava keho ei saa riittävästi energiaa ja ravinteita. Vaikutukset voivat olla tilapäisiä tai pysyviä. Riittämätön rasvapitoisuus kehossa voi vaikuttaa siihen, ettei kuukautiset ala, niiden alkaminen voi viivästyä tai jo alkaneet kuukautiset voi loppua. Useimmiten kuukautiset saadaan alkamaan, kun ravitsemustila korjaantuu ja kehon rasvapitoisuus on korjaantunut hyvinvointia tukevalle tasolle.

Aliravitsemustilan johdosta murrosiän normaali kehitys voi hidastua, keskeytyä tai jopa jäädä kokonaan pois. Jos syömishäiriö on vaikuttanut pituuskasvuun tai rintojen kehitykseen, ne vauriot eivät myöhemmin enää korjaannu.  Murrosikä käynnistyy uudelleen, kun paino saavuttaa hyvinvointia tukevalle tasolle. Vastaavasti kehon runsas rasvapitoisuus voi käynnistää murrosiän keskimääräistä aiemmin.

Liikuntaa sopivassa suhteessa

Sopiva fyysinen kuormitus on välttämätöntä elimistön kehittymiselle ja terveyden ylläpitämiselle, ja siksi liikunta on kaikenikäisille tärkeää. Liian aikaisin aloitettu voimaharjoittelu voi kuitenkin vaikuttaa pituuskasvuun ja elimistön kehittymiseen hidastavasti. Varsinaista alaikärajaa voimaharjoittelun aloittamiselle ei ole, mutta suositeltavaa on aloittaa se murrosiän loppuvaiheessa, 17-18- vuotiaana. Yleisohjeeksi voisi todeta oman kehon painon olevan sitä ennen aivan riittävä vastus lihasten oikeanlaiseen kehittymiseen.

Päihteiden käytön vaikutus murrosikään

Murrosikään voi vaikuttaa myös päihteiden käyttö. Nuorena aloitettu tupakanpoltto voi vaikuttaa murrosiän kehitykseen kuten pituuskasvuun. Runsas alkoholin käyttö nuorena puolestaan voi vaikuttaa hormonituotantoon, joten se voi hidastaa murrosiän kehitystä.

Lue lisää päihteiden vaikutuksesta murrosikään tästä.

Päihteillä voi olla vaikutusta hedelmällisyyteen, katsoa aiheesta video. 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia on päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....

Mikä on bakteerivaginoosi?

Emättimen pahanhajuinen vuoto ja pistävä haju saattaa säikäyttää. Usein pahan hajun taustalla on bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosilla...