Siirry sisältöön

Miksi ei seiso?

23.09.2019 klo 15:03 - Tuottanut Väestöliitto
Ajoittaiset erektiohäiriöt ovat tuttuja sekä nuoremmille että vanhemmille. Nuorilla erektiovaikeudet johtuvat useimmiten jännityksestä tai muista psyykkisistä asioista.

Erektion saamisen ja ylläpitämisen voi kokea ongelmaksi, jos erektiota ei tule, tai se ei kestä niin kauaa, että pystyisi nauttimaan seksistä. Nuorilla erektioon liittyvät ongelmat johtuvat usein jännityksestä ja muista tunnepuolen asioista. Joskus harvoin sen syy voi löytyä alkavasta tai olemassa olevasta perussairaudesta. Iäkkäimmillä henkilöillä erektiohäiriön taustalla on useimmin muu sairaus, kuten verenkierron häiriö.

Erektio ei toimi käskystä, eikä se aina tule toivotulla hetkellä. Myös erektion heikentyminen kesken seksin on tavallista, ja niin käy jossain vaiheessa jokaiselle.

Erektioon vaikuttaa moni asia. Stressi, väsymys, kiire, alkoholi, mieliala ja tunteet ovat tavallisia syitä erektiovaikeuksille. Myös uusi seksikumppani tai aiemmat noloiksi koetut tilanteet voivat vaikuttaa erektioon. Erektiosta saat lisätietoja tästä linkistä. Lue lisää erektiosta artikkelistamme.

Jos erektiovaikeuksia on toistuvasti, se voi lisätä onnistumisen pakkoa ja stressiä asian suhteen. Tämä luo lisää paineita ja syntyy helposti kierre, jossa yrittää saavuttaa erektion, mutta stressi ja jännitys estävät sen. Jos tunnistat tilanteen omalla kohdallasi, paras ensiapu on ottaa asia reilusti puheeksi kumppanin kanssa. Toisen ymmärtäväinen ja myötätuntoinen suhtautuminen asiaan helpottaa stressiä ja erektiovaikeus voi väistyä.

Mikäli erektion kanssa on ongelmia toistuvasti, aamuerektiot ovat jääneet pois ja jos erektio ei onnistu itsetyydytyksessä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lue lisää siitä, miten lääkäriin pääsee artikkelistamme.

Nuorilla elimellisistä sairauksista johtuvat erektiohäiriöt ovat harvinaisia, mutta lääkärissä käymällä saadaan poissuljettua niidenkin mahdollisuus. Usein seksuaalineuvonnasta ja muusta keskusteluavusta on apua erektiovaikeuksiin. Voit lukea lisää tästä linkistä, mitä seksiongelmille voi tehdä.

Kirjoittajat:
Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 28.6.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...