Siirry sisältöön

Miksi emätinyhdyntä sattuu?

31.01.2019 klo 16:52 - Tuottanut Väestöliitto
Yhdynnällä, kuten kaikella muullakin seksillä, tavoitellaan yleensä mielihyvää ja nautintoa. Jos yhdyntä sattuu, tai tuntuu muuten epämukavalta, sitä ei pidä jatkaa, vaan kannattaa selvittää, mistä tuntemus johtuu ja miten siihen voi vaikuttaa.

Ensimmäinen yhdyntä voi tuntua epämiellyttävältä ja se saattaa sattua jonkin verran, vaikka olisi kiihottunut ja haluaisi seksiä. Joskus syynä on se, että emättimen aukolla oleva immenkalvo (emätinkranssi, hymen) venyy, joka voi aiheuttaa kipua. Ensimmäinen yhdyntä voi myös jännittää paljon, jolloin lantionpohjanlihakset ovat supistuneet, josta voi taas seurata epämukavaa tunnetta, tai kipua. Yhdyntä voi jännittää myös myöhemmin, jos ensimmäinen yhdyntä ei ole ollut miellyttävä kokemus.

Jos emätin, tai sitä ympäröivät lantiopohjan lihakset ovat jännittyneet, edes sormea ei ole helppo työntää emättimeen ilman kipua, peniksestä puhumattakaan. Tällöin kannattaa suosiolla ottaa aikalisä yhdynnästä ja keskittyä nauttimaan seksistä muilla tavoin. Usein turvallisuuden ja luottamuksen tunteen lisääntyessä myös jännitys vähenee ja seksi alkaa enemmän haluttaa kuin pelottaa tai jännittää. Silloin lihaksetkin rentoutuvat.

”Seksiin liittyviä kipuja ei kannata salata kumppanilta, vaan siitä pitää puhua ja yrittää vaikuttaa siihen.”

Seksiä ja yhdyntää tehdään usein nautinnon ja mielihyvän kokemiseksi. Halutaan siis tehdä toinen toiselle hyvää. Onkin tärkeää kaikkien seksin osapuolten kannalta, että jokainen haluaa seksiä omasta vapaasta tahdosta ja kaikki nauttivat myös siitä. Yhdyntään ei tarvitse kenenkään suostua velvollisuuden tunnosta, tai toista miellyttääkseen. Silloin seksi ei tuota yleensä myöskään mielihyvää. Lue suostumuksesta seksissä.

Hitaasti ja hellästi

Yhdyntä voi sattua myös siksi, ettei ole kiihottunut, jolloin emätin ei ole kostunut riittävästi. Vaikka emätin olisikin kostunut, on liukuvoiteen käytöstä usein apua. Joskus taas kostumista ei tapahdu, vaikka kokisikin itsensä kiihottuneeksi, jolloin myös liukuvoiteesta on apua. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Lue lisää liukuvoiteista.

Yhdyntä voi sattua myös, jos sisääntyöntyminen on liian rajua, tai tapahtuu liian nopeasti. Siksi yhdynnässä on aina syytä kuulostella ja kommukoida omista, sekä toisen tuntemuksista, ja edetä tarvittaessa rauhallisesti. Esimerkiksi penistä ei tarvitse työntää kokonaan emättimen sisään heti, eikä välttämättä koko yhdynnän aikana.

Anatomia voi asettaa haasteita, mutta niistä selviää

Peniksiä on kaiken muotoisia ja kokoisia, ja niin on myös emättimiä. Hyvin harvoin käy niin, että ne olisivat täydellisen yhteensopimattomia toisilleen, sillä emätin on hyvin joustava onkalo.

Emättimen perällä oleva kohdunnapukka on usein hyvin kosketusherkkä kohta. Joissakin yhdyntäasennoissa penis voi osua siihen, mikä voi tuntua epämiellyttävänä tunteena tai jopa kipuna. Tällöin peniksen sisääntyöntymiskulmaa voi muuttaa vaihtamalla asentoa. Esimerkiksi asennossa, jossa henkilö, jolla on emätin, on alla ja henkilö, jolla on penis, on päällä, asento saattaa parantua, kun laittaa tyynyn alla olevan henkilön lantion alle. Myös asento, jossa henkilö, jolla on emätin, on päällä ja voi itse säädellä työntymisen voimakkuutta, voi olla parempi. Kaikessa seksissä on hyvä huolehtia riittävästä kosteudesta ja käyttää apuna liukkaria, sekä edetä rauhallisesti tuntemuksia kuunnellen.

Klitoriksen hyväily on tärkeää myös yhdynnässä

Pimpin tuntoherkin ja eniten nautintoa tuottava kohta on useimmilla klitoris. Sen koskettelua tarvitaan myös yhdynnän aikana seksuaalisen kiihottumisen ja hyvän olon ylläpitämiseen. Klitoriksen koskettelu lisää usein kiihottumista ja tekee emättimestä siten vastaanottavaisemman.

Ennen seksiä toisen ihmisen kanssa, on hyvä tutustua omaan kehoon ja opetella tuottamaan itselleen nautintoa. Kun on kiihottunut, voi omassa rauhassa kokeilla työntää emättimeen ensin yhden sormen, sitten ehkä kaksi sormea. Myös kumppanin kannattaa antaa tutustua emättimeen ja muuhun pimpin seutuun ensin muilla tavoin kuin peniksellä, esimerkiksi käsin tai suulla hyväilemällä.

Kivun takana voi olla myös oma mieli

Joskus kivun takana saattaa olla aiemmat kokemukset, esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvä väkivalta, muu epämiellyttävä kokemus tai trauma. Kannattaa myös kuulostella itseä: haluatko todella seksiä? Onko hetki oikea, entä kumppani?

Seksiin voi liittyä myös syyllisyyttä, häpeää tai pelkoa. Pelkoa esimerkiksi raskaudesta tai seksitautien tarttumisesta, tai häpeää siitä ajatuksesta, että vanhemmat saisivat tietää tms. Jos tunnistat tällaisia ajatuksia ja tunteita, niitä kannattaa pohtia itsekseen: miksi koen häpeää tai pelkoa, ja onko se aiheellista? Erilaisista ajatuksista ja tunteista voi jutella kumppanin ja ystävän kanssa, tai esimerkiksi seksuaalineuvonnassa. Tästä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin.

Emättimen kiputilat vaativat hoitoa

Joskus yhdyntäkipu voi johtua emättimen tulehduksista, jolloin kipu yleensä helpottaa, kun tulehdus hoidetaan. Jos kivulle ei löydy selkeää syytä, voi pitkäkestoisessa yhdyntäkivussa olla kyse vulvodyniasta. Silloin kipu tuntuu usein jo emättimen ulkopuolella. Vulvodyniasta voi lukea lisää toisesta artikkelistamme.

Toinen yleinen kivun aiheuttaja on emätinkouristus, jossa emätin ikään kuin kramppaa, kun sinne yritetään työntää jotain. Mikäli epäilet kärsiväsi vulvodyniasta tai emätinkouristuksesta, kannattaa hakeutua ensin lääkärin tutkimuksiin. Usein myös seksuaaliterapiasta on hyötyä.

Yhdyntäkivuista kannattaa aina puhua avoimesti kumppanin kanssa.

Yhdyntä voi sattua myös penikseen

Myös peniksessä voi tuntua kipua joko yhdynnän aikana tai sen jälkeen. Jos kipu on toistuvaa tai jatkuu useita päiviä, on syytä käydä lääkärissä.

Kivun taustalla voi olla erilaisia syitä. Kipu saattaa johtua esimerkiksi siitä, että esinahka on ahdas, mikä aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä ja seksissä. Jos ahdas esinahka ei liiku kunnolla ja aiheuttaa kipua, on syytä varata aika lääkärille.

Joskus frenulumiin (peniksen alapuolella oleva ihopoimu, joka kiinnittää esinahan terskaan), voi yhdynnässä tulla nirhauma tai repeytymä, joka aiheuttaa kipua ja verenvuotoa. Jos verta tulee paljon tai kipu on kovaa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Myös terskan tai esinahan tulehdus sekä seksitaudit saattavat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Myös niiden selvittelemiseksi on syytä hakeutua lääkäriin ja/tai seksitautitesteihin.

Jos peniksen ulkonäköön ja toimintaan tulee aiemmasta poikkeavia muutoksia, joista on haittaa yhdynnässä, kannattaa niiden syytä selvitellä lääkärin vastaanotolla.

Kirjoittajat Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 27.6.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...