Miksi en saa orgasmia?
On tavallista, että orgasmi ei aina tule. Orgasmi on hyvin herkkä reagoimaan mielessä tapahtuviin asioihin, kuten esimerkiksi huoliin, stressiin, jännitykseen tai häpeään. Orgasmin saaminen voi olla myös hyvin tilannekohtaista. Toisilla orgasmi voi onnistua helpommin yksin, mutta ei kumppanin kanssa tai päinvastoin. Kaikki eivät välttämättä ole koskaan saaneet orgasmia. Orgasmin puuttumisesta voi helposti tulla kierre, jolloin jo itsetyydytykseen tai seksiin ryhtyessä stressaa sitä tuleeko orgasmi tällä kertaa.
Orgasmi tarvitsee rentoutumista, riittävää kiihottumista, kontrollista irti päästämistä sekä oman kehon ja sen rajojen tuntemista. Jos seksi ei ole tyydyttävää, se on kivuliasta tai muuten epämukavaa, on hyvin luonnollista, että orgasmia ei tule. Jos orgasmin saaminen on seksissä keskiössä, voivat myös suorituspaineet estää orgasmin kokemisen. Kadonneen orgasmin etsinnässä lähtökohta on oman kehon ja nautinnon tunteminen. Voi olla hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä sinua kiihottaa, entä millainen kosketus tuntuu sinusta hyvältä? Kerrotko nämä myös seksikumppanillesi? Fantasioiden ja kiihottavien mielikuvien käyttö on sallittua ja hyvin suositeltavaa kiihottumisen apuna, niin yksin kuin myös seksissä toisten ihmisten kanssa.
Ajatuksilla on vahva yhteys kehoon
Orgasmi voi jäädä tulematta, jos seksitilanne jännittää tai esimerkiksi pelko raskaudesta kalvaa mieltä. Usein orgasmin puuttumisen taustalla onkin jokin mielessä tapahtuva asia. Orgasmiin liittyvillä myyteillä, kuten ”orgasmit tulisi saada yhtä aikaa kumppanin kanssa” tai ”orgasmeja tulisi saada monta peräkkäin”, voivat vaikuttaa siihen mitä orgasmista ajattelee. Orgasmi on aina yksilöllinen kokemus ja siksi sitä on mahdotonta mitata tai verrata muihin. Keskiössä onkin oma kokemus ja tyytyväisyys.
On tärkeä kiinnittää huomiota myös sisäiseen puheeseen, miten puhut itsellesi? Onko se vaativaa ja syyllistävää vai lempeää ja ymmärtäväistä? Sillä miten suhtautuu itseensä ja omaan kehoon, on merkitystä myös seksuaalisen nautinnon kannalta. Itselleen on suotavaa olla armollinen ja on tosi tärkeää muistaa, että orgasmi ole itseisarvo. Seksuaalisessa nautinnossa on lopulta kyse yksinkertaisesti siitä, että jokin tuntuu hyvältä. Seksuaalisesta kiihottumisesta on lupa nauttia täysillä, vaikka se ei tähtäisikään orgasmiin.
Orgasmiaan voi opetella tuntemaan
Omaa kehoaan ja orgasmiaan voi opetella tuntemaan. Orgasmia voi toisinaan olla myös vaikeaa tunnistaa tai nimetä, vaikka sen kokisikin. Kehoon ja nautintoon tutustumiselle on hyvä ottaa rauhassa aikaa. Orgasmin haasteisiin voi auttaa myös se, että ei pyri kohti orgasmia suorituskeskeisesti vaan keskittyy nauttimaan seksuaalisesta kiihottumisesta, itsetyydytyksestä tai seksistä. Kun suorituspaineet orgasmista poistuvat, voi orgasmi tullakin yllättäen. On myös tärkeää muistaa, että orgasmi ei ole nautinnollisen seksin mitta.
Jos on aiemmin kokenut orgasmeja, voi pohtia milloin orgasmien tulo tarkalleen loppui, mitä silloin tapahtui, mitä elämässäsi oli silloin meneillään? Hyödyllistä voi olla myös tarkastella niitä tilanteita, kun orgasmi tulee ja mitä erityistä tilanteeseen, seksiin tai itsetyydytykseen liittyy silloin? Orgasmin kokeminen voi olla esimerkiksi helpompaa itsetyydytyksessä, jolloin ei tarvitse miettiä tai jännittää toista ihmistä.
On myös hyvin tavallista, että orgasmia ei saa emätinyhdynnässä. On tärkeää muistaa, että pimpillisillä klitorista hyväilemällä saatu orgasmi on ihan yhtä oikea kuin emätinyhdynnässä saatu orgasmikin. Emätinyhdynnässäkin voi hyväillä klitorista joko sormin, klitoriskiihottimen tai muun seksilelun avulla, mikäli se tuntuu hyvältä ajatukselta. Seksileluista voit lukea lisää täältä.
Voit tulla juttelemaan aiheesta myös seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä.
Täältä voit lukea lisää siitä mikä on orgasmi.
Itsetyydyttämisestä lisätietoja puolestaan löydät täältä.