Siirry sisältöön

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

23.11.2023 klo 15:21 - Kirjoittanut Nuorten Väestöliiton asiantuntijat , Väestöliitto
Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen. Lantionpohjaharjoitteista tärkein eli rentouttaminen saattaa tällöin unohtua. Ylikireä lantionpohjanlihaksisto voi olla esimerkiksi yhdyntäkipujen sekä vatsan ja lantion kipujen taustalla tai voi vaikeuttaa tamponin tai kuukupin käyttöä.

Lantion alueen lihakset ovat piilossa, mutta niillä on merkittävä osuus omassa hyvinvoinnissamme. Lantionpohjan lihasten tehtävänä on kannatella lantion alueen elimiä sekä lanneselkää.

Mistä kireys johtuu?

Lantionpohjanlihakset voi muiden lihasten tavoin mennä yhtä lailla jumiin ja olla kireänä kuin mikä tahansa muukin lihasryhmä. Stressi ja henkinen kuormitus, runsas istuminen esimerkiksi näyttöpäätetyössä tai voimakas alaraajalihaksistoon painottuva treenaaminen tai vaikka opittu tapa vetää koko ajan mahaa sisään voivat olla lantionpohjanlihaksiston kireyden aiheuttajia. Lantionpohjan kireyttä ei välttämättä itse havaitse ja asiaan herää vasta kireyden aiheuttamien vaivojen tutkimisen myötä.

Kuinka voin rentouttaa lantionpohjalihaksia?

Rentouttamisen edellytyksenä on ensin tunnistaa omat lantionpohjalihakset. Sopivia harjoitteita lihasten tunnistamiseksi ja harjoittamiseksi löydät täältä.

Sopivia harjoituksia voit löytää myös joogan asanaharjoituksista. Hyviä harjoituksia ovat esimerkiksi syväkyykky, happy baby ja lapsen lepoasento. Näiden avulla voit löytää rentoutta ja saat avattua lantionpohjaa.

Omaa lantionpohjan aluetta voi hieroa kevyesti esimerkiksi nystyrä- tai tennispallon avulla. Oman intiimialueen ihon ja limakalvojen hoito on myös merkittävää, koska kiristävä tai kirvelevä emättimen alue, voi lisätä jännittyneisyyttä lantion alueelle. Hengittämisharjoitteiden avulla voit oppia rentouttamaan koko kehoasi ja lantionseudun aluetta. Rentouttavista harjoitteista löydät lisätietoa Terveyskylän oppaasta, jonka löydät täältä.

Mistä voin saada apua, jos omahoito ei auta?

Lantionpohjanlihasten kireyden haitatessa omaa arkea tai esimerkiksi omaa seksuaalisuutta, niin avun hakeminen on paikallaan. On tärkeää selvittää kivun syy ja mistä lihasten jännittyneisyys johtuu. Apua ja yksilöllistä ohjausta voi saada esimerkiksi lääkäriltä, lantionpohjafysioterapeutilta, seksuaaliterapeutilta, gynekologilta tai urologilta.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...