Miksi murrosiässä voi olla vaikeuksia tykätä omasta kehosta?
Murrosiässä kehon muutokset saattavat tuntua hämmentäviltä, koska muutos tapahtuu usein niin nopeaa. Ennen niin tuttu keho voi tuntua jopa vieraalta. Tyypillisiä murrosiän muutoksia kehossa ovat painon lisääntyminen, kun kehon rasvakoostumus muuttuu. Kehonosien mittasuhteet voivat näyttää epäsuhtaisilta, kun kasvupyrähdykset muokkaavat raajojen (eli käsien ja jalkojen) pituutta tai jalan kokoa.
Murrosiässä pituus ja paino lisääntyvät, lihakset kasvavat, rinnat ja rintakehä kehittyy ja iho voi rasvoittua. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa. Kasvu jatkuu taas tämän toisen osan kasvettua. Onkin tavallista, että esimerkiksi rinnat voivat olla eri kokoiset, tai kengänkoko kasvaa aikuisen kokoon mutta kasvua ei näy vielä muussa osassa kehoa. Lue siitä, miten murrosikä muuttaa kehoa tästä.
On myös lapsia ja nuoria, joilla on selkeä ja pitkäkestoinen tunne siitä, että on sisimmässään eri sukupuolta kuin muut ympärillä ajattelevat. Voi intensiivisesti toivoa tai haaveilla muuttuvansa kehollisesti. Silloin murrosiän tuomat kehon muutokset voivat tuntua erittäin epämiellyttäviltä. Sopeutumista ja tottumista kehon muutoksiin voi tapahtua, mutta silti säilyy tunne muutosten epäasianmukaisuudesta tai etteivät ne olleet toivottuja. Lue lisää kehodysforiasta täältä.
Murrosiässä kehon pitääkin kasvaa ja kehittyä
Toisinaan voi jopa tuntua siltä, että ennen niin tuttu keho muuttuu hetkellisesti jopa hiukan vieraan tuntuiseksi – se on ihan normaalia ja tavallista. Usein puhuminen tästä asiasta esimerkiksi luottoaikuiselle voi helpottaa oloa. ilmiö ei ole varmasti vieras kavereillekaan.
On tavallista, että rinnat saattavat kehittyä eri tahtiin. Poikatyypillisissä kehoissa rintarauhaset saattavat turvota ja muu vartalo saattaa kasvaa, mutta peniksen kehittyminen viedä vielä tovin aikaa. Mikään kehonosa tai karvoitus ei kasva käskemällä! Lue lisää rinnoista täältä ja poikatyypillisten kehojen rintarauhasten turpoamisesta täältä.
Anna itsellesi kasvurauha ja aikaa. Jokainen käy murrosiässä samat kehitysvaiheet läpi.
Usein nuoret miettivät, mitä mahdollinen kumppani tai ihastus ajattelee omasta kehosta. Onneksi melko harva suhde perustuu ainoastaan ulkonäköseikkoihin sillä tunteet toista ihmistä kohtaan tarvitsevat muutakin kuin virheettömän tai täydellisen ulkokuoren. Kun toisesta pitää ja välittää oikeasti, niin ulkonäköseikoilla ei ole merkitystä. Myös oma ihastus voi pohtia omaa kelpaavuuttaan aivan samalla tavalla ja olla epävarma itsestään.
Täydellisen kehon tavoittelu saa ihmisiä laihduttamaan ja urheilemaan äärimmäisyyksiin asti. Jokaisella ihmisellä on mittasuhteiltaan ja muodoiltaan erilaiset kehot. Täysin saman pituiset ja -painoiset ihmiset näyttävät erilaisilta. Tähän on syynä jokaisen yksilölliset geenit, jotka olet saanut vanhemmiltasi.
Syömishäiriöillä voi olla vaikutuksia murrosiän kehitykseen, lue niistä lisää muun muassa täältä.
Jos itsetunto on koko ajan miinuksella, eikä itsessään pysty näkemään mitään hyvää ja mieli on maassa, on siitä syytä keskustella lähiaikuisen, esimerkiksi huoltajan / vanhemman, terveydenhoitajan tai koulupsykologin kanssa.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Päivitetty 20.7.2023