Siirry sisältöön

Miksi onnelliset ihmiset pettävät?

03.01.2020 klo 14:00 - Kirjoittanut Minna Jaakkola , Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija , Väestöliitto
”Rakastan puolisoani. Me olemme parhaita ystäviä ja onnellisia yhdessä. Mutta nyt minulla on silti suhde toisen kanssa.” Tai sitten toisin päin: ”Luulin, että meillä on kaikki hyvin ja olemme tosi läheisiä, mutta nyt sainkin tietää hänen pettäneen. Onko kaikki ollut vain valhetta?”

Usein ajattelemme, että hyvässä suhteessa, jossa on myös läheisyyttä ja seksiä, ei petetä. Jos kotona saa osakseen rakkautta, arvostusta ja tuntee itsensä haluttavaksi, miksi vilkuilisi toisaalle?

Pettämisen ajatellaan perinteisesti johtuvan läheisyyden tai yhteyden puutteesta parisuhteessa. Pari on etääntynyt toisistaan tai arki on urautunut. Muita syitä joilla pettämistä perustellaan, ovat esimerkiksi pakkomielle seksiin, narsismi tai sitoutumisvaikeudet – suhteen toinen osapuoli määritellään leimalla, joka selittää hänen käytöksensä. Monesti näin voi ollakin, mutta nämä eivät näytä olevan ainoita selityksiä.

Parisuhdeasiantuntijat kohtaavat paljon pareja, joiden suhteessa ei ole ollut erityisiä vaikeuksia, mutta silti toinen tai molemmat osapuolet pettävät. Silloin väistämättä joutuu kohtaamaan ajatuksen, että pettämisessä ei aina ole kyse huonosta suhteesta tai edes pettäjän ongelmista. Kulttuurillisesti tällainen pettäminen on vaikeaa hyväksyä, koska luonnostamme haluamme aina etsiä syytä tai syyllistä. Jos molemmat ovat olleet tyytyväisiä, miksi ihmeessä pettää?

Pettämisen tapahduttua on tärkeää tarkastella miksi näin tapahtui, riippumatta siitä jatkuuko suhde.  Pettäjän kannattaa kysyä itseltään miksi? Miksi juuri hänen kanssaan? Miksi juuri nyt? Teinkö itse aloitteen? Yritinkö vastustella? Miltä minusta tuntui? Hainko toiminnallani vastausta johonkin kysymykseen? Löysinkö vastauksia? Ihminen ei usein itsekään ymmärrä miten on päätynyt tällaiseen tilanteeseen. Näitä kysymyksiä pohtimalla voi löytää syitä omalle käytökselle.

Kumppanille pettämisen selviäminen voi olla erittäin traumaattinen kokemus, eikä järkyttävässä tilanteessa pysty ajattelemaan selkeästi. Seuraavia vaihtoehtoja voi tarkastella tilanteen rauhoituttua.

  1. Irtosuhde itsensä etsimisen välineenä. Kuulostaa äkkiseltään todella huonolta syyltä perusteluksi pettämiseen. Silti teidän suhteenne voi olla tapahtuneesta huolimatta ollut läheinen ja hyvä. Pettäminen tällaisessa tilanteessa johtuu usein siitä, että ihminen hakee omaa identiteettiään ja tutustuu uusiin puoliin itsessään. Esimerkiksi kriisit elämässä (esimerkiksi vanhemman kuolema tai sairastuminen perheessä) ja eri elämänvaiheet voivat vahvistaa oman identiteetin etsimisen tarvetta.
  2. Mitä olisi voinut olla? Ihmisellä on usein kummallinen kaipaus johonkin, joka ei voinut toteutua. Usein kyseessä voi olla ihminen, joka on esimerkiksi nuoruuden ihastus tai sitten joku, joka on aivan toisenlaisessa elämäntilanteessa kuin itse, tai ainakin varattu. Suurin osa tällaisista sivusuhteista päättyy vaikka parisuhdekin päättyisi, sillä tällainen ihastus ei kestä realiteetteja. Suhde ei tarkoita, etteikö nykyinen elämä ja rakkaus olisi sitä, minkä oikeasti haluaa säilyttää.
  3. Aina ei löydy mitään selitystä. Joskus käy niin, että pettämiselle ei ole mitään erityistä syytä tai ainakaan sellaista, joka olisi ymmärrettävä toiselle tai kummallekaan osapuolelle. Tilaisuus voi viedä mennessään, eikä ihminen tule ajatelleeksi kauaskantoisia seurauksia. ”Se ei merkinnyt mitään meidän suhteen kannalta” voi olla myös totta. Seuraukset täytyy silti kohdata ja tällainen tilanne on parisuhteelle uudelleen arvioinnin paikka – mahdollisesti myös hyvin seurauksin.

Pettäminen ei aina edellytä erityisiä ongelmia parisuhteessa. Sivusuhteen merkityksen, taustojen ja syiden ymmärtäminen on näissä tapauksissa edellytys sille, että ihminen voi ymmärtää paremmin itseään ja mahdollisesti myös kumppaniaan. Mahdollinen valehtelu ja salailu vievät pohjaa luottamukselliselta suhteelta ja siksi olisikin tärkeää pohtia omaa toimintaansa, jotta näin ei enää jatkossa tapahtuisi.

Pohjaa artikkeliin Even Happy People Cheat: Mining the Meanings of Affairs kirjassa Ester Perel: The State of Affairs

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä