Siirry sisältöön

Mitä seksilelut ovat?

24.06.2019 klo 12:17 - Tuottanut Väestöliitto
Seksileluja tai seksiin liittyviä apuvälineitä voi käyttää itsetyydytyksessä, tai niitä voi hyödyntää seksissä toisen ihmisen kanssa. Yleisimpiä seksivälineitä ovat dildot, strap-on dildot, vibraattorit, anustapit, tekopimpit ja penisrenkaat. Seksileluja käytetään lisäämään seksuaalista nautintoa.

Seksivälineiden hankkiminen

Seksileluja, eli seksissä käytettäviä välineitä myydään seksi- tai erotiikkakaupoissa. Ne ovat erityisesti seksilelujen ja seksivälineiden myymiseen erikoistuneita kauppoja. Seksivälineitä myyvien liikkeiden valikoimiin kuuluu usein myös erilaisia asusteita, BDSM-seksiin (esim. sitomiseen ja alistamiseen) liittyviä välineitä, kenkiä ja roolivaatteita.

Monissa seksivälinekaupoissa on jonkinlainen ikäraja. Jos alaikäisenä haluat varmistua siitä, oletko tervetullut asioimaan liikkeessä, on suositeltavaa, että soitat tai laitat sinne sähköpostia, jossa tiedustelet käynnin mahdollisuutta.

Seksilelujen käyttämiselle ei ole ikärajaa, mutta niiden ostamiseen voi vaikuttaa ostajan ikä. Nettikaupoissa myytävien seksivälineiden ostamiseen tarvitaan pankkikorttia, luottokorttia, verkkopankkia tai Paypalia. Kortin tiliotteeseen jää merkintä nettikauppaostoksista.

Suurin osa seksilelujen myynnistä tapahtuu nettikaupoissa. Usein seksivälineitä myyvät nettikaupat lähettävät ostokset paketissa, jossa ei mainita lähettäjän osoitetta tai  paljasteta lähetyksen sisältöä. Voit itse valita, toimitetaanko tuotteet suoraan kotiisi, pakettiautomaattiin tai Postin toimipisteeseen. Jos mietit, voitko luottaa nettikauppaan, tarkista, että kaupan nettisivuilla on ilmoitettu kaupan yhteystiedot ja mahdollinen asiakastuki.

Jonkin verran seksivälinevalikoimia löytyy myös apteekeista ja supermarketeista. Kaupoissa seksiin liittyvät tuotteet ja välineet löytyvät pääosin hygieniatuotteiden kohdalta. Jos mietit seksilelujen sopivuutta, voit kysyä neuvoa ja vinkkejä seksuaalineuvontachatista.

Onko seksileluja pakko käyttää?

Ihmisillä on erilaisia seksiin ja kiihottumiseen liittyviä mieltymyksiä. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja nauttivat erilaisista asioista. Osa ihmisistä nauttii seksistä välineiden kanssa, osa taas ei.

Joskus seksivälineet sopivat seksihetkiin, toisinaan taas ei.  Kun seksiä tekee toisten ihmisten kanssa, on aina yhdessä sovittava, käytetäänkö seksivälineitä ja miten niitä käytetään. Jokainen voi kieltäytyä seksilelujen käytöstä. Tärkeintä seksilelujen käytössä on se, että niiden käyttö on turvallista ja niitä käytetään kaikkien seksiin osallistuvien osapuolten suostumuksella.

Seksileluja hankkiessa on hyvä miettiä, mitä seksissä haluaa, millaiset asiat siinä kiinnostavat ja kiihottavat. Seksivälineitä voi ostaa myös yhdessä kumppanin kanssa. Joskus seksivälinettä tai seksivälineitä tulee käytettyä vain joitain kertoja ja toisinaan ne jäävät pysyväksi osaksi seksiä.

Seksilelut ovat omistajansa henkilökohtaisia tavaroita. Toisen seksilelua voi käyttää ainoastaan silloin, kun asiasta on niin sovittu. Tällöin seksivälineet tulisi pestä eri käyttäjien välillä, sillä seksivälineiden välityksellä voi tarttua myös seksitaudit. Seksivälineitä voidaan suojata esimerkiksi kondomilla. Pese seksiväline käytön jälkeen vedellä ja saippualla ja kuivaa se huolellisesti.

Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 25.6.2024

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...