Siirry sisältöön

Miksi seksin jälkeen voi tulla verta?

25.04.2025 klo 13:07 - Tuottanut Väestöliitto
Seksin jälkeinen verenvuoto voi säikäyttää ja huolestuttaa. Verenvuotoa voi esiintyä eri seksitavoissa ja esimerkiksi penetroivassa itsetyydytyksessä. Useimmiten kyse ei ole mistään vaarallisesta, mutta vuodon syy on hyvä selvittää.

Tavallisimmat syyt verenvuotoon seksin jälkeen

  • Limakalvot voivat rikkoontua. Emättimen limakalvot voivat olla ohuet ja kuivat, jolloin ne ärtyvät herkästi. Pienet haavaumat tai hankaumat voivat vuotaa verta, ja haavoja voi syntyä myös penikseen. Seksissä on tärkeää huolehtia riittävästä kosteudesta – liukuvoide auttaa ehkäisemään hankaumia ja tekee seksistä miellyttävämpää. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on välttämätöntä, koska peräaukossa ei ole luonnollista kosteutusta. Liukuvoiteesta voit lukea lisää täältä.
  • Ensimmäiset yhdynnät. Verenvuoto ensimmäisten yhdyntöjen tai muun penetraation yhteydessä on tavallista. Se voi johtua siitä, että hymen eli immenkalvo joustaa tai repeää. Seksissä on tärkeää pysähtyä kuuntelemaan omaa kehoa ja keskustella kumppanin kanssa – jos yhdyntä tai penetraatio tuntuu liian rajulta tai aiheuttaa kipua, siitä kannattaa sanoa heti. Yhdynnän aikaisesta kivusta voit lukea täältä.
  • Hormonit vaikuttavat. Kuukautiskierron eri vaiheissa voi esiintyä vuotoa. Esimerkiksi ovulaation aikaan osalla voi esiintyä pientä verenvuotoa ja osalla kuukautiset voivat alkaa niukalla vuodolla. Lue lisää kuukautiskierrosta täällä.
  • Ehkäisy. Monet hormonaaliset ehkäisymenetelmät voivat aiheuttaa ylimääräisiä tiputteluvuotoja. Erityisesti ehkäisyn aloitusvaiheessa saattaa esiintyä tiputteluvuotoa tai limakalvojen kuivuutta.
  • Seksitaudit tai tulehdukset. Jos verenvuoto toistuu tai siihen liittyy muita oireita, kuten kutinaa, kipua tai pahanhajuista vuotoa, taustalla voi olla tulehdus, seksitauti (esimerkiksi klamydia) tai jokin gynekologinen sairaus. Myös parantumaton haava limakalvoilla voi viitata esimerkiksi tulehdukseen. Voit lukea lääkärille ajanvaraamisesta täällä. 

Milloin kannattaa varata aika terveydenhuoltoon?

Hakeudu terveydenhuoltoon, jos:

  • verenvuoto toistuu tai on runsasta
  • siihen liittyy kipua, kutinaa tai pahanhajuista vuotoa
  • sinulla on ollut suojaamatonta seksiä ja et ole käynyt testeissä

Ajan terveydenhuoltoon voi varata esimerkiksi terveysasemalle tai oman koulu- tai opiskeluterveydenhuollon kautta. Voit halutessasi tulla juttelemaan aiheesta myös seksuaalineuvontachattiin. Seksuaalineuvontachatin löydät täältä. 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä seurusteluväkivalta on?

Seurusteluväkivalta on yleistä, mutta moni nuori ei välttämättä tunnista olevansa väkivaltaisessa suhteessa, koska vallankäyttö on usein...

Milloin murrosikä on viivästynyt?

Oman murrosiän odottaminen voi joskus tuntua pitkältä. Jos murrosikä ei tunnu alkavan samaan aikaan kuin muilla ikätovereilla, se voi herättää...

Miten ja milloin puhun nuorelle seksuaalisuudesta? 

Tällä luennolla Kumitan asiantuntija antaa vinkkejä murrosikäisten vanhemmille, kun seksuaalisuudesta puhuminen oman nuoren kanssa pohdituttaa.