Siirry sisältöön

Miksi seksuaaliset ajatukset tuntuvat ahdistavilta?

16.03.2022 klo 10:56 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaaliset ajatukset ja tuntemukset voivat tuntua ahdistavilta ja tunkeilevilta monista syistä. Tärkeintä on pohtia sitä, miten ne vaikuttavat elämänlaatuun ja käyttäytymiseen.

Seksuaaliset ajatukset voivat ahdistaa 

Seksuaalisuuteen liittyvät ajatukset voivat ahdistaa monesta syystä. Nuorena tämä voi liittyä murrosiän mukanaan tuomiin muutoksiin, jolloin keho ja mieli voivat tuntua hallitsemattomilta. Seksi voi olla mielessä aiempaa enemmän ja keho voi reagoida herkemmin ympärillä havaittuihin asioihin kuten kehon muotoihin, viihteeseen tai ympäröiviin ihmisiin.  

Joskus kehon reaktiot voivat pelästyttää, mikäli kokee kiihottuvansa esimerkiksi äidin vartalosta tai eläinten parittelusta avarassa luonnossa. Kiihottuminen ja fyysiset reaktiot kuten erektio tai kostuminen voivat olla epätoivottuja ja vastenmielisiä. Kiihottuminen voi tässä liittyä puhtaasti siihen, että aivot liittävät nähdyn asian seksiin. Kyse ei siis yleensä ole seksuaalisesta kiinnostuksesta omaan äitiin tai eläimiin vaan siitä, miten aivot luonnollisesti tulkitsevat joitain asioita seksuaalisina. Kehollinen reaktio ei kuitenkaan yksin kuvasta seksuaalista halua, mikä on huomattavasti moniulotteisempi asia. 

Mikäli ajatukset ja tuntemukset eivät vaikuta käyttäytymiseesi etkä jää jumiin ajatustesi kanssa, voi kyse olla ajan kanssa helpottavasta asiasta. Ajatusten ja tuntemusten on tärkeää antaa tulla ja mennä. Niille ei tarvitse tehdä mitään. 

Vastenmielistä vai nautinnollista? 

Mikäli ajatukset tuottavat sinulle nautintoa, voi olla kysymys seksuaalisuuteen liittyvistä mieltymyksistä. Kun ajatukset pääosin tuottavat nautintoa, mutta ne liittyvät kiellettyihin asioihin, voi keskustelu seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa auttaa tilanteeseen, jotta löydät keinoja toteuttaa seksuaalisuuttasi turvallisella tavalla. Seksuaalisten mieltymysten toteuttamista rajaa Suomen laki ja seksin osapuolten suostumus. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.

Mieltymykset voivat joskus liittyä asioihin, joita pidetään yhteiskunnassamme kiellettyinä. Esimerkiksi aikuisen tai selkeästi vanhemman nuoren seksuaalinen kiinnostus lapsiin on mieltymys, josta voi jutella turvallisesti siihen perehtyneen ammattilaisen kanssa. Apua ja tukea tarjoaa esimerkiksi SERIE-hanke.

Omassa mielessä on lupa nauttia seksuaalisuudesta sellaisena kuin se on, sillä fantasiat ovat eri asia kuin teot. Kun sinusta tuntuu, että ajatukset ja tuntemukset ovat vastentahtoisia, eivätkä ne tuota sinulle nautintoa, voi kyse olla fantasioiden ja mieltymysten sijaan seksuaalisista pakkoajatuksista, joista saat lisää tietoa seuraavaksi. 

Kun ajatusten kanssa jää jumiin 

Kaikilla ihmisillä on kaikenlaisia ajatuksia, myös moraalin vastaisista ja kielletyistä asioista. Kaikenlaiset ajatukset sinänsä ovat normaaleja, niitä tulee ja menee.  

On kuitenkin mahdollista, että seksuaalisten ajatusten ja tuntemusten kanssa jää jumiin.  Jos ne tuottavat voimakkaita tunteita kuten ahdistusta, häpeää, syyllisyyttä ja pelkoa, sekä vaikuttavat elämään merkittävällä tavalla, voi kyse olla mielenterveydellisestä seikasta, josta kannattaa jutella psykiatrian ammattilaisen kanssa. Mikäli tunkeilevat ajatukset ja tuntemukset ovat omien arvojen ja seksuaali-identiteetin vastaisia, voi kyse olla esimerkiksi seksuaalisista pakko-ajatuksista, jotka ovat pakko-oireisen häiriön (OCD) oire. Täältä löydät lisää tietoa seksuaalisista pakkoajatuksista, jotka liittyvät pakko-oireiseen häiriöön eli ocd:hen.

Mikäli kyse on pakonomaisesta seksuaalisesta toiminnasta kuten fantasioinnista, pornon runsaasta kulutuksesta tai muusta pakonomaisesta seksikäyttäytymisestä, voi kyse olla seksiriippuvuudesta, josta löydät tietoa täältä. Jos kyse on  huolista liittyen itsetyydytyksen määrään, voit saada apua pohdintaan nettitestistä, jonka löydät täältä. Monesti huoli seksiriippuvuudesta on aiheeton, mikäli toiminta ei vaikuta arkeen negatiivisella tavalla ja tuottaa nautintoa. Varsinaiseen seksiriippuvuuteen on kuitenkin tarjolla tukea ja apua. 

 

Päivitetty 20.03.2023

Artikkelin on kirjoittanut Nuorten Väestöliiton asiantuntijat

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....