Millaisia arvoja välitän lapsilleni?
- Millaisia arvoja lapselle ja nuorelle pitäisi opettaa, että hän pärjää elämässään?
- Pätevätkö vanhempien arvot enää tulevaisuudessa, vai joutavatko ne jo romukoppaan?
Vanhempien epävarmuus voi johtaa siihen, että nuorelle ei opeteta minkäänlaisia arvoja. Murrosiässä nuori pohtii ja testaa erilaisia näkemyksiä – samalla hän etsii omaa tapaansa olla osa yhteisöä ja ihmiskuntaa.
Vanhempien edustamia arvoja vastustetaan, mutta useimmiten oman elämän perusta kuitenkin lopulta rakentuu niille.
Nuorilla on oikeus kuulla vanhempien arvoista
Arvoja ja asenteita pursuaa mediasta, kavereilta, katukuvasta, internetistä. Miten nuori osaa valita oikeat ja terveet arvot, jos aikuiset eivät niistä hänelle kerro? Nuorilla on oikeus kuulla, mikä on vanhempien mielestä oikeaa ja hyvää.
Mediassa, elokuvissa ja tv-sarjoissa korostuvat usein raha, ulkonäkö, häikäilemättömyys, menestys ja itsekäs eteneminen toisista piittaamatta. Kovia arvoja ja kova maailma, jonka tunnuslause voisi hyvin olla: “Kukin pitäköön huolta vain itsestään.”
Vanhempien ja muiden aikuisten tehtävä on käydä nuorten kanssa arvokeskustelua. On tarpeen pohtia yhdessä, miten nuoret ymmärtävät ja minkä sisällön he antavat sanoille:
- oikeudenmukaisuus
- ihmisarvo
- yhteisöllisyys
- vastuullisuus
- rehellisyys
- huolenpito
- toisten huomioiminen
Vanhemman kannattaa varautua tässä keskustelussa myös perustelemaan omat arvonsa ja olla valmis kuuntelemaan nuoren pohdintaa, vaikka arvovalinnat poikkeavatkin omissa. Aidossa vuoropuhelussa molemmat voivat oppia toisiltaan.
Nuorta tulee myös tiukasti ohjata silloin, jos hän rikkoo hyviä tapoja ja perimmäisiä arvoja vastaan.
Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto