Siirry sisältöön

Millaisia erilaisia suhdemuotoja on olemassa?

23.01.2019 klo 12:31 - Tuottanut Väestöliitto
Parisuhde, monisuhde, seksisuhde, seurustelusuhde, avoin suhde, tapailu, hengailu, deittailu, treffailu... Ihmissuhteiden kirjo on laaja. Kaikki ihmissuhdemuodot ovat hyviä ja sallittuja, kun ne perustuvat osapuolten yhteisiin sopimuksiin ja suostumukseen.

Maailmassa on aina ollut erilaisia ihmissuhdejärjestelyjä ja suhdemalleja. Suhteiden muodostumiseen vaikuttavat yksilölliset toiveet ja tarpeet sekä se, millaista suhdetta pidetään yhteiskunnassa sallittuna. Lisäksi oma lähipiiri ja sosiaaliset verkostot muokkaavat sitä, minkälaiseksi läheinen ihmissuhde muodostuu.

Yhteiskunnassa on pitkään esitetty, että tyypillisin ja toivotuin suhdemuoto on monogamia eli kahden ihmisen välinen, romanttinen ja seksuaalinen parisuhde. Jokaisella on kuitenkin oikeus päättää siitä, millaisessa ihmissuhteessa tai suhdemuodossa haluaa elää eikä mikään suhdemuoto ole toista parempi. Ketään ei voi myöskään velvoittaa sellaiseen suhdemuotoon, joka ei tunnu itselle sopivalta. Monogamia voi tuntua monelle hyvältä tavalta olla suhteessa, mutta kaikille se ei sovi.

Erilaisia ihmissuhdemuotoja 

Melko usein ihmisillä on elämänsä aikana useita suhteita, minkä vuoksi erot ja uusien suhteiden muodostaminen ovat tavallisia asioita. Yleensä ihmisten läheissuhteet toteutuvat sarjamonogamiana eli suljettuina parisuhteina toinen toisensa perään.

Kaikille läheiset ja intiimit ihmissuhdetoiveet eivät kuitenkaan sisällä halua seurustella tai olla parisuhteessa eikä kaikkiin suhteisiin kuulu seksi tai seksuaaliset teot. Jotkut ihmiset kokevat vain vähän tai ei lainkaan seksuaalista ja/tai romanttista vetovoimaa muita kohtaan, jolloin puhutaan aseksuaalisuudesta ja aromanttisuudesta. Kummassakin tapauksessa on kuitenkin mahdollista kokea emotionaalista tai muuten intiimiä tai merkityksellistä vetovoimaa toiseen ihmiseen, ja läheissuhteet voivat toteutua ystävyyssuhteina tai muunlaisina ei-romanttisina tai ei-seksuaalisina suhteina. 

Polyamoria

Joskus ihmisillä voi olla useita samanaikaisia pitkäkestoisia ja merkityksellisiä läheissuhteita kaikkien osallisten tietoisella hyväksynnällä ja suostumuksella, jolloin kyse voi olla polyamoriasta. Polyamoriset suhteet voivat olla hyvin moninaisia ja ihmisten väliset suhdejärjestelyt yksilöllisiä. Polyamorinen henkilö voi seurustella yhden, kahden tai useamman ihmisen kanssa, ja joskus tämän henkilön kumppanit voivat myös seurustella keskenään. Voit lukea polyamoriasta lisää täältä. 

Avoimet suhteet 

Yhtä lailla joskus parisuhteessa olevat ihmiset sopivat, että kumpikin voi tahoillaan harrastaa seksiä tai muodostaa seksisuhteita muiden kanssa. Tällaiset suhteet määritellään usein avoimiksi suhteiksi ja niihin saatetaan ryhtyä esimerkiksi siitä syystä, että osapuolet haluavat kokeilla erilaisia asioita eri ihmisten kanssa. On myös mahdollista, että on säännöllisesti seksiä jonkun ihmisen tai ihmisten kanssa ilman seurustelua tai muunlaisia sitoumuksia, ja se on yhtä lailla sallittua.

Ihmissuhdeanarkismi 

Joidenkin ihmisten suhtautuminen ihmissuhteisiin on hierarkioita ja rakenteita kyseenalaistavaa, jolloin puhutaan ihmissuhdeanarkismista. Ihmissuhdeanarkismissa ihmissuhteiden annetaan kasvaa sellaiseksi, kun ne ovat kasvaakseen ilman, että niitä yritetään sovittaa ennalta määriteltyihin lokeroihin. Seurustelusuhteita tai avioliittoa ei nähdä esimerkiksi kaverisuhteita tai muita läheisiä ihmissuhteita merkityksellisempinä. Biologista perhettä tärkeämmäksi muodostuu itse valittu perhe, johon voi kuulua suuri tai pieni joukko tärkeitä ihmisiä.

Hyvän ihmissuhteen merkit 

Suhteita ja suhdetoiveita on monenlaisia. Omista ja suhteen rajoista on tärkeää jutella avoimesti ja sopia yhdessä kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Hyvässä ihmissuhteessa osapuolet voivat kommunikoida omia ajatuksiaan ja tarpeitaan turvallisesti. Keskeistä on jokaisen osapuolen suostumus suhteeseen. Hyvä läheissuhde on turvallinen, tasa arvoinen, kunnioittava, rehellinen ja avoin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia päivitetty 1.8.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...