Siirry sisältöön

Millaista sijaisvanhemmuus on?

18.09.2018 klo 14:02 - Tuottanut SOS-Lapsikylä
Sijaisvanhemmuus on sekä samanlaista että erilaista kuin vanhemmuus yleensä. Sijoitettava lapsi tarvitsee samoja asioita kuin kuka tahansa lapsi: turvallisen kodin ja kasvuympäristön, ennakoitavuutta ja tavallista arkea, hoivaa ja huolenpitoa.

Sijoitettavalla lapsella voi olla myös erityistarpeita, jotka liittyvät muun muassa hänen elämänkokemuksiinsa.

Sijaisperheessä voi olla enintään neljä sijoitettua lasta. Tähän lasketaan mukaan perheen omat, alle kouluikäiset lapset tai muut erityistä hoitoa vaativat lapset.

Mikäli perheessä on kaksi lasten hoidosta ja kasvatuksesta vastaavaa aikuista, sijaisperheessä voi olla yhteensä kuusi lasta. Tällöin toisella sijaisvanhemmalla on oltava soveltuva koulutus ja riittävä kokemus hoito- tai kasvatustehtävistä.

Omat lapset eivät ole este sijaisvanhemmaksi ryhtymiselle. Omat alle kouluikäiset lapset vaikuttavat kuitenkin siihen, kuinka monta sijoitettua lasta perheessä voi olla.

SOS-Lapsikylässä voi toimia sijaisvanhempana joko SOS-Lapsikylän asunnossa tai omassa kodissaan. Koska SOS-Lapsikylä haluaa tarjota sijaisperheille vahvaa tukea, kodin on sijaittava riittävän lähellä SOS-Lapsikylän toimipistettä, jotta tuen antaminen onnistuu.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa webinaarisarja

Väestöliitto järjestää kuusi sukupolviaiheista webinaaria. Vastaavanlainen webinaarisarja toteutettiin keväällä 2024 ja sen uusimista on...

Triangeli-työ helsinkiläisten lapsiperheiden parisuhteiden tukena

Triangeli-työ tarjoaa Helsingissä asuville pienten lasten vanhemmille mahdollisuuden saada maksutonta ja intensiivistä tukea parisuhteen...

Bonusvanhemmuus Chat 30.4.2025

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.