Minkälaista kosmetiikkaa kannattaa valita?
Moni kuluttaa päivittäin erilaisia kosmetiikkatuotteita. Kosmetiikan kulutuksesta puhutaan usein kauneudenhoitona, vaikka sillä ei olisi varsinaista hoitavaa vaikutusta. Hoitamisen sijaan tuotteista saattaa olla jopa haittaa niin terveydelle kuin ympäristölle. Ilmeiset haitat liittyvät ympäristöön, mutta mahdollisia terveydellisiä haittoja ei myöskään pidä vähätellä.
Tiede ei vielä osaa vastata yksioikoisesti tai kattavasti siihen, missä määrin esimerkiksi kosmetiikan sisältämä muovi tai hajusteet vaikuttavat ihmiskehon toimintaan. Esimerkiksi muovia päätyy ihmisen elimistöön niin suun, hengitysteiden kuin ihon kautta. Mitä enemmän ihmisen toiminnasta päätyy muovia ympäristöön, sitä enemmän muovia päätyy myös ruuan ja juoman välityksellä ihmisen elimistöön. Hajusteet puolestaan voivat aiheuttaa erilaisia ärsytys- tai allergiaoireita. Joillain eteerisillä öljyillä (teepuu- ja laventeliöljy) on epäilty olevan hormitoimintaa haittaavia ominaisuuksia eikä lasten/nuorten pitäisi käyttää niitä lainkaan. Eteerisiä öljyjä ei ylipäätään ole riittävästi tutkittu, ja siksi lasten ja nuorten kannattaa välttää niiden käyttöä. Voit lukea haitoista lisää täältä.
Tässä artikkelissa tarjotaan vinkkejä kosmetiikkaan liittyviin valintoihin.
Vinkkejä valintoihin
Kosmetiikan kulutuksen lopettaminen voi tuntua mahdottomalta idealta, mutta useimmiten kulutusta voi helposti vähentää ja tuotteita voi kuluttaa valikoiden. Kurkkaa alta muutama ajatus kestävämpään ja terveellisempään kosmetiikan kulutukseen.
Tunnista tunteet, tarpeet ja uskomukset kulutuksen taustalla
Oletko koskaan pohtinut, minkälaisia tunteita, tarpeita tai uskomuksia kosmetiikan käyttöön liittyy? Voi olla hyödyllistä tunnistaa erilaisia tunteita ja uskomuksia kulutuskäyttäytymisen taustalla sekä haastaa niitä. Tarvitseeko minun käyttää tätä tuotetta, vaikka muut käyttäisivät? Onko tuotteen käytöstä minulle niin paljon hyötyä, että hyödyt voittavat mahdolliset haitat? Kysy itseltäsi kysymyksiä, jotka haastavat ajatuksia ja uskomuksia liittyen kosmetiikan kulutukseen.
Karsi, karsi, karsi
Voit kirjata ylös kaikki tuotteet, joita käytät päivittäin. Löydätkö listasta tuotteita, jotka eivät tunnu sinulle välttämättömiltä? Kehon kemikaalikuormitusta voi vähentää konkreettisesti vähentämällä tuotteita, joita käytät. Kaikkia tuotteita ei kannata käyttää päivittäin, ja osan tuotteista voi säästää juhlahetkiin. Karsiminen on hyvä tapa lähteä liikkeelle.
Kysy neuvoa
Esimerkiksi apteekissa on mahdollista kysyä neuvoa kosmetiikkaan liittyvissä valinnoissa. Monissa apteekeissa työskentelee kosmetologi, joka tuntee myynnissä olevat tuotteet ja osaa suositella niitä käyttöön esimerkiksi ihotyypin mukaisesti. Apteekin tuotteet ovat lähtökohtaisesti valvotumpia, ja osa niistä on ihotautilääkäreiden suosittelemia. Apteekissa on myynnissä myös luonnonkosmetiikkaa.
Vältä heräteostoksia ja sometrendit kosmetiikan kulutuksessa
Pyri välttämään heräteostoksia tai esimerkiksi TikTok-trendejä kosmetiikan kulutuksessa. Pohdi rohkeasti, että mihin väitteet tuotteen tehosta perustuvat? Kaupoilla puolestaan on hyvä noudattaa sellaista ajatusta, että mitään ei osta heti vaan nukkuu ensin yön yli. Voit aina palata kaupoille, jos todella tarvitset tuotetta.
Kerää tietoa
Muista, että olet nuori. Kosmetiikka on lähtökohtaisesti suunnattu aikuisille eikä käytön mahdollisia vaikutuksia kehitykselle välttämättä tunneta. Kannattaakin rohkeasti kyseenalaistaa se, mitä sinulle markkinoidaan sekä kysyä apua tarvittaessa ammattilaisilta. Usein voi olla myös niin, ettei erilaisten ainesosien vaikutuksia ole tutkittu.
Tutustu tuotteen sisältöön
Suomessa markkinoilla olevia tuotteita valvotaan pistokokein ja haittailmoitusten perusteella. Tuotteiden tulisi olla EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaisia. Tästä huolimatta on mahdollista, että tuote sisältää haitallisia aineita, jotka saattavat esimerkiksi häiritä hormonitoimintaa. Joillain aineilla voi olla yhteys esimerkiksi syövän kehittymiseen. Syytä varsinaiseen pelkoon ei ole, mutta on viisasta tiedostaa se, etteivät esimerkiksi meikit ole lähtökohtaisesti terveys-/hoitotuotteita. Sen sijaan jotkin voiteet ja öljyt saattavat olla, mikäli ihosi sellaisia tarvitsee. Kannattaa ottaa hieman selvää tuotannosta ja tuotteeseen käytetyistä ainesosista.
Vältä hajusteita
Hajusteiden välttäminen ja hajusteettomien tuotteiden suosiminen on helppo tapa välttää ylimääräistä kuormitusta keholle. Voit välttää hajustettuja tuotteita niin tavallisessa kosmetiikassa kuin luonnonkosmetiikassa. Joillain eteerisillä öljyillä (joita käytetään luonnonkosmetiikassa kuten meikeissä) on epäilty olevan toksisia tai hormonitoimintaa haittaavia ominaisuuksia (esim. laventeli- ja teepuuöljy). Erilaisia eteerisiä öljyjä ei ole riittävästi tutkittu.
Kiinnitä huomiota ympäristöystävällisyyteen
Markkinoilla on myynnissä monenlaisia tuotteita. Luonnonkosmetiikka lienee ympäristöystävällisintä, sillä se ei sisällä ympäristölle haitallisia aineita eikä mineraaliöljyä, joka on peräisin raakaöljystä, uusiutumattomasta luonnonvarasta. Luonnonkosmetiikka on sertifioitua eli kaikki orgaanisena markkinoitu kosmetiikka ei välttämättä ole luonnonkosmetiikkaa. Esimerkiksi raakaöljy on luonnontuote, mutta ei ekologinen valinta, mitä luonnonkosmetiikassa pidetään tärkeänä.
Artikkelin on kirjoittanut Nuorten Väestöliitto
Lähteet
Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/womens-health/toxic-beauty
Kaličanin, B., & Velimirović, D. (2016). A study of the possible harmful effects of cosmetic beauty products on human health. Biological trace element research, 170, 476-484.
Kim, S., & Seock, Y. K. (2009). Impacts of health and environmental consciousness on young female consumers’ attitude towards and purchase of natural beauty products. International Journal of Consumer Studies, 33(6), 627-638. (viittaukset 201)
Klaschka, U. (2015). Naturally toxic: natural substances used in personal care products. Environmental Sciences Europe, 27, 1-13.
Lanzerstorfer, P., Sandner, G., Pitsch, J., Mascher, B., Aumiller, T., & Weghuber, J. (2021). Acute, reproductive, and developmental toxicity of essential oils assessed with alternative in vitro and in vivo systems. Archives of Toxicology, 95, 673-691.
Prata, J. C., da Costa, J. P., Lopes, I., Duarte, A. C., & Rocha-Santos, T. (2020). Environmental exposure to microplastics: An overview on possible human health effects. Science of the total environment, 702, 134455.
Rubin, C. B., & Brod, B. (2019). Natural does not mean safe—the dirt on clean beauty products. JAMA dermatology, 155(12), 1344-1345. (viittaukset 33)
Tukes. https://tukes.fi/kosmetiikka/mika-on-kosmeettinen-valmiste-
Tukes. https://tukes.fi/kemikaalit/kosmetiikka
Vethaak, A. D., & Legler, J. (2021). Microplastics and human health. Science, 371(6530), 672-674.
Wu, P., Lin, S., Cao, G., Wu, J., Jin, H., Wang, C., … & Cai, Z. (2022). Absorption, distribution, metabolism, excretion and toxicity of microplastics in the human body and health implications. Journal of Hazardous Materials, 437, 129361.