Mitä jos ihastun uuteen tyyppiin, vaikka seurustelen?
Eri ihmisillä on erilaiset tavat ihastua; jotkut ihastuvat usein ja nopeasti, toiset harvemmin ja hitaammin, eikä ihmisen taipumus ihastua katoa minnekään, vaikka seurustelisi.
Vaikka seurustelisi kuinka vakavissaan ja onnellisessa suhteessa, jokainen tapaa silloin tällöin ihmisiä, jotka tuovat perhosia vatsaan tai yksinkertaisesti vievät jalat alta.
Ihmisellä on myös suuri tarve kokea itsensä ihailluksi, upeaksi ja ainutlaatuiseksi, ja usein seurustelusuhteen alussa saakin kokea olevansa sellainen kumppanin silmissä. Kun suhde tasaantuu eli siirrytään rakastumisvaiheesta itsenäistymis- ja rakkausvaiheeseen, eikä toinen enää jatkuvasti kerro jo katseellaan, että olet hänelle maailman ihmeellisin olento, moni jää alitajuntaisesti kaipaamaan tätä tunnetta. Siksi se, että joku uusi, kiinnostava ihminen osoittaa kiinnostusta, voi tuntua ihan mielettömältä ja vanha suhde ehkä tuntua tylsältä ja tasaiselta.
Ihastuminen on oiva paikka itsetutkiskelulle
Ihastumisen huumassa ei kuitenkaan kannata alkaa toimimaan, varsinkaan jos rakastaa omaa kumppaniaan ja suhde on onnellinen. Sen sijaan kannattaa miettiä, mitä sellaista ihastus tuo elämään, mitä kokee olevansa vailla. Mitkä asiat omassa suhteessa kaipaisivat muutosta? Mitä itse voisin tehdä toisin? Onko jotain sellaista, mitä kaipaan ja tarvitsen, mutta en ole omalta kumppanilta osannut tai uskaltanut pyytää?
Usein ihastumisen tunteen voi käyttää omaa suhdetta eteenpäin vievällä eikä vahingoittavalla tavalla.
Ihastumisen tunteen kanssa ei myöskään kannata jäädä pyörimään yksin tai varsinkaan yhdessä ihastuksen kohteen kanssa. Sen sijaan siitä kannattaa puhua luotettavan ystävän kanssa, joka pystyy lähestymään aihetta rauhallisemmin. Jos omassa suhteessa on vahva luottamus, ihastumisen tunteesta voi olla mahdollista puhua myös oman kumppanin kanssa. Tällöin kumppanille on tärkeää tieto siitä, että et ole aikeissa vaihtaa häntä toiseen tai ryhtyä pettämään, vaan kyse on vain tunteesta, josta haluat päästä eroon.
Se, miten ihastuksen kohteen kanssa kannattaa toimia, riippuu monesta asiasta. Jos on varma, että haluaa pitää kiinni omasta suhteestaan ja kumppanistaan, voi olla parasta olla tapaamatta ihastuksen kohdetta enää ollenkaan, mikäli se on mahdollista. Ainakin kahdenkeskisiä tapaamisia kannattaa välttää. Joskus taas se, että uusi ihminen on hyvä tyyppi ja mukava ihminen, voi tuntua aluksi ihastumiselta, mutta tasaantua sitten ystävyydeksi.
Toisaalta joskus ihastus uuteen ihmiseen voi kertoa myös siitä, että hän saattaisi olla sinulle sopivampi kumppani kuin nykyinen kumppani on. Mihinkään suhteeseen ei tarvitse eikä kannata jäädä jääräpäisesti vain sen takia, että se on joskus aloitettu. Silloin kannattaa kysyä itseltään ainakin, että olenko valmis ottamaan sen riskin, että luovun nykyisestä kumppanista ja mahdollisesti huomaan jossain vaiheessa, että uusi suhde ei toimikaan? Jos päädyt vaihtamaan kumppania, on tärkeää tehdä sekin rehellisesti eikä toisen (ja mahdollisesti vielä sen kolmannenkin) selän takana.
Mitkä ovat suhteenne rajat?
Ihastuneena on usein myös sellainen tilanne, että samanaikaisesti haluaisi sekä syödä kakun että säästää sen. Voi olla esimerkiksi niin, että haluaisi kokeilla seksiä uuden ihmisen kanssa tai ihan vaikka vain käydä treffeillä, mutta silti säilyttää olemassa olevan suhteen. Tällaisissa tilanteissa kannattaa asettaa itsensä kumppanin asemaan ja kuvitella, miltä itsestä tuntuisi, jos kumppani toimisi itseä kohtaan samoin.
Nämä ovat asioita, joista kannattaa keskustella oman kumppanin kanssa: mitkä ovat meidän suhteemme rajat? Jokaisessa suhteessa kannattaakin keskustella suhteen rajoista ja säännöistä heti suhteen alkuvaiheessa. Suhteen sääntöjä kannattaa myös päivittää säännöllisin väliajoin eikä jäädä oletusten varaan.
Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto
Artikkeli on päivitetty 17.6.2024