Siirry sisältöön

Mitä lapsuuden seksuaalisuus on?

28.10.2018 klo 20:39 - Tuottanut Väestöliitto
Yksi lapsuuden perustehtävistä on ottaa oma keho haltuun. Lapsi oppii, miten keho toimii ja miltä se tuntuu. Hän löytää itsestään kaikki jännittävät paikat ja opettelee niille nimiä.

Ihminen syntyy seksuaalisena. Seksuaalisuus kehittyy eri tavalla eri ikävaiheissa. Seksuaalisuuden kehitysvaiheet ovat yhteydessä lapsen yleiseen kehitykseen ja niiden kehitykseen. (WHO, 2010, 22.)

Lapsi oppii kysymällä. Vanhemmat ja varhaiskasvattajat kohtaavat usein lasten kysymyksiä, jotka aikuisen näkökulmasta ovat seksuaalisia, kuten: Miten vauvat syntyvät?, Puuttuuko äiti sinun jalkojen välistä jotain?, Voiko iskä synnyttää vauvoja?, Miksi minulla ei ole tissejä? tai Voinko minäkin pissata seisaallaan?

Aikuinen voi kokea kysymykset hämmentävinä tai vaikeina vastata. Aikuisten tulisi luoda lapsille turvallinen ympäristö näiden asioiden pohtimiseen.

Myös vertailu toisten kehoihin kuuluu asiaan. Tämä utelias tutkiminen ja tiedonjano ansaitsee asialliset ja myönteiset vastaukset. Kutsumme tätä kehotunnekasvatukseksi. Kaikista paikoista pitää voida kysyä ja niitä saa katsoa omassa kehossaan. Jokainen kohta on tärkeä ja sille löytyy sopiva nimikin.

Myönteinen käsitys ja ylpeys omasta kehosta on herkkää ja haavoittuvaa lapsellisuutta, jota pitää suojata.

“Seksuaalisuus on herkkä asia, joka on olemassa ihmisessä lapsesta saakka. Sen kehittymistä täytyy mielestäni tukea ja suojata lasta häpeän ja loukatuksi tulemisen tunteilta siihen liittyen.” (ammattilaisen vastaus)

Lapsille seksuaalisuudesta puhuminen tarkoittaa puhetta kehosta ja itsestä huolehtimisesta, ihmisenä olemisesta, ihmissuhteista ja omista oikeuksista. Siihen liittyvät joskus ohimennen myös kysymykset siitä, mistä lapset tulevat. Kaikki ihmisen elämään liittyvät asiat kiinnostavat lasta.

On hyvin tärkeää, ettei lapsen kysymyksiä kielletä tai paheksuta. Muuten lapsi ajattelee, että tässä on jotain pahaa tai sopimatonta. Seksuaalisuudesta kerrotaan myönteiseen sävyyn, koska puhutaan lapsen omasta elämästä, omasta kehosta ja sen arvostamisesta. Samalla luodaan pohjaa hänen tulevalle seksuaalisuudelleen.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...