Mitä murrosiässä tapahtuu?
Murrosikä on aikaa jolloin lapsi kehittyy vähitellen nuoreksi. Murrosikä alkaa siksi, että sukuhormonit vaikuttavat ihmiskehoissa oleviin munasarjoihin ja kiveksiin.
Tästä fysiologisesta reaktiosta johtuen nuoren kehityksessä tapahtuu muutoksia niin kehossa, tunteissa kuin mielenkin tasolla.
Murrosikä vaikuttaa muun muassa aivoihin, kehon reaktioihin (kuten hikoilu, valkovuoto, kuukautiset, siemensyöksyt, erektiot), lihaksiin, kehonmuotoihin kuten rintoihin (lue tästä linkistä miksi poikatyypillisissä kehoissa rinnat turpoavat) ja karvoituksen kasvamiseen.
Murrosiän kulkua ei voi itse nopeuttaa tai hidastaa. Murrosiän kehityksessä perintötekijöillä on oma merkityksensä ja murrosikä usein etenee samansuuntaisesti kuin omien vanhempien murrosikä.
Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä ja nuorten fyysinen eli kehon kehitys on usein tunne-elämää edellä.
Poikatyypillissä kehoissa murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, joka tapahtuu usein 9 – 13 vuotiaana. Lue lisää peniksestä tästä linkistä ja kiveksistä täältä.
Murrosikä alkaa tyttötyypillissä kehoissa keskimäärin 2 vuotta aiemmin kuin poikatyypillisissä kehoissa. Ensimmäisiä merkkejä tyttötyypillisten kehojen murrosiän alkamisesta on rintojen kasvaminen. Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Lue lisää rinnoista tästä.
Usein nuoret miettivät murrosiässä rintojen ja peniksen kasvua. Koska jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien geenejä, voi olla, että esimerkiksi tyttötyypillisissä kehossa rintojen muoto määräytyy isän puolen suvulta ja poikatyypillisessä kehossa peniksen koko esimerkiksi äidin suvun puolelta.
Murrosiän alkamisessa on aina yksilöllisiä eroja eli toisille murrosikä tulee aiemmin ja toisilla se alkaa hieman myöhemmin.
Vaikka murrosiän muutosten vuoksi keho kehittyy ja kasvaa, aivojen kehitys jatkuu jopa 25-vuotiaaksi asti. Murrosikäinen ei ole lapsi eikä aikuinen vaan upea, uniikki nuori.
Murrosikäisen keho kasvaa ja kehittyy
Murrosiässä nuori kasvaa pituutta, usein kasvupyrähdysten kautta. Syntymässä tytöiksi määritellyillä kasvupyrähdys alkaa keskimäärin 12-vuotiaana ja on nopeimmillaan murrosiän keskivaiheilla. Kasvun aika vaikuttaa erityisesti lantion seudun alueeseen, kun lantioluut levenevät. Kuukautiset alkavat tavallisesti murrosiän myöhemmässä vaiheessa. Niiden alkaessa voimakkain kasvupyrähdys on jo ohi. Lue kuukautisista lisää tästä.
Syntymässä pojiksi määritellyillä kasvu alkaa nopeutua murrosiän keskivaiheilla, ja on nopeimmillaan murrosiän lopulla. Kasvupyrähdys vaikuttaa erityisesti pituuteen, rintakehä ja hartianseutu laajenee. Murrosiässä tulee myös äänenmurros. Lue äänenmurroksestä enemmän täältä.
Kasvat ja kehityt omaan tahtiisi
Nuoret, joilla murrosiän kehitys alkaa ensimmäisenä tai ne, joilla se alkaa viimeisenä, kokevat usein huolta omasta kehostaan ja sen kehityksestä. Murrosiän kehityksen kannalta ei ole väliä, alkaako murrosikä 9-vuotiaana vai 14-vuotiaana. Kun murrosikä alkaa, se kulkee loppuun normaalisti.
Vaikka nuori näyttäisi jo aikuiselta pituutensa ja kehonmuotojensa mukaan, aivot kuitenkin kehittyvät vielä vuosia. On luonnollista, että nopeasti muuttuva keho herättää monenlaisia tunteita. Nuorena sinun ei tarvitse olla isompi tai aikuisempi kuin miltä itsestä tuntuu.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Artikkeli on alunperin julkaistu 14.9.2018 ja sitä on päivitetty 21.4.2023.