Siirry sisältöön

Mitä on fetissit ja BDSM?

25.10.2018 klo 13:41 - Tuottanut Väestöliitto
Fetissi yleensä tarkoittaa seksuaalisen halun tai kiihottumisen ja mielihyvän kohdistumista johonkin asiaan, esineeseen tai materiaaliin. Ihmisellä voi olla kyky, tapa tai voimakas tarve saada seksuaalista mielihyvää esimerkiksi eritteistä, asusteista, esineistä tai tietyntyyppisestä käytöksestä.

Ihmiset kiihottuvat ja kiinnostuvat seksuaalisesti erilaisista asioista. Seksuaalinen fetissi tarkoittaa yleensä sitä, että ihminen kokee kiihottumista ja voimakasta mielihyvää jostain esineestä tai asiasta. Fetissit voivat myös muuttua tai vaihdella läpi elämän.

Erilaisten fetissien kirjo on suuri ja miltei mikä tahansa asia voi muodostua fetissiksi. Kiihottumista voivat saada aikaa erilaiset haju-, näkö- kuulo tai makuaisteihin liittyvät tuntemukset. Ne voivat olla mielikuvia tai liittyä erilaisiin esineisiin, vaatteisiin, asioihin tai vaikka kehonosiin.

Fetissistä voidaan puhua silloin kun oma mielenkiinto johonkin asiaan on jatkuvaa ja se on oleellinen ja hallitseva osa omaa seksuaalista kiinnostusta tai kiihottumista.

On todettu, että usein erilaiset mieltymykset tulevat esille suhteellisen nuorena.  Omien fetissien löytäminen, tiedostaminen ja niihin tutustuminen voi olla antoisaa ja rikastuttavaa, mutta toki joskus myös hämmentävää.

On myös mieltymyksiä, fetissejä tai fantasioita joita ei voi toteuttaa. Syynä voi olla se, että elämässä ei ole ihmistä joka haluaa jakaa samankaltaisen fetissikiinnostusta. Jos haluaa toteuttaa fetissiään esimerkiksi kumppanin kanssa, täytyy siihen kysyä lupa. Kenenkään kehon itsemääräämisoikeutta ei saa rikkoa, eikä kenenkään henkilökohtaisen rajan yli saa mennä ilman lupaa.

On tavallista, että erityisesti nuorena voi kuvitella oman fetissin tai fantasian oudoksi tai hämmentäväksi, mutta jos niistä ei ole haittaa itselle tai muille ovat ne ok.

Mikä on BDSM?

BDSM on kattotermi erilaisille aikuisten ihmisten keskenään harjoittamille yhteisymmärrykseen perustuville eroottisille sadomasokistisille aktiviteeteille. Lyhenne BDSM koostuu useasta sanaparista, joista jokainen muodostaa yhden keskeisen BDSM:ään liittyvän osakokonaisuuden:

  • BD – Bondage & Discipline. Sitomis- ja kurileikit.

Sitomisleikeillä tarkoitetaan alistuvan osapuolen kehon fyysisen liikkuvuuden rajoittamista osana seksuaalista toimintaa esimerkiksi köysin, kahlein, tai käsiraudoin. Kurileikeillä tarkoitetaan toisen liikkumisen ohjaamista enemmänkin verbaalisin käskyin ja ohjein. Kurileikkeihin voi liittyä usein erilaisia rangaistuksia (kuten kipua tai nöyryytystä), jos alistuva ei suoriudu tälle annetuista tehtävistä. Kurileikkeihin voi myös liittyä ajatus alistuvan osapuolen kouluttamisesta toimimaan juuri alistavan osapuolen tahdon mukaisesti.

  • DS – Domination & Submission. Alistaminen ja alistuminen.

Alistamisleikit perustuvat alistuvan osapuolen omasta tahdosta luopumiseen ja alistavan osapuolen hallitseviin otteisiin. Kyse on siis enemmän henkisen tason yhteyden rakentamisesta ja vaalimisesta verrattuna BDSM:n muihin osa-alueisiin.

  • SM – Sadism & Masochism. Sadismi ja masokismi.

Sadomasokismilla tarkoitetaan fyysisen tai henkisen kivun aiheuttamista ja vastaanottamista. Sadisti saa seksuaalista mielihyvää satuttaessaan ja nöyryyttäessään toista osapuolta, ja vastaavasti masokisti saa nautintonsa satutetuksi ja nöyryytetyksi tulemisesta. BDSM:n osa-alueista sadomasokismista on kenties eniten harhaluuloja. Kyse ei ole vain toisen satuttamisesta mahdollisimman rajuin ottein, vaan toisen tuntemuksilla leikittelystä seksuaalisessa kontekstissa. Masokistit eivät esimerkiksi välttämättä pidä kivusta, eivätkä sadistit tahdo satuttaa muita sessioiden ulkopuolella.

Ihmiset joilla on kiinnostusta BDSM tai esimerkiksi fetissejä voivat kutsua itseään kinkyksi. Osa ihmisistä voi kokea kinkyn omaksi identiteetikseen.

Lähde: Helsingin akateemiset kinkyt ry, eli Häkki, on Suomen suurin BDSM:n ja fetisismin saralla toimiva opiskelijayhdistys.

Millaisia fetissejä on olemassa?

Fetissejä on laidasta laitaan. Kiinnostus voi kohdistua esimerkiksi nahkaan, lateksiin, univormuihin, kenkiin, sukkahousuihin, tatuointeihin tai vaikka kehon eritteisiin.

Seksuaaliset fetissit voivat kohdistua esimerkiksi kehonosiin kuten sääriin, jalkoihin, varpaisiin, peppuun, karvoitukseen tai vaikka hiuksiin. Fetissit voivat olla myös toimintaa kuten roolileikkejä jossa on alistamista, alistumista, sitomista, piiskaamista, kivun tuottamista tai sitä, että joku tuottaa sinulle kipua.  Kaikenlainen tällaisen toiminnan tulee perustua aina yhteiseen haluun sekä yhteiseen sopimukseen. Tällaisessa toiminnassa käytetään yhteisesti sovittua turvasanaa – tai elettä. Kaikkien osapuolten tulee myös kokea toiminta nautinnollisena.

Uloste- ja virtsafetissit ovat myös suhteellisen yleisiä ja niihin voi liittyä esimerkiksi vaippojen käyttöä.

Jos fetissistä tai mielihaluista tulee pakonomaisia tai ne tuottavat itselle ja / tai muille enemmän kärsimystä kuin iloa ja nautintoa, on asiasta syytä keskustella esimerkiksi seksuaalineuvojalle tai seksuaaliterapeutille.

Päivitetty 20.03.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....